Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Szegedi egyetemisták is demonstráltak Budán

A második emeleti ablakból mászott ki egy diáklány a fán akadt zászlóért. Más a szerb kultúrtörténet órát hagyta ki a budapesti tandíjellenes tüntetésért. Szegedről kisebb-nagyobb csoportokban utaztak tegnap a hallgatók a várbeli demonstrációra.
Kezdetleges transzparenssel és nemzetiszínű zászlóval szálltak vonatra a szegedi diákok, Fotó: Frank Yvette
Leíró hangtani gyakorlatok, szerb kultúrtörténet – többek között ezeket az órákat mulasztották azok a szegedi egyetemisták, akik tegnap a fővárosba utaztak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által szervezett tandíj elleni tüntetésre. A diákok 11 órakor a nagyállomás peronján gyülekeztek Szeged és áthúzott tandíj feliratú táblákkal – Ezek csak kezdetleges transzparensek, biztos lesz profibb is – közölte Lamár Erzsébet és Mártha Flóra.

– Mennyien mentek Szegedről?
– Ötvenezren – mosolygott Mechler Ákos, pedig legfeljebb húszan-harmincan lehettek. Szerdán Török Márk, az EHÖK alelnöke azt mondta, Szegedről körülbelül ezer diák utazik, de mi a délután induló vonatnál is csak elvétve találtunk tüntetőket.

Akik mégis mentek, azt mondták: reménykednek abban, hogy eléri célját a tüntetés, de ha nem, tovább demonstrálnak. Szegeden még legalább négy megmozdulást tartanának. Akkor is, ha közben megállapodunk a minisztériummal – viccelődött egyikük. A diákok úgy tudták, a rendezvényen Miskolczi Norbert, a HÖOK új elnöke beszél majd, de abban nem tudtak megegyezni, hogy két koncert lesz, vagy csupán két zeneszámot hallgatnak meg a rendezvény helyszínén, a budai várban.

– Nem mondtam el otthon, hogy tüntetek, a szüleim féltenek. Azt hiszik, ez veszélyes – árulta el az egyik lány. A szülői idegeket mások is kímélték. Volt, aki azt titkolta el, hogy a második emeletről kellett kimásznia egy zászlóért.
– A lakótársam kidobta nekem az ablakon, de fennakadt egy fán. Megmentettem, de egy kicsit koszos lett – mesélte büszkén a diáklány.

A hallgatók fontosnak tartották közölni: a tüntetés nem politikai rendezvény, és ők nem politizálnak. Legfeljebb poénból. Szokodi Béla például megalapította az Első Magyar Béla Pártot, melynek eddig 272 tagja van. Például Rosta (Béla) Ádám, aki úgy vélte, ha 10-12 ezren összegyűlnek Budán, az kellő létszám ahhoz, hogy a kormány komolyan vegye őket.

A diákok egy része úgy tervezte, összeköti a kellemest a hasznossal. Volt, aki a tüntetés után nagypapáját akarta meglátogatni, más a Kossuth térre néz ki – ott már nem demonstrál, csak kíváncsiskodik. Azok, akik visszajönnek, tüntetéslevezető bulit szerveztek estére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom