Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szegedi albérletmustra, szezon elején

Akadnak, akik az utolsó pillanatra hagyják a lakáskeresést, de az egyetemisták többsége már most rója a város utcáit. Egy hónap múlva tanévkezdés. Szegeden több ezer diák lakik albérletben. A Szegedi Tudományegyetemen összesen négyezer kollégiumi férőhely van.
Konyhaszemle. Fotó: Frank Yvette
Az ideális albérlet ismérveit nem nehéz meghatározni: legyen közel az egyetemhez, a belvárosi nyüzsihez, szórakozóhelyekhez! Legyen összkomfortos, internettel, kábeltévével, mosógéppel, mikróval! Legyen kényelmes, szép és persze olcsó!

Aprózunk


Csakhogy a valóság és az ideák – két különböző dolog. A valóságban szinte nincs két olyan diák, akiknek azonosak lennének a bérlakáshoz fűződő kívánságaik. A bérbeadók szerencséjére.

A Mars téri buszpályaudvaron csatlakozunk a Törökszentmiklósról érkező Kovács Krisztához. Az ötödéves kommunikáció szakos lány első útja az újságosbódéhoz vezet, Déli Apró, mondja, fizet, és már bújja is a hirdetéseket. Gyakorlott. Rövid idő alatt kideríti a rengeteg apróból, hogy 14 ezer alatt nincs kégli Szegeden – legföljebb akkor, ha hárman laknak benne. A csúcs 55-60 ezer, ennyiért már garzont is bérelhet, egyedül. Az újságoldalakon egyre szaporodnak a jelek, Kriszta bekarikázza a számára szimpatikusnak tűnő hirdetéseket. – Mindjárt elindulunk – mondja, de nincs az arcán egy cseppnyi öröm sem. – Utálom ezt a tortúrát! Az ember lejárja a lábát a városban, aztán ha megtetszik valamelyik lakás, kiderül, hogy már foglalt vagy túl drága – dohog.

Negyven plusz rezsi


Irány a Nemes takács utca, 40 ezer plusz rezsi. Körülbelül ennyit tudunk róla, na és hogy az utca viszonylag közel van az egyetemhez. Fölcaplatunk a második emeletre, már az ajtóban vár a főbérlő. Két egymásba nyíló, tágas szoba, tévé nincs, viszont mikrosütő a konyhában, fürdőszoba, külön vécé. – És mennyi a rezsi? – érdeklődik Kriszta, miközben gusztálja a szekrénysort. A főbérlő még csak nem is szabadkozik: fogalma sincs, soha nem lakott itt. – Ha hárman lennénk, talán kivennénk – zárja a szemlét kurtán Kriszta.

Belváros, Török utca. Nem sok a reményünk, errefelé borsos összegeket kérnek. Általában. De nem így Ilonka néni, aki nem tulajdonosa a lakásnak, hanem szomszéd. A tulaj vidéki, Ilonka néni meg elvállalta, hogy „helyes kis diáklányokat költöztet ide". – Ha gondosan becsukod az ajtókat, nem szökik ki a meleg a szobádból, és nem kell fűtened ezt a nagy előszobát – látja el télire jó tanáccsal a leendő bérlőt. Ilonka néni forintra pontosan tudja, mennyi a közös költség, nagyjából a villanyszámla, satöbbi. Télen úgy 10 ezerre megy föl a rezsiköltség, a bérleti díj 20 ezer. A lakás földszinti, másfél szoba, felújított, kábeltévés. „Álomalbi". Úgy tűnik, Kriszta számára legalábbis. – Ha találok valakit, aki idejön velem, percig sem fogok habozni, kiveszem – búcsúzik Ilonka nénitől, mindketten mosolyognak, alakul az álomalbiban az álompáros...

Lakni pedig kell

A Szegedi Tudományegyetemen összesen négyezer kollégiumi férőhely van. Az államilag finanszírozott képzésben részt vevők száma – akik elvileg jogosultak a kollégiumi elhelyezésre – nagyjából 14 ezer (az összdiáklétszám a költségtérítéses képzésben részt vevőkkel együtt, 30 ezer). Közülük természetesen sokan szegediek vagy közeli környékiek, de számítások szerint legalább 6-8 ezer diák potenciális albérlő. Ők igényelhetnek lakhatási támogatást, ez most 10 ezer forint. Sokan felveszik a diákhitelt, hogy ki tudják fizetni az albérleti díjat.

Módszerek


A Déli Apróban ezen a héten hét oldalon, 558 szegedi albérletet kínálnak. Augusztus második felében a 800-at is elérheti a hirdetések száma. Sokan veszik igénybe az egyetem szolgáltató szervezetét: az Universitas-Szeged Kht. honlapján térképen jelennek meg a hirdetések, az interneten kiválasztott, szimpatikusnak tetsző albérletek pontos címéhez 500 forintos kaució ellenében jutnak hozzá a hallgatók. A pénzt visszakapják, ha albérletmustrájuk befejeztével visszamennek, és átadják a kht.-nak a friss információkat: ez már elkelt, az pedig egyéb ok miatt nem kiadó. A honlap adatai így frissülnek.

Az egyes szegedi városrészekben nem túl nagyok a különbségek a bérleti díjak között (lásd táblázatunkat). Ami feltűnő, hogy éppen a két legfelkapottabb városrészben, Felsővároson és Újszegeden lehet legolcsóbban szobát bérelni. Ingatlanszakértők szerint talán a piac működik, ezekben a városrészekben túlkínálat van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom