Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegedi búza a Fornettiben

Szeged - A szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajtákat használ termékeihez a Fornetti, valamint a gyermelyi és a székesfehérvári tésztagyár is. A szegedi búzát egyébként az ország vetésterületének 35-40 százalékán, mintegy 300-400 ezer hektáron termesztik. Az ezekből készült liszt a szigorú minőségi követelményeknek is megfelel.
A magyar, de közel 20 országban jelen lévő, évente nyolcvanmillió eurós árbevételt és tízmillió eurós nyereséget produkáló Fornetti Franchise termékei előállításához szegedi búzából készült lisztet vásárol a kunszállási malomból.

A látványpékségek kedvelt süteményét, a Szegeden tanult egykori péklegény, ma többszörös milliárdos Palásti József cégénél készítik Fotó: Schmidt Andrea

– A szegedi búzából készült liszt a legszigorúbb minőségi előírásoknak is megfelel. A szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajtákat az ország vetésterületének 35-40 százalékán, mintegy 300-400 ezer hektáron termesztik – árulta el a Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság tudományos munkatársa, Beke Béla. A szegedi gabonakutatóban évente hat-nyolc új búzafajtát jelentenek be, amelyből évente egy-két fajta kap állami elismerést.

A szegedi búzafajták jól alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz, csupán minimális terméskülönbséget produkálnak, így aszályos vagy csapadékos évben is kiszámítható a termőképességük és a minőségük.

Pékmesterből milliárdos

A Fornetti Franchise alapító tulajdonosa, Palásti József 1979-ben Szegeden szerzett sütőipari mesterlevelet. Két évre rá, 18 éves pékmesterként indította el első sütőipari vállalkozását a Bács-Kiskun megyei Kunszálláson. A Fornetti Franchise 1997-ben kezdte meg tevékenységét önálló vállalatként. 2001-től Közép-Európa legnagyobb látványpékség hálózatává vált, már egy évtizede átlépte az országhatárt, sőt: még Kuvaitban is találkozhatunk a cég termékeivel. A cégvezető becsült vagyona 14 milliárd forint, amivel a leggazdagabb magyarok listáján a 25. 
A gyermelyi és a székesfehérvári Cerbona is a szegedi búzából készült lisztet használja.

– Mindkét tésztagyár több mint kilencven százalékban a szegedi durumbúzából készült grízt használ a tojás nélküli, olasz típusú száraz tésztaféléihez. A hazai köztermesztésben lévő búzafajták közül a szegedi GK Kalász és a GK Petur már több mint tíz éve a legnépszerűbbek közé tartozik – tette hozzá a szakember. Egyébként a szegedi gabonakutatóban nemesített búzafajták állami elismerési procedúrája három évig tart, ezt követi a minősítési folyamat, és csak ezután kerülhet forgalomba a vetőmag.

A szegedi búzafajták külföldön is népszerűek, nagyobb részüket sikerrel termesztik a környező országokban, így Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában is.


Olvasóink írták

  • 1. deák tiborné kata 2008. január 30. 21:33
    „Akiknek kell nézni valamilyen szempontból az ételeink összetevőit, azoknak ez nagyon fontos és jó hír.Nekem már csak az a kifogásom ellene, hogy cukorbeteg kisfiam még így sem eheti pedig "előtte" nagyon szerette.Szívfájdalom mert nagyon, nagyon finomak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját fiát vádolta meg Papp Edina

Szabadkán hétfőn megkezdődött a kábítószer-birtoklással és -terjesztéssel vádolt Bogosné Papp Edina… Tovább olvasom