Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi csatornaberuházás: elindult a műszaki átadás

A szegedi csatornaberuházás átadási határidejét többször is módosították tavaly ősz óta. Tegnap az építők befordultak a célegyenesbe, elkezdődött az egy hónapos műszaki átadás-átvétel.
A Culvert 2003 Konzorcium, amely a szegedi csatornaberuházás kiviteli munkáira szerződött a várossal, először tavaly szeptemberre, aztán októberre, majd novemberre, azután idén májusra, később pedig júliusra módosította a munka befejezésének határidejét. Azt vállalták, hogy harminchat hónap alatt 253 kilométer csatornarendszert építenek, és az érintett utcák szilárd burkolatot kapnak. A fejlesztést az unió ISPA-programja is támogatja, összesen 9,5 milliárd forintba kerül. A földmunkákat azonban – mint többször megírtuk – hátráltatta az időjárás, néhány felkészületlen alvállalkozó, s viták alakultak ki néhány telek tulajdonosával.

Az ellenzék is figyel

Az ellenzéki önkormányzati képviselők közgyűlésen és sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet sok lakossági panaszra. Tegnap kerestük Juhász Gyula KDNP-s tápéi és Farkasné Pocsai Blanka újszegedi Fideszes képviselőt, de mindketten szabadságon vannak. Kalmár Ferenc KDNP-s városatya, a csatornabizottság helyettes vezetője megerősítette, nem fogják hagyni, hogy a város fércmunkát vegyen át, és később saját pénzén javíttassa a csatornát és az utakat.

Az utóbbi évtized egyik legjelentősebb szegedi beruházása tegnap újabb mérföldkőhöz érkezett; elkezdődött az egy hónapos műszaki átadás-átvétel. A kivitelező cégek nem nyilatkozhatnak, őket is Novák Gyula, a munkálatokat bonyolító Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója képviseli. Érdeklődésünkre elmondta, a kivitelezők – a konzorciumot vezető Hídéptő Rt., valamint az Alterra Kft. és a Betonút Rt. – jelentése alapján ellenőrzik a szerződés teljesítését. Ennek egy része papírmunka: egyeztetik a nagyobb munkafázisokról kiállított igazolásokat, bizonylatokat. És a terepen is végignézik az átemelőket, a szennyvízcsatornákat és az utakat. Együtt szemléznek az építők az összes közmű képviselőjével.

Nincsenek még maradéktalanul készen a munkák. Kisebb javításokra, amelyek a működést nem befolyásolják, lehetőséget ad a szerződés az átadás egy hónapjában, sőt később, az egyéves garancia idején is. Így például dolgoznak az építők az újszegedi Barcsay Károly és a Törökkanizsa utcában, valamint Béketelepen, a Hosszú utcában.

Későbbre marad az olyan depóterületek helyreállítása, mint a tápéi Búcsú tér, és füvesíteni is ősszel fognak. Az átadásról jelentés készül az önkormányzat csatornabizottságának. Az építőknek fizetendő vállalási ár közel tíz százalékát, 850 millió forintot „jól teljesítési garanciaként" erre a bő egy évre visszatartja a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom