Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Szegedet ellephetik a szúnyogok

Szeged - Már hemzsegnek a szúnyogok Szegeden. A biológiai irtást elkezdték, a kémiai támadás a vérszívók ellen csak a jövő héten várható.
Befellegzett a légi kémiai szúnyogirtásnak. Az unióban úgy döntöttek, ezt a vérszívóritkító eljárást nem lehet a továbbiakban alkalmazni a tagországokban.

A döntés különösen kellemetlenül érinti majd a Csongrád megyeieket, hiszen ezen a területen nyaranta milliószámra kelnek ki a szúnyoglárvák. A kémiai eljárás helyett csak a biológiai kezeléseket engedélyezi 2010-től az unió. Az a kérdés, ez az eljárás mire lesz elegendő?

A budapesti László Gyula biológus szerint csak biológiai kezeléssel nem lehet megállítani a vérszívókat. A leghatásosabb a kétfajta kezelés kombinációja.

A légi irtást hamarosan betiltja az unió. Eljön a szúnyog-Kánaán
A légi irtást hamarosan betiltja az unió. Eljön a szúnyog-Kánaán.
Fotó: DM/DV

– Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb hangsúlyt kapjon a biológiai irtás, ami viszont csak a lárvák kikelésénél hatásos. Ha az unió tényleg betiltja a kémiai anyagok kiszórását – márpedig erről van szó –, akkor a költségek a duplájára emelkednek. Ha lenne is rá pénz, sajnos ki kell mondani, Szegeden akkor sem lenne igazán hatásos a módszer. Egyrészt a folyók medrét, árterét ki kellene tisztítani, hogy minél kevesebb élőhelye legyen a szúnyogoknak. Másrészt sokkal részletesebb monitoringozásra lenne szükség – mondta a szakember, aki az ez évi szegedi szúnyoghelyzet felmérését koordinálja.

Hemzsegnek a lárvák

A TOMPA szigetnél piros a vize a Holt-Tiszának a hemzsegő szúnyoglárváktól. Ez is jelezte, hogy meg kellett kezdeni a védekezést. Az elmúlt hét közepén Szegeden légi biológiai lárvairtást végeztek a Tisza hullámterében, a Holt-Tiszán, a Maty-éren és a sekély csapadékvizes területeken. A szakemberek szerint ha ilyen meleg marad az idő, akkor jövő héten az idei első légi kémiai vegyszerezést is elindítják Szegeden.

A biológus egy példát is említett. Míg a Rajna mentén több ezren vesznek részt a vérszívók felmérésében, addig a Tisza mentén csak néhány fő. Ráadásul a szegedi 6000 hektáros területen mindössze 18 helyen figyelik a szúnyoglárvák kelését. A szakember szerint a csak biológiai kezelés azért is nehézkes Szegeden, mert az elmúlt évtizedekben sokféle szúnyogfaj alakult ki. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás, a biológus ennyit mondott: a nagyon sok pénz. Szegeden az elmúlt években 50-60 millió forintot költöttek szúnyogirtásra.

Ennél több pénz csak három éve, a nagy árvíz után volt a vérszívók elleni hadjáratra. Ekkor sikerült megvalósítani az összehangolt, regionális védelmet. Ilyen előtte és azóta sem volt. Ezt megerősítette Kiss Antal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egészségügyi gázmestere is, aki a szúnyogirtó repülőgépek felszállását koordinálja a szegedi repülőtéren. Elmondta: Szegeden kívül a kistelepüléseknek nincs pénzük a védelemre. Márpedig a vérszívók akár tíz kilométert is képesek repülni, és a fertőzött területekről visszaszivárognak Szegedre.

– Ha megtiltják a légi kémiai irtást, ellepnek bennünket a szúnyogok. Nem vagyok híve a vegyszerezésnek, de egyelőre nincs jobb megoldás – hangsúlyozta az öt évtizede ezen a területen dolgozó szakértő.

Hozzátette: az unió könnyen dönt, hiszen Nyugat-Európában más a klíma, nem annyira kedvez a vérszívóknak, illetve a folyók karbantartására sokkal több pénzt fordítanak.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. nevezzüknevén 2008. május 19. 12:13
  „Kedves szunyi!
  Nem pontosan ugyanaz, mert a szúnyogok ellen a Bti-toxint használják, a növényekbe pedig egyéb Bt-törzsek toxinjait építik be. A Bti-toxin (Bacillus thuringiensis israelensis) nem pusztít el más kártevőket, egyéb Bt-toxinok nem pusztítják el a szúnyogokat. Olyan ez, mintha kutyáról beszélnék, s közben van aki egy tacskót ért rajta, van aki egy vizslát.
  Ha jól tudom a Bt-fajnak 34 alfaja, és többmint 800 törzse létezik. És a zöldek a módosított génszerkezet (GMO) elfogyasztása ellen tiltakoznak. A szúnyogok ellen alkalmazott Bti-toxin egy természetben is megtalálható élőlénytől származik, melyet nem az emberek fogyasztanak el.

  Egyébként meg tudom erősíteni Fekete Péter hozzászólását a "pirosló szúnyoglárvákról". Ellenük se jó a biológiai permet, hiszen egy más fajhoz tartoznak, mint a csípőszúnyogok. Ezért ellenük nem fog hatni a biológiai szer (csak tízszeresen adagolva). Az árva szúnyogok pedig nem vérrel táplálkoznak.”
 • 22. szunyi 2008. május 19. 10:12
  „5 évtizedes nincs, de már régóta dolgozik a témában.
  Érdekességként, azért megjegyzem, hogy a biológia védekezés hatóanyaga pontosan ugyanaz, ami miatt a zöldek tiltakozni szoktak a transzgénikus kukorica miatt (Bt-toxin).”
 • 21. Szekeres Gábor 2008. május 19. 08:12
  „Nem szeretnék senkit se bántani, láttátok már ezt az oldalt?
  ( http://www.kornyezettudat.hu )
  Biztos, hogy nincs az oldal gazdája mögött öt évtizedes tapasztalat, de minden engem érdeklő kérdést megválaszolt...”
 • 20. Ubi 2008. május 19. 08:06
  „Nem azért a 20 fillérért, de hol írtják a szúnyogokat??? Mert én még nem látaam/halottam egy gépet se dolgozni!!! Ne csodálkozzunk, ha ellepnek a szúnyogok!”
 • 19. Halász Ákos 2008. május 19. 07:44
  „Sziasztok!
  Ne bántsátok a szakértőt, hiszen már öt évtizede ezen a téren dolgozik... akár a nagyapátok is lehetne! Hisz öt évtizede még virágkorát élte a DDT (1962-ben tiltották be). És milyen hatásos volt, hisz eltűnt a malária...
  A modern biológiai módszerek még a végén elpusztítanák a szúnyogokat is. Csak kérjünk minél több pénzt, szidjuk az UNIÓ-t, és permetezzük le magunkat is.
  Egy biztos, a madarak ebben a májusban úgy nevelhették fel a fiaikat, hogy voltak rovarok is tápláléknak.”
 • 18. ifj. Nagy Gábor 2008. május 18. 22:55
  „A hullámteret (mert a töltés és a folyó között az van és nem ártér) nyugodtan lehetne parkosítani, a város amúgy sem kifejezetten eredeti természetes környezet, tehát ezzel nem igazán rontanánk rajta. :)”
 • 17. Moon 2008. május 18. 22:52
  „Ezt megszívtuk! Nesze neked UNIÓ! Van valami egyáltalán amit profitálni tudtunk eddig az UNIÓS csatlakozásunkból?
  Csípem mikor mások mondják meg, hogy mi jó a Magyarnak. Szívatnak anyám stop.........”
 • 16. Fekete Péter 2008. május 18. 22:11
  „Szegedet nem "ellephetik" a szúnyogok, hanem már el is lepték, mivel a cikkben szereplő biológus nem csinálta időben a dolgát. Ez nem nagy szakértelemre vall.
  No és a szúnyoglárvák kinyírása egy megelőző védekezés. Ez azt jelenti, hogy utána kb. 1 hétig nem is szabad repülnie a szunyiknak.
  Vegyszerrel lepermetezni magunkat is a szúnyogokkal együtt... csak ennyit tudnak? Ráadásul, mint megtudhattuk, rákkeltő vegyszerrel szórtak eddig minket...
  Talán joggal lép fel az EU, mert a biológiai szer egészségkímélőbb, csak tudni kéne mikor kell használni. Az biztos, ha már repülnek a szunyik, akkor nincsenek a vízben. Tehát a lárvák pusztítása az adófizetők pénzének a pocséklása.
  A vízben pirosló szúnyoglárvák pedig nem a csípőszúnyogok lárvái (azok feketék), hanem árvaszúnyog lárvák... ezt minden horgász tudja...”
 • 15. Gorilla Magilla 2008. május 18. 21:07
  „Nem kell az UNIO-t szidni. Elegendő ha olyan magyar folyóparti városokat nézünk, amelyekben nincs szúnyog! Az emberek jellemző tulajdonsága, hogy a tehetetlenségük miattl mást hibáztatnak.
  A szezon csak a média szerint kezdődött most, szúnyoglárvák már április elején voltak a szúnyogos élőhelyeken. A Tisza-parti általános iskolában a 4. osztályos gyerekek már április elején megfigyelhették a szúnyoglárvákat.”
 • 14. háteztökjó 2008. május 18. 21:06
  „Tök szépenhangzik, hogy így meg úgy nem lehet irtani a szúnyogokat... 2010-től, sztem még 2008 van, de mindegy. Az jöjjön már ide a maros mellé lakni, aki kitalálta, hogy nem lehet az eddig jól megszokott módon irtani.”
 • 13. Antiserver 2008. május 18. 19:59
  „Nincs ezzel semmi baj kedves Európai Unió, csak akkor tessék rá pénzt is adni. Gondolom az már nem fog menni.”
 • 12. SP 2008. május 18. 17:14
  „Ma már az sem merész ötlet, hanem normális dolog, hogy folyót építenek a távolkeleti nagyvároson át, mert ez így szimpatikus. Az elvadult gaztenger megszüntetése is normális. Én megépítem mindkét parton a sétányt, csak egy kevés pénzt kérek érte. A Stefánia tetszik nekem. Zöld is, rendezett is és nem szúnyogfészek. Újszegedre is el tudnám képzelni. Az sem mellékes és normális dolog lenne a rendezés, mert köztudott, hogy az ár levonulását a parti dzsungel lassítja. A duzzasztás mentesítés, az áteresztő képesség növelése az árvizveszészt csökkentené. A szép városunk mégszebb lenne, biztontonságosabb lenne. Ez normális elgondolás. A nem veszélyes mérgekröl pedig többször késöbb kiderül, hogy mégis veszélyes. Nem kell a méreg, van elég. Ez a normális.”
 • 11. m.gabornak 2008. május 18. 17:10
  „A szabályozás előtti, kanyargósabb, láposabb, mocsarasabb Tisza - part volt csak igazán szúnyog Paradicsom!:)”
 • 10. m.gabor 2008. május 18. 16:34
  „egyébként ha azt vesszük, akkor már a Tisza szabályozása is a megbolygatása volt a természetnek, nem lehet, hogy a szúnyogáradat is ennek a következménye? ha már a "természetes állapot" is szóba került...”
 • 9. irgumburgum 2008. május 18. 15:28
  „Azt kívánom az Unió nagyokosainak, hogy menjenek ki három-négy óra fele kisgyerekekkel Újszegeden, a Tisza és a Maros közeli házak kertjeibe, és majd meggondolná, hogy mit tiltson be. F@szom a nagyokosokba. már elnézést...szívesen megmutatnám néhány embernek, hogy három óra alatt mennyi szúnyogcsípést lehet összeszedni még úgy is, ha állandóan hajkurászom a kezeimmel azokat. Arról nem is beszélve, hogy amikor irtották őket, akkor is brutális volt a helyzet. De ez kész horror.. :/ :´´(

  (elnézést a csúnya szavakért, tudok szebben is fogalmazni, csak épp kezd elveszni a türelmem az állandó vakarózástól)”
 • 8. m.gabor 2008. május 18. 14:29
  „tegnap szembesültem idén először a szúnyogokkal a Ligetben meg a Laposon, nem tudtam egy helyben megállni, mert egyből beleptek volna, meg még egy sört se lehet nyugodtan így meginni :)
  ezeket a helyeket gyakorlatilag el is felejthetjük majd, ha nem lesz rendes irtás”
 • 7. szunyogirto 2008. május 18. 13:50
  „hagyjuk a picsába az uniót, lépjünk ki, aztán permetezzünk tovább.”
 • 6. CsImre 2008. május 18. 12:25
  „A szúnyogokat tiltsák be!
  Fecskelégibázist a városházára!
  Vagy küldjünk ki néhány politikust az erdőkbe, hogy az ő vérüket is szívja valaki, és ha ott jóllaktak a dögök, már nem jönnek be a városba. :)”
 • 5. SlipStream 2008. május 18. 11:41
  „Egyetértek a szúnyogok írtásával, bizonyos szinten, de pl az ártéri erdők parkosítása felháborító ötlet! Ezek biológiai élőhelyek, a szúnyogok pedig a lánc szerves része. Kedves szegediek egy folyó partjára költöztünk, fogadjuk el, hogy vannak szúnyogok, ez így természetes! Nem kell mindent kiírtani ami picit is zavar minket! A szúnyogokra való panaszkodás kicsit oylan, mintha valaki Pécsen arra panaszkodna, hogy az a fránya hegy túl közel van és nehéz feltekerni a biciklit az oldalán. A szúnyogik itt ének a vízben, mi meg a partján. Ennyi”
 • 4. King Tiger 2008. május 18. 11:06
  „Ha 2010-től tervezik betiltani, most (2008-ban) mi a büdös francért nem irtották eddig a szúnyogot légi permetezéssel?!?
  Máskor már április végén elkezdődött az irtás, az idén még permetező repülőt még nem láttam (csak ezen az archív fotón).

  Kérdem én: MI A TÚRÓT CSINÁLNAK AZ ILLETÉKESEK?
  Vagy már megint pénzhiánnyal magyarázzák?
  (SAAB 9.5-ös cseréjére - tudjuk kinek - bezzeg futotta a keretből. Vagy már gyűjtenek Újhelyinek is, mivel visszaadta a kormányzati Audit?)
  TESSÉK NEKIÁLLNI AZ IRTÁSNAK, és nem töketlen magyarázkodásokba bocsájtkozni!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi diákokat mentettek Romániában

Szeged - Egy barlangban töltötték az éjszakát a szegedi Karolina Gimnázium diákjai, akik eltévedtek… Tovább olvasom