Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden vizitelt Horváth Ágnes

Az egészségügyi integrációról és a reformfolyamat helyi állapotáról tájékozódott tegnap Szegeden Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter találkozott a városi és egyetemi vezetőkkel, és mintaértékűnek minősítette az integrációs megoldást.
Országos „nagyvizit-sorozata" részeként Szegedre látogatott tegnap Horváth Ágnes. Az egészségügyi tárca vezetője elsősorban arra volt kíváncsi, hogyan megy végbe az egészségügyi átalakítás, mennyire alkalmazkodtak a helyi intézmények a megváltozott körülményekhez, feltételekhez. Szegedi látogatásának másik célja: tájékozódás a helyi egészségügyi integrációról. Ennek érdekében délelőtt a polgármesterrel, az orvoscentrum és az egyetem vezetőivel folytatott megbeszélést.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Botka László polgármester elmondta, szóba került a város egészségügyi fejlesztése, a Biopolisz-projekt részeként tervezett új klinikai tömb megépítése is: erre a 2007 és 2013 között egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére fordítható 270 milliárdos uniós forrásnak a tíz százalékát szeretnék elnyerni. A polgármester július 5-ére összehívja a közgyűlést, amely dönt az egyetem integrációs pályázatáról. Október 1-jén kerülne egyetemi kezelésbe a városi kórház és a rendelőintézet. Rácz Béla, az egyetem stratégiai rektorhelyettese elmondta, hogy az SZTE szenátusa – az önkormányzat és az egyetem delegációinak tárgyalásai után – július 2-i ülésén dönt az integrációs szerződésről.

Horváth Ágnes szerint a szegedi egészségügyi intézmények hatékonyabb működését az integráció segítheti, így ugyanis nem oszlanak meg az erőforrások. A szegedi kezdeményezést mintaértékűnek tartja, ami azonban nagy kihívást jelent az itteni szakembereknek. A tárcavezető elmondta: szeptembertől írják ki a pályázatokat a polgármester által említett uniós forrásokra.

Már nagyon várják a kiírást, amire valójában már három éve készülnek a klinikai központ pályázati tervei – tette hozzá a miniszter szavaihoz Mikó Tivadar, a szegedi orvoscentrum elnöke. Huszonhétmilliárdos terveik ugyan ambiciózusak, de a harminckilenc „telephelyen" szétaprózódott ellátás a továbbiakban fenntarthatatlan – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom