Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szegedi a szerkesztője a Fekete István-könyveknek

Folytatódik a Fekete István-életmű kiadása Szegeden. A könyvhétre új tematikus válogatás jelent meg az író életművéből, benne olyan szövegek is, melyeket korábban csonkítva közöltek. A sorozatszerkesztő, Sánta Gábor irodalomtörténész az írói életút újabb és újabb fehér foltjait térképezi föl.
Működik a sorozathatás a Fekete István-életművel kapcsolatban. Aki korábban megvett egyet-egyet a Lazi Kiadónál Sánta Gábor szegedi irodalomtörténész szerkesztésében megjelent kötetekből, az nem tudja megállni, hogy ki ne egészítse a gyűjteményt, s ne tegye teljessé. Most, a könyvhétre az Erdély című tematikus – az író erdélyi tárgyú novelláit tartalmazó – gyűjtemény jelent meg. Ezt nemsokára követi a Kísértések, mely Fekete 1950 előtti elbeszéléseit fogja egybe, majd a Tűz mellett, mely az 1950–70 között írtakat gyűjti össze.

– Fekete Istvánnak óriási olvasórétege van, a kiadónak ezért éri meg folytatni a sorozatot. Nekem pedig, mint irodalmárnak, az a célom, hogy a rengeteg felé szétszórt, kötetben olykor csonkítva megjelent írásokat az eredeti szöveg szerint adjam közre. És hogy végre olvasni lehessen az életmű egészét, ne annak csak egyes kitüntetett darabjait – mondja Fekete István kutatója. Az „anyag" egyelőre elfogyhatatlan. Az elbeszélések és más kisprózák után külön köteteket lehet szentelni Fekete István verseinek, drámáinak, illetve publicisztikáinak is. – Ornitológiai írásaiból teljes madártani szakkönyv is összeállítható – mondja a sorozatszerkesztő.

Az életmű szerkesztése, közreadása közben az irodalomtörténész újabb és újabb fehér foltokat térképez föl Fekete István életéből. Eddig nem lehetett tudni, hogy a korábban sikeres, de 1945 után mint osztályidegent mellőzni kezdett szerző hogyan tudott „magára találni" kunszentmártoni tartózkodása alatt, amikor halászati szakkönyvet írt. Megírásának lehetőségéhez is alig-alig jutott hozzá – ám miután ez megjelent, megnyílt a zsilip, s egyre-másra jöhettek ki a későbbi nagy Fekete István-kötetek. Az író életét új dimenziókból is láttató kutatási eredményeket a harmadik – készülő – Fekete István-tanulmánykötetében publikálja az irodalomtörténész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széplaki Ferenc az új polgármester

Széplaki Ferenc veszi át októberig a polgármesteri feladatokat Ópusztaszeren – döntött tegnap… Tovább olvasom