Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi az utolsó gyakorlókert

Szeged - Az egész országban a szegedi az egyetlen egyetem, amely még saját gyakorlókerttel büszkélkedhet. Itt sajátíthatják el a technikatanár szakos hallgatók a növénytermesztés csínját-bínját.
Az már más kérdés, hogy egyre kevesebb általános iskolában igénylik, hogy ezt a tudást tovább is adják. Elfogynak a technikatanárok is, mint ahogy nemrég írtuk, a fizikatanárok?

Magvetést, palántázást és növénytermesztést is gyakorolhatnak az egyetemisták a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Technika Tanszékének Szabadkai úti gyakorlókertjében, ahol Kesztyűsné dr. Dobos Katalin tanszékvezető kalauzol bennünket.

– A harmad- és negyedéves technika szakosaink járnak ki a kertbe. Az első két év után speciális modulokból választhattak a hallgatók, s ezeken a területeken szakirányú képzésben vettek részt. Ilyen modul többek között az agrogazdálkodás, gazdálkodó-vállalkozó vagy a kertkultúra, melynek bizonyos tantárgyaihoz itt végezhetik a gyakorlatot – mondja a tanszékvezető.

Palántanézőben a Szabadkai úti gyakorlókertben. Fotó: Segesvári Csaba
Palántanézőben a Szabadkai úti gyakorlókertben.
Fotó: Segesvári Csaba

Először a főépületben nézünk szét. Megcsodáljuk vitéz Szili Török Imrének, a tanszék alapítójának emlékkiállítását, a mezőgazdasági gépek makettjeit és a preparált baromfikat. Majd az üvegházban kerülünk egyet a virágpalánták között, végül a kert végén elterülő gyümölcsöst nézzük meg.

A technika szakosokon kívül az óvodapedagógus és a tanító szakos hallgatók is gyakorolnak a kertben, amely egyedülálló az országban: csak a szegedi egyetem rendelkezik ilyennel. Pedig korábban az általános iskoláknak és a pedagógusképző főiskoláknak is volt hasonló gyakorlókertjük. Mostanában azonban nagyobb hangsúlyt fektetnek a diákok elméleti oktatására. Bizonyos iskolákban fontosabb, hogy a gyerekek ismerjék a légkondicionáló működését, mint hogy tudják, melyik végén kell megfogni a kapát.

A szegedi egyetem abban is kivételes, hogy kizárólag itt indulhat szeptemberben az új technikatanár mesterképzés. Mezőgazdaságimenedzser-asszisztens felsőfokú szakképzés (FSZ) jelenleg is folyik nappali tagozaton, a mezőgazdasági műszakimenedzser-asszisztens FSZ-re viszont nem jelentkeztek annyian, hogy elindíthassák.

Technika szakos diákok várják a következő órát. Fotó: Segesvári Csaba
Technika szakos diákok várják a következő órát.
Fotó: Segesvári Csaba

– Egy felmérés szerint az aktív technikatanárok közel hatvan százaléka ötven év feletti – mutat rá a szakma elöregedésére Kesztyűsné dr. Dobos Katalin. Igaz, idén még közel 60 technika szakos tanár végez levelező, illetve nappali tagozaton. Bízik benne, hogy az új mesterképzés továbbra is vonz érdeklődőket a technika szakra, így még sokáig kertészkedhetnének az egyetemisták az alsóvárosi fekete földeken.

Kerttörténet

Az alsóvárosi fekete földeken lévő kéthektáros területet 1933-ban kapta meg a főiskola. A föld annyira elhanyagolt volt, hogy három évbe tellett, mire rendbe hozták, és gazdasági mintatelepet létesítettek rajta. Jelenleg előadó- és bemutatóterem, háztartás-technikai és agrotechnikai laboratórium, valamint kertészeti és agrotechnikai tankert működik rajta, ahol 150-200-féle növény található. A technika szakosok kéthetes kötelező nyári szakmai gyakorlaton sajátíthatják el a növénytermesztési ismereteket, a terményeket pedig értékesítik. A kert rendben tartásához három dolgozót foglalkoztat az egyetem. Rendezvényeket, szakesteket, ballagási banketteket is rendeznek itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orchideáért jött – grillel távozott

Szeged - A jó idővel elérkezett a sütős-főzős kerti partik időszaka is. A grillezés alapvető kellékeit már ezer forintért is beszerezhetjük – de akár kétszázezerért is. Tovább olvasom