Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szegedet is védi a tározó

Már jövőre – az eredeti elképzelésekhez képest hamarabb – elkezdődhet a Tisza jobb partjára, Baks, Ópusztaszer és Dóc közé tervezett tározó megépítése. A mintegy hatvan négyzetkilométeres árvízi tározóval tovább nő Szeged és a környező területek biztonsága.
A globális éghajlatváltozással mind szélsőségesebb vízjárású Tisza nélkülözhetetlenné teszi a tározókat. Fotó: Tésik Attila
A Tisza alsó szakaszán is létesül árvízi tározó, nem csupán a folyó felső és középső vidékén. Veszélyes áradás esetén ide is ki lehet engedni majd a vizet. Bár a közelmúltban a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése kapcsán főleg a töltéserősítést hangoztatták, a tározók létrehozása sem nélkülözhető – mondja Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) főmérnöke.

Hol foglal majd helyet a létesítmény? A Tisza jobb partján, a Baks, Ópusztaszer és Dóc közötti, úgynevezett mélyártéri területen. Délről a percsorai keresztgát határolja – ezt tovább kell majd erősíteni, hogy a kieresztendő víztömeget megbízhatóan távol tartsa Szegedtől. A Tiszától a töltés határolja, a többi területen a baksi, ópusztaszeri, dóci magas partok, illetve a köztük létesítendő töltésszakaszok.

Vizes élőhelyek

Sokat vitáznak vízügyi és természetvédelmi szakemberek arról: lehetséges-e a leendő tározó egy részén állandó vízborítást biztosítani. Ez fölbecsülhetetlen jelentőségű lenne vizes élőhelyek létrehozása szempontjából. – Kisebb területeken lehetséges volna. De ha túl sok helyet foglalna el az állandóan kinn lévő víz, akkor az eredeti cél, az árvízvédekezés hatékonysága csökkenne – hívja föl a figyelmet az Atikövizig főmérnöke. Hozzátéve: a létrehozható vizes élőhelyet azonban nem fenyegeti majd kiszáradás: a terület jól csatornázott, így kisvizes időszakokban is megvalósítható a vízpótlás.

A terv szerint a tározó 61 négyzetkilométer kiterjedésű lesz és mintegy háromszázmillió köbméter vizet fogadhat majd be. Kisebb módosítások még lehetségesek a területtel kapcsolatban, a további fölmérések folyamatban vannak, így még nem áll rendelkezésre a leendő tározóról végleges térkép.

– Remélhetőleg nagyon ritkán kerül majd víz alá a tározó, de időnként nyilván bekövetkezik elárasztás. A száraz időszakokban tehát olyan gazdálkodást kell folytatni a területén, ami összeegyeztethető az időnkénti vízborítással. Ezt speciális pályázatok könnyítik majd – hívja föl a figyelmet a főmérnök. A tervezés előrehaladtával helyszíni megbeszéléseket folytatnak a gazdálkodókkal a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom