Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegeden több tucat kisegyház működik

Több mint 130 bejegyzett egyház működik az országban. Közülük akad, amelyiknek csak néhány tucat híve van, de némelyik úgynevezett kisegyház taglétszáma több tízezerre tehető. Arról, hogy Szegeden hány vallási közösség működik, nincs pontos kimutatás. Az ezredforduló előtt mindössze 73, 2005-ben már 127 részesült az adózók egy százalékos felajánlásából.
A nazarénusok helyi vezetője, Kis Sándor büszke az imaházukra. Fotó: Gyenes Kálmán
Magyarországon az utóbbi években jelentősen nőtt az egyházak száma. Az ezredforduló előtt mindössze 73, 2005-ben már 127 részesült az adózók egy százalékos felajánlásából, de a bejegyzett közösségek száma ezt is jóval meghaladja. Máté-Tóth András, a szegedi egyetem vallástudományi tanszékének vezetője szerint bár hazánkban a kisegyházak osztódással szaporodnak, Szegeden nem növekedett jelentősen a közösségek száma az utóbbi öt évben. Országspecifikus, hogy mit nevezünk kisegyháznak – mondta a tanszékvezető. – Hazánkban a baptista például annak számít, míg Amerikában ugyanez a közösség az egyik legnagyobb.

Keleti tanok

A szegedi kisegyházakról sehol sem találtunk pontos nyilvántartást. Máté-Tóth András több tucatra teszi a helyi közösségek számát, és fontos tájékozódási pontnak tartja Török Péter Magyar valláskalauz című könyvét – bár ebben még 2003-as adatok szerepelnek.

Érdekes színfolt a szegedi egyházak között a Magyarországi Bahá'i Közösség, amely a '80-as évek közepétől van jelen a városban, jelenleg mintegy 30 fővel. A XIX. század közepén Perzsiában alapított vallás Bahá'u'ulláh (Isten Dicsősége) független kinyilatkoztatásán alapul.

Kerekes Csaba, a szegedi Bahá'i közösség tagja elmondta, vallásuk követőit Iránban a mai napig üldözik. – Sokan az iszlám egyik szektájának tartják a Bahá'i-t, de körülbelül annyi köze van az iszlámhoz, mint a kereszténységnek a zsidó hitvilághoz – magyarázta Kerekes Csaba, aki azt is elárulta, a Bahá'i első magyar híve a világhírű keletkutató, Vámbéry Ármin volt.

Az ismertebb kisegyházak közül a Hit Gyülekezetének két közössége is van Szegeden, taglétszámuk jelenleg 350 körüli. Az egyház 1998 óta az egyszázalékos adófelajánlások alapján az első hat legtámogatottabb között van Magyarországon, istentiszteleteiket rendszeresen látogató híveik száma meghaladja az 50 ezer főt.

Egy százalék

A bíróságon bejegyzett vallási közösségek jogosulttá válnak az egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésére. Az adakozók számától függ, hogy az állam mennyivel egészíti ki az ebből befolyó összeget. Csak a felajánlásokból majdnem 3,5 milliárd forint folyt be tavaly a magyar egyházak kasszájába több, mint 630 ezer hívő jóvoltából. Ehhez az állam csaknem 9 milliárdot tett hozzá.

Népszerű közösségek


Gyakran találkozni Szeged utcáin mormon térítőkkel is. Az Egyesült Államokból eredő vallás szegedi közössége több mint száz tagot számlál. A mormonok, azaz Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának amerikai misszionáriusai nem csak térítenek, angol nyelvet is oktatnak – térítésmentesen. Szintén tanfolyamairól ismert a Magyar Szcientológiai Egyház, amelynek hagyományos értelemben vett tagsága nincs. Kálmán Attila közönség ügyvezető titkár elmondta, azok a szegediek, akik valamilyen módon – akár könyvvásárlással, akár a tanfolyamok révén – kapcsolatba léptek az egyházzal, körülbelül háromezren vannak, de ebből mindössze 100-120 az aktív szcientológus.

Imaház szeretetotthonnal

Szegeden az 1860-as évektől működik a Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezet. A nazarénusok hitének az alapja a Szentírás, legfőbb céljuk a Biblia szerinti élet.
– Jelenleg harmincon felül van a magyarországi gyülekezetek száma, a szegedi 270-es taglétszámával a második legnagyobb közösség – mondta Kis Sándor, a helyi gyülekezet vezetője. Az ifjú nazarénusok felnőttként döntenek arról, hogy felveszik-e a keresztséget, amivel teljes jogú tagjaivá lesznek egyházuknak. Az egy százalékból befolyó összeget általában imaházak építésére fordítják, jelenleg Baján építkeznek. A gyülekezet Szegeden is egyedülállóan szép imaházat és szociális otthont adott át 11 évvel ezelőtt az Ybl Miklós utcában. Adományokból és állami támogatásból tartják fenn szeretetotthonukat, ahol több mint hatvan idős testvérük számára biztosítanak ideális körülményeket. Foglalkoztatószobák, ápolók, 200 főt ellátni képes konyha áll a lakók rendelkezésére, akik mind a gyülekezet tagjai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom