Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi ágyszám-átcsoportosítások és várólisták

A fül-orr-gégészeti és a szemészeti fekvőbeteg-osztályok is megszűntek áprilistól a makói és a vásárhelyi kórházban, a betegellátás a szegedi szakklinikákra hárul. Mindkét szegedi intézménynek csökkent az ágyszáma és a finanszírozása, így várólistára kerül mindenki, akinek halasztható az ellátása.
Mint korábban megírtuk, a szegedi egyetemi klinikáknak csökkenő finanszírozásuk mellett áprilistól a korábbinál jóval több beteget kell ellátniuk. Emiatt számos szakellátásban a tervezhetőnek, halaszthatónak ítélt eseteket kénytelenek várólistára tenni. Mikó Tivadar, az orvoscentrum elnöke szerint a legkritikusabbnak jelenleg a fül-orr-gégészeti onkológiai ellátás tűnik, mert a Dél-Alföld teljes szükségletét a szegedi szakklinikának kell megoldania. A helyzet kialakulásának fő oka, hogy mind Hódmezővásárhelyen, mind Makón megszűnt a fül-orr-gégészeti osztály.

A feladatnak úgy próbál megfelelni az orvoscentrum, hogy az összes aktív ágyból tízet átsoroltak ide, így 40 ágyon gyógyíthatnak – a minisztérium által adott 30 helyett. Az átcsoportosításhoz azonban szükség van a szaktárca jóváhagyására is, amit eddig még nem kaptak meg. Korábban a klinikán 43 ágyon gyógyítottak úgy, hogy kisebb területet kellett ellátni. Ráadásul az OEP-finanszírozta havi ellátási keret – azaz a tvk – is 30 százalékkal csökkent.

Intenzíven kell az ágy

Hogy máshol is szükség van-e hasonló ágyfinanszírozási átcsoportosításra, azt most vizsgálja az orvoscentrum, de az már látható, hogy például az intenzív ellátásban is több ágyra lesz szükség – tudtuk meg Mikó Tivadartól. Áprilistól nagyjából húsz százalékkal csökkentette a klinikákon a finanszírozott intenzív ágyak számát az OEP. A szegedi városi kórházban ez az arány negyven százalékos, 10-ből csak 6 ágyat fizet a biztosító.

A fej- és nyaktumoros betegek az ország egyik legjobb ellátását kapják a szegedi klinikán. A finanszírozási változások együttesen azonban súlyos gondokat okozhatnak a fekvőbeteg-ellátásban. Ha például a hónap vége felé betelik a havi tvk, a később érkező betegek várólistára kerülhetnek. Ez tervezhető műtéteknél megengedhető, probléma akkor jelentkezhet, ha például egy gégerákos beteget kell ellátni – miközben a havi keret betelt. Azt azonban rendelet tiltja, hogy rákbetegek várólistára kerüljenek.

Jóri József professzor, a fül-orr-gégészeti klinika vezetője azt mondja, mivel az onkoterápia kiemelt terület, az intézménynek külön kerete van erre. Ez valószínűleg biztosítani fogja, hogy a rákbetegek időben kapjanak megfelelő kezelést. A professzor bízik benne, hogy a minisztérium rábólint az ágyszám-átcsoportosításra, és sikerül negyven ágyon ellátni a fekvő betegeket. Így a tervezhető, kisebb beavatkozásoknál – például mandula- vagy orrsövényműtéteknél – csak egy hónap körüli lesz a várólista.

A klinika fekvőbeteg-osztályán már látható a csökkenő finanszírozás hatása. Az egyik hétágyas kórteremben tegnap csupán három beteg feküdt, noha igény bőven lenne az ellátásra. Kisföldi Beatrix tegnap feküdt be orrsövényműtétre, egy hónapot várt, hogy sorra kerüljön. Mellette Várszegi Józsefné már túl volt egy hasonló beavatkozáson, ő Dunapatajról érkezett. Mint mondta, jó tapasztalatai vannak a szegedi ellátásról, ezért kérte orvosát, hogy ide utalja be. Mint mondta, múlt hét óta fekszik itt, de ezalatt mindössze egy beteggel volt több a kórteremben, mint tegnap.


Várólista a szemészeten is

Tovább nőhet a tervezhető műtétek várólistája a szemészeti klinikán is, ahol áprilistól 40-ről 30-ra csökkent az OEP-finanszírozott ágyak száma. Mivel a vásárhelyi és a makói kórházban a szemészeti fekvőbeteg-részleg is megszűnt, és a szentesi súlyponti intézményben sincs ilyen, a megyei betegek ellátása a szegedi klinikára hárul. Kolozsvári Lajos professzor, a szemészeti klinika vezetője azt mondja, a halasztható műtétek jelenlegi négy-öt hónapos várólistája tovább nyúlhat. Ehhez az ellátások havonta finanszírozott keretének csökkentése is hozzájárul. Ennek pontos hatásait egyelőre nem tudják megítélni, mert a változtatások második hetében még nem érzik a pluszforgalmat. Hangsúlyozta azonban: a halaszthatatlan műtéteket ezután is rövid időn belül elvégzik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti zsongás Subasán

Nagyüzem volt a subasai nyaralókban a hosszú hétvégén. Az ünnepek alatt sokan döntöttek úgy, hogy a… Tovább olvasom