Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Szegedi borfesztivál: 92-féle nedűt kóstolt meg a zsűri

Szeged - Az esti vihar sem űzte el a Széchenyi térről azokat, akik a XIV. borfesztivál megnyitóján vettek részt. Két és fél óra alatt 92-féle nedűt kóstolt meg a zsűri.
Ezüstös reflexek, kerek savak, töppedt zamat, telt íz – csak néhány azok közül a szakkifejezések közül, melyekkel a hozzáértők illetik a borokat. Lapunk is belepillanthatott a tegnap kezdődött szegedi borfesztivált felvezető borversenybe, amelyen 92 nedű mérettetett meg. Két zsűri bírált: egyrészt a szakma 20 elismert képviselője, másrészt a 12 fős társadalmi zsűri, köztük Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere vagy Galkó Bence színművész.

A Forrás Hotel Rotary Termében négy asztalnál ültek a döntnökök. Mellettük vödrök: itt landoltak a már kielemzett kortyok. Az asztalokon pogácsát és pirított kiflit láttunk – nem lehetnek sósak, hiszen befolyásolnák az ízlelést. – Ezekkel semlegesítik a szájukat – világosított fel Horváth Erzsébet, a versenyt lebonyolító Duna-Hungária Borház vezetője. A teremben paraván mögött sorakoztak az asztalon az üvegek, például Mátray Chardonnay, Balatoni Irsai Olivér, Egri Merlot, egy-egy sorszámmal ellátva.

Egyszerre akár harmincféle bort is lehet kóstolni. Megjelenést, ízt, illatot egyaránt bírálnak. Fotó: Frank Yvette
Egyszerre akár harmincféle bort is lehet kóstolni. Megjelenést, ízt, illatot egyaránt bírálnak. Fotó: Frank Yvette

– Van néhány kiemelkedően szép bor – értékelt Frittmann János, akit tavaly – az alföldi termelők közül elsőként – az év borászának választottak. Ő volt a borverseny zsűrijének elnöke.

– Beérkeznek hozzánk a minták, egy ember besorolja őket, sorszámot ad nekik. A borokat poharakban viszik ki, még a fajtát sem mondják meg a bírálóknak. Körülbelül egy deci lehet a poharakban, hiszen ekkor tud kibontakozni a bor: így lehet leginkább érezni az illatát, zamatát. Aki igazán ért hozzá, harmincfélét is megkóstol egy versenyen – meséli a soltvadkerti borász.

Fesztiválnyitás esernyőkkel

– A szegedi közgyűlés jó időt szavazott meg a XIV. borfesztiválnak – tájékoztatta tréfálkozva tegnap este a Széchenyi téren összegyűlteket Botka László polgármester, amikor megnyitotta a hatnapos rendezvényt. A szemerkélő eső nem, a nagyobb vihar viszont megkímélte a padok jó háromnegyedét megtöltő borbarátokat, akik esernyőkkel a kezükben ülve gondoskodtak arról, hogy csak belülről ázzanak el.

A bírálatnál számos szempontból vizsgálják a nedűket: fontos a megjelenés, az illat, a zamat – pontozzák a tisztaságot, színt, pezsgést, intenzitást, karakterességet, minőséget, ízhosszúságot is. – Utóbbi alapján van például hosszú és rövid bor, attól függően, ha nyelvünkre vesszük, mennyi ideig marad meg íze a szánkban – avatott be egy szakmai praktikába Monyók József ismert tokaji borász, az egyik bizottság elnöke. Hozzátette: minden érzékszervükkel vizsgálják az eléjük kerülő nedűt. A színeket például valamilyen gyümölccsel érzékeltetik: a tokajinál a szőlővel, a cabernet-nél meggyel.

Fél tizenegytől délután egyig tartott a borverseny első fordulója, ezután a bizottságok elnökei és a rendezvény levezető elnökei ismét összeültek, hogy a legtöbb pontszámot elért borokat ismét bírálják. A maximális 100 pontból 94-et kell begyűjteni ahhoz, hogy egy nedű nagy aranyérmet kapjon: idén egy bor szerzett ilyen minősítést.

Még több fotó a borfesztivál első napjáról. Fotók: Karnok Csaba

Díjazottak

A fesztivál nyitóünnepségén átadták a borverseny díjait is. A város bora a Vylyan Pincészet 2006-os Cabernet Sauvignonja lett, a legszebb fehérbornak a Frittmann Pincészet 2007-es Ezerjóját választották, a vörösborok között pedig a villányi Bock Pincészet 2003-as cuveje lett a befutó. A legszebb desszertbor címét a Monyók Pincészet 1996-as tokaji esszenciája nyerte el – ez egyúttal megkapta a borverseny zsűrijétől a nagy aranyérmet is. A bírálók összesen 31 arany, 46 ezüst és 12 bronz minősítést ítéltek oda a nemes nedűknek.

Olvasóink írták

  • 2. madártej 2008. május 22. 15:35
    „Dr.Sz.P. nem köpte ki a kóstolót biztosan.:)”
  • 1. Bett 2008. május 21. 10:26
    „Biztos jó estélye lehetett a zsűrinek :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenetes különbség két panellakás fűtésszámlája között

Szeged - Két, csaknem azonos alapterületű szegedi panellakás, mindkét helyen költségmegosztók a radiátorokon, a fűtésszámlák között viszont durván 200 ezer forint a különbség. Tovább olvasom