Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi Critical Mass: elfogyott a szusz

Szeged - A szegedi Critical Mass szervezői visszatérnek az alapkoncepcióhoz: az utóbbi évektől eltérően "spontán" biciklis vonulás lesz szerdán. Miért?
A kérdés több részre bontható - nyilatkozta Dovalovszki András, a Critical Mass egyik szegedi szervezője. Egyrészt az eddigi szervező gárda kifulladt. Már mindenkinek más dolgokra kell fordítani azt a jelentős energiát, ami egy ilyen rendezvény megszervezéséhez szükséges, ugyanakkor nem jelentkeztek fiatalok, akik átvennék a terheket. Másrészt a kiküldött értesítőkre sem reagáltak annyian, mint a korábbi években, tehát a résztvevői érdeklődés is megcsappant. Harmadrészt a Critical Mass eredeti koncepciójába sem fér bele a túlszervezettség.

Ha pozitívan próbáljuk értékelni a folyamatot - magyarázza Dovalovszki -, akkor azt is mondhatjuk, a szegedi Critical Mass elérte célját. Már nem különös dolog a városi biciklizés, korábban nem tapasztalt kerékpáros tömeg alakul ki forgalmasabb kereszteződésekben. Folyamatos a kerékpárosok és az önkormányzat közötti kommunkáció: bicikliutak, tározók tekintetében is történtek előrelépések, még ha nem is mindig úgy, ahogy a szakértő bringások elképzelik. Ha pedig valami ellen nagyon tiltakozni kell, akkor nem restek fellépni, ezt Dovalovszki több demonstrációja, akciója is bizonyítja.

Ilyen most nem lesz a szegedi Belvárosi hídon... Fotó: Karnok Csaba
Idén kevesebben, sötétben emelik fel biciklijüket a Föld Napján...
Fotó: Karnok Csaba

Azért a felvonulás nem szűnik meg, csak ezután, úgy néz ki, szájról szájra, különböző közösségi oldalakon, e-mailben terjed a híre. A szerdai, a Dóm téren 20.00-kor kezdődő rendezvény nem kap rendőri biztosítást, nem lesz olyan szervezett, mint a korábbi években. A Critical Mass csapata ezért azt kéri mindenkitől, csak a KRESZ-szabályokat betartva, lámpával és csak saját felelősségére vegyen részt a közös bringázáson. Az útvonal ezúttal hosszabb lesz, így talán a fiatalabb gyerekeket nem tanácsos elhozni, de ez a késői kezdés miatt is necces.

A szegedi Critical Mass szervezői tehát visszatérnek a kisebb közösségek összeszervezésébe, amit jól mutat a minden hónap utolsó péntekén a Széchenyi téren megtartott "Utolsó péntek" is. Ezen csak pár kerékpáros szokott összegyűlni, beszélgetni, bringázni. Azonban az érdemi munka folytatódik, ha nem is a tömegrendezvények, de továbbra is a város kerékpáros közlekedésre egyre alkalmasabbá tételének irányában.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. E! 2009. április 23. 21:27
  „Mint ahogyan az a cikkben és a CM Szeged honlapján is szerepel, minden hónap utolsó péntekén bármely törvénytisztelő és illemtudó honpolgár számára adott a lehetőség, hogy részt vegyen a Hogyan Ne Üttessük El Magunkat túrákon.
  Koordináták:
  18:00, Széchenyi-tér, minden hónap utolsó péntekén”
 • 30. dova 2009. április 23. 21:14
  „Ok értem.
  A kérdéseim természetesen arra voltak hivatottak, hogy kimutassam, mennyire tele van a tököm azokkal akik a foteljükből dirigálnak és támasztanak elvárásokat a "szervezőkkel" szemben, ahelyett hogy maguk ragadnák meg a munka végét.

  Ha még nem hallottál az oktatásunkról, akkor figyelmedbe ajánlom pl. a HNÜEM túránkat vagy bármelyik rendőrséggel közös felvilágosító akciónkat (www.criticalmass.szeged.hu).
  Ha szeretnél segíteni, azt ne pénzzel tedd! Gyere el bármelyik rendezvényünkre, vegyél részt! Mi annak jobban örülünk.
  Üdv
  Dova”
 • 29. Brumee 2009. április 23. 13:31
  „Dova!Nem vagyok sem Sem hülye sem multimilliomos.40 éve közlekedek gyalogosként,illetve kb.10 évig amíg az egészség engedte,bicajoztam.De ha ide kiraktok egy számlaszámot,valószínű,hogy elsőként fizetek rá amennyit a r.nyögdíjam megenged,hogy meglehessen szervezni egy ilyen napot is.”
 • 28. dova 2009. április 23. 12:58
  „Brumee!
  Ezt azért írod, mert magad nem rendelkezel megfelelő tudással és anyagiakkal sem, hogy finanszírozd a taníttatásod?
  ...vagy azért mert Te is szívesen segítenél ingyen a "tudatlan" kerósok oktatásában?”
 • 27. Brumee 2009. április 23. 12:42
  „Azért jó lenne ha a Critical Mass szervezői,legközelebb ingyenes egész napos KRESZ oktatást szerveznének a bicajosok számára.”
 • 26. uttam 2009. április 23. 06:49
  „csatlakozom az előttem szólóhoz. büszke vagyok a szegedi bicajosokra! tényleg visszatértünk a mozgalom gyökereihez szellemiségében - és ez jó. amúgy meg a szokásosnál kevesebb "gyökér" volt.”
 • 25. E! 2009. április 23. 00:05
  „Méghogy kifogyott a szusz! Jobb volt, mint a tavaszi! Idióták redukált mennyiségben, hidak és emelgetések nagy számban :D”
 • 24. atomboy 2009. április 22. 22:50
  „flexsnake, el kell, hogy keseritselek, de a hozzaszolasod megirasa elott fel oraval ert veget.”
 • 23. flexsnake 2009. április 22. 22:18
  „Remélem lesz mindegyiken lámpa :D Milyen bünti lesz öregem! :D Egy kis carmageddon is belefér :D”
 • 22. flexsnake 2009. április 22. 22:18
  „Remélem lesz mindegyiken lámpa :D Milyen bünti lesz öregem! :D Egy kis carmageddon is belefér :D”
 • 21. xene@freemail.hu 2009. április 22. 09:15
  „Na, ma este akkor be fog dugulni a város...este kosár-meccs és vízi-póló is lesz emellett...”
 • 20. lilongwe 2009. április 22. 08:58
  „nyomdasz63: igen, siralmas, amikor az ember végigteker a Móravárosi körúton... :(

  arvisura: itt a kölcsönös tolerancia hiánya a baj. Az, amikor a Mikszáth Kálmánon 5 ember megy egymás mellett és nem tud mellettük elhaladni a bicajos (vagy "jobb" esetben eleve a bicajos sávban halad a gyalogos), amikor keresztbeáll a bicajúton az autós, vagy épp a járdán parkol (a criticalmass.szeged.hu-n láthatsz rá pár példát), vagy amikor az autósok le se´ ...ják a jobbkézszabályt (velem is, a feleségemmel is nem egyszer meg nem kétszer fordult elő, hogy egyes autósok számára csak jómaguk léteznek a világon), vagy amikor pofátlanul járdán halad a bringás vagy végigszáguld a Kárász utcán...
  Lehetne itt sorolni meg egymásra kenni a sarat. A legfontosabb viszont az, hogy mindenki saját magánál kezdje...”
 • 19. nyomdasz63 2009. április 21. 22:53
  „A Sancer-tavaknál a Móravárosi krt.-n b@sszon már valaki valamit az bicajúttal !-naon sz@r!!!Nem érvényes a garancia,csak az úttestre???/tavaj eszetlenkedtek rajta egy kicsit/”
 • 18. atomboy 2009. április 21. 22:43
  „arvisura: Kossuthon NEM kerekparsav van. Csongradin az van.
  Kossuthon bringagyalog-gyasz van. Evek ota nem jartam arrafele, de ugy remlik, akkoriban sarga negyzetekkel ki van jelolve a kerekparos atkeles, es tablan is volt jelzes. De mit er az, ha engem hasonlo keresztezodesen gazoltak el.
  Azota nem vagyok hajlando jardan vezetett kerekparuton kozlekedni.”
 • 17. arvisura 2009. április 21. 22:40
  „16-nak
  A Kálvária sgt-on is és sok más helyen is egymás mellett halad a járda és a kerékpársáv, ezért az útkereszteződésben a zebrán hajtanak át.”
 • 16. atomboy 2009. április 21. 22:27
  „arvisura: nem zebra elott leszallni, hanem fel se menni a jardara. Merthogy tilos a jardan kerekparozni.”
 • 15. arvisura 2009. április 21. 22:24
  „Nekem nem fontos, az a sok bringás egy rakáson.
  El kéne sokuknak azt is magyarázni, hogy a zebrán (kijelölt gyalogosátkelőhely), a kerékpárosnak csak akkor van elsőbbsége, ha tolja a bringát, és így gyalogosnak minősül.
  A zebrán áthajtó kerékpárosnak jóval nagyobb a sebessége, mint gyalogosként és a járművezetők nem észlelhetik időben.
  Tehát zebránál, a bringás leszáll, áttolja a kerékpárját, és abbahgyja az anyázást és mutogatást az autósok felé.
  Különösen a Dugonics téri körforgalomnál rossz a helyzet.”
 • 14. nemmindegy... 2009. április 21. 21:53
  „13.Borgnine!!! Ott a pont!Fején találtad a szöget!”
 • 13. Borgnine 2009. április 21. 19:28
  „Szerda este nekem nem jó, egyébként is hülyeségnek tartom, napfény kéne egy ilyen bulihoz.

  Egyébként meg van Szegeden pár bolt, akik a bringásokból élnek, esetleg szervezhetnék ők, közösen, ha már ezzel keresik a kenyerüket, nem? Nehogy már én legyek lebaszva, hogy tizenkét különböző dolog mellett a tiznharmadikkal már idő híján nem tudok foglalkozni...”
 • 12. CsImre 2009. április 21. 17:25
  „A gond az, hogy nincs ránk figyelő országos média, ami beszámolna a szegedi CM-ről, plakátolni nem lehet, vagy nagyon sokba kerülne, a szórólapozás rengeteg idő, és energia. Aki eddig legtöbb energiáját ölte ebbe, az idén nem ért rá, vagy nem tudott elindulni az a dinamikus gépezet, ami összetrombitálja a sok embert. Akit ez zavar, az nézze a CM honlapot, regisztráljon be, és lásson neki a szeptemberi szervezésének, mert ki tudja, hogy akkor mi lesz a helyzet.

  A holnapi pedig a fentiek miatt nincs agyonreklámozva.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veséjét adná fiának a nagyfai elítélt

Nagyfa - Saját veséjét ajánlotta fel fiának egy ittas vezetésért 30 hónap börtönbüntetésre ítélt… Tovább olvasom