Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szegedi egyetemisták voltak a forradalom kovászai

Szeged - Szegeden kezdődött a forradalom, innen rajzottak ki a hazai felsőoktatási intézményekbe a MEFESZ-küldöttek, s lettek kovászai a helyi eseményeknek.

Ezt is igazolja, miközben a hazai egyetemek és főiskolák 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg korhű dokumentumokon, fotókon keresztül a Magyarországi felsőoktatási intézmények az 1956-os forradalomban és szabadságharcban címmel kiadott kötet.

– A 14 egyetemi intézményi levéltár közös vállalkozásaként az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának évében kezdődött a munka, melynek eredménye a Magyarországi felsőoktatási intézmények az 1956-os forradalomban és szabadságharcban című kötet – tudtuk meg Vajda Tamás történésztől. A Szegedi Tudományegyetem levéltárának vezetője hangsúlyozza: a kötet szegedi részén együtt dolgozott Kiss Róbert Károly jogász-történész kollégájával. Sokszor a bőség zavarával küzdöttek, mivel 1956 históriájának egyik legsokoldalúbban feldolgozott területe a szegedi eseménysor, mert itt számos megkerülhetetlen mű gazdagítja a helytörténeti repertoárt.

Vajda Tamás, a szegedi egyetemi levéltár vezetője is azt szeretné, ha 1956 a közgondolkodás részévé válna. Fotó: Miskolczi Róbert
Vajda Tamás, a szegedi egyetemi levéltár vezetője is azt szeretné, ha 1956 a közgondolkodás részévé válna. Fotó: Miskolczi Róbert

Az emlékezés és a tudományos ismeretterjesztés a könyv szerkesztők által megfogalmazott célja – nyilatkozta Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke. A kötettel azt akarták elérni, hogy 1956 része legyen a közgondolkodásnak. A szegediek azért örülnek a kötetnek, mert nyilvánvalóvá és bizonyítottá teszi: a Tisza-parti városban kezdődött az 1956-os forradalom.

– Vitathatatlan a fiatalok, különösen az egyetemisták és főiskolások szerepe az 1956-os követelések megfogalmazásában, a forradalom elindításában. A szegedi egyetemisták pedig azzal, hogy követeléseik és a MEFESZ megalakításának hírét maguk vitték el az ország különböző egyetemeire, kovászai lettek a forradalomnak – mondja Vajda Tamás. – Ugyanakkor azzal, hogy elutaztak a városból, Szegeden „leült" a hangulat, vesztett lendületéből a történéssor. Miután novemberben visszatértek, az 1956. decemberi–1957. januári passzív ellenállás is markáns arculatot kapott.

Oral history

Az oral history (az elbeszélt történelem) vonulatát erősítené, ezért visszaemlékezéseket vár az egykori egyetemi oktatóktól és hallgatóktól, a kronológia és a bibliográfia kiegészítésére számít a Szegedi Tudományegyetemnek a Szilléri sugárúti épületben működő, önálló honlappal is rendelkező intézményi levéltára. A szemtanúként elbeszélt történelem, az életútinterjú is gazdagítja a levéltári dokumentációt, és pontosítja a közelmúltról alkotható képet.

Az Osváth Zsolt és Zsidi Vilmos által szerkesztett műben 19, akkor létező világi egyetem és főiskola szerepel. A forradalom történéseit felidéző dokumentumokon és tanulmányokon, korhű fotókon keresztül kirajzolódik az olvasó előtt az egyetemi ifjúság szerepe a helyi forradalmi közösségek, például a nemzetőrség megalakításában. Ugyanakkor kronológia és gazdag bibliográfia is segíti a tájékozódást.

– 1956 forrásai a rendszerváltás után kerültek nyilvánosságra, ebben a levéltáraknak nagy szerepük volt. A kis vidéki levéltárak kincseket őriznek – mutatott rá Tyekvicska Árpád. A forradalom történéseit megidézve kiemelte: nem mondható, hogy azokban a napokban az egyetemi ifjúság egy-egy eszme mögé sorakozott volna fel. – Nemcsak az események, hanem az emberek is radikalizálódtak, sok új gondolat került felszínre.

A forradalom leverését követő megtorlás az oktatók és a hallgatók 2-5 százalékát érintette. Ezenkívül 2700 oktató és hallgató menekült a megtorlás elől külföldre. Abban az időben mintegy harmincezer nappali tagozatos hallgató tanult az egyetemeken.

– Tudatosan megkonstruált, rafináltan végigvitt megtorlás történt, amely célzottan érintett társadalmi csoportokat és helyszíneket – hangsúlyozta Tyekvicska Árpád. – Bárcsak tanulnának elődeiktől a mai egyetemisták! – fogalmazta meg óhaját Vajda Tamás, aki ilyen erénynek tartja az egyetemi fiatalok kezdeményezéseinek demokratikusságát és a mindenkire kiterjedő képviseletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albert szobrot avattak Szegeden

Szeged - Több százan vettek részt Wass Albert szobrának ünnepélyes avatóján Szegeden, a Kálvin… Tovább olvasom