Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szegedet híressé teheti az operaverseny

Szeged - Nagyszabású nemzetközi kulturális projektet jelentett be csütörtökön Budapesten Szeged polgármestere: a színházzal és négy külföldi operaházzal együttműködve rendhagyó operaversenyt rendeznek. A Mezzo által is közvetített döntőt 2008-ban tartják Szegeden.
Nagyszabású nemzetközi kulturális projektet jelentett be csütörtökön Budapesten Szeged polgármestere: a színházzal és négy külföldi operaházzal együttműködve rendhagyó operaversenyt rendeznek. A novemberben induló viadal kéthetes operafesztivállá váló döntőjét 2008 novemberében tartják a szegedi nagyszínházban. Az öt versenyprodukciót a Mezzo tévécsatorna révén sok millió néző láthatja világszerte.

Budapesten a Sofitel Hotel báltermében csütörtökön Botka László, Szeged polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be: példaértékű nemzetközi együttműködésre épülő, nagyszabású operaversenynek és fesztiválnak ad otthont a város öt operaház összefogásával. A különleges projekt Szeged talán legnagyobb kulturális vállalkozása, amellyel szeretnék bebizonyítani, hogy a városban tradicionálisan népszerű opera a 21. század műfaja, amelyre a fiatalokat is be lehet csábítani a színházba.

Havas Ágnes, a verseny igazgatója elmondta: Bátyai Edina fesztiváligazgató ötlete volt, hogy rendezzenek nemzetközi énekversenyt Szegeden. Mivel több száz hagyományos koncepcióra épülő, nagy presztízsű operaverseny van már világszerte, nem lett volna érdemes újabb hasonlót szervezni, ezért olyan újszerű viadalt találtak ki, amely úgy tekint az operaénekesre, mint komplex előadóművészre, és színházi produkcióban méri a teljesítményét. A három fordulós megmérettetés novemberben indul öt országban, az operafesztiválként megszervezett döntőt pedig 2008. november 2. és 17. között tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.

Novemberben elődöntő

A verseny részleteiről a hamarosan elérhetővé váló www.operaverseny.hu címen lehet majd olvasni. A magyarországi elődöntőt november 17-e és 20-a között rendezik meg Szegeden, a jelentkezési határidő: november 14. Egy énekes akár több partnerszínházban is szerencsét próbálhat, a jelentkezési díj 80 euró nevezésenként. A produkciókat odahaza minden operaház a saját zenekarával mutatja be, a döntőnek számító szegedi fesztiválon azonban a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok működnek közre. Az öt produkció megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak.

„Ez a kezdeményezés, az opera nagyon híressé teszi majd Szegedet"
Philip de la Croix, a Mezzo igazgatója

Öt különböző opera főbb szerepeire hirdették meg a versenyt, a döntőbe jutott énekesek jövőre öt zenés színházban próbálnak, végül az elkészült produkciókat nemzetközi zsűri értékeli. A testület összetételét csak februárban hozzák nyilvánosságra.

Szegeden Cilea Adriana Lecouvreur című operáját Michael Sturm rendezésében mutatják be. New Yorkban, a Dicapo Operában Alföldi Róbert világpremierként állítja színpadra Robert Ward új művét, amely Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájából készült. Kovalik Balázs az 1982-ben a Gandhi című film címszereplőjeként Oscar-díjat kapott világhírű színész, Ben Kingsley, valamint az Elisabeth és a Mozart musicalek librettistájaként ismert Michael Kunze új darabját, a Wallenberg életéről szóló Raoul című operát viszi színre ugyancsak ősbemutatóként a németországi Theater Bremenben. Balázs Zoltán Franciaországban, a Rennes-i operában egy 19. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírját rendezi, Telihay Péter pedig Lengyelországban, a gdanski Balti Operában Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című darabját állítja színpadra.

A versenyre képzettségre és életkorra vonatkozó megkötések nélkül olyan énekeseket várnak, akik nemcsak jó hangi adottságokkal rendelkeznek, hanem képesek ötvözni a műfaj mai szakmai kívánalmait: az éneklést, a színpadi mozgást és a színészi játékot. Philip de la Croix, a Mezzo igazgatója úgy fogalmazott: a 37 országban több mint ötvenmillió nézővel rendelkező zenei csatorna örömmel vesz részt a versenyben. Szeged polgármesteréről azt mondta: okos ember, mert ez a kezdeményezés, az opera nagyon híressé teszi majd városát. A Mezzo csatorna rögzíti és közvetíti a szegedi döntő előadásait és a díjátadó gálát.

A Magyar Televízió képviseletében Pusztay András programigazgató megígérte: a közszolgálati csatorna több ízben beszámol a versenyről, a gálát pedig élőben sugározza.

A sajtótájékoztatón megszólalt a projektben részt vevő összes színház és operaház igazgatója, továbbá szinte valamennyi produkció rendezője. Mindannyian üdvözölték a kezdeményezés újszerűségét, és a projekt legnagyobb nyereségének a kapcsolatteremtést, a kulturális együttműködést valamint az új tehetségek, érdekes személyiségek felfedezését mondták.

(A felső képen: Havas Ágnes versenyigazgató, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Pusztay András, az MTV programigazgatója, Bátyai Edina fesztiváligazgató, Botka László polgármester, Philip de la Croix, a Mezzo igazgatója, Michael Capasso, a New York-i és Christophe Delhoume, a Rennes-i opera igazgatója, valamint Székhelyi József színidirektor a budapesti sajtótájékoztatón)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtér helyén épül az újszegedi lakópark

Szeged - Lakópark épül Dél-Újszegeden az egykori lőtéren, amelynek tulajdonosa az osztrák Agronómia… Tovább olvasom