Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi együttesek sikere a Szigeten

Két szegedi zenekar és a kortárs balett is szórakoztatta a nagyérdeműt az idei Szigeten. A Jeffo,s Dream már harmadszor, míg a Friday,s Dust először lépett színpadra, Juronicsék pedig majdnem minden évben ott vendégeskednek.
A Jeffo's Dream zenekar négy éve alakult Szegeden, eredetileg két taggal, ma hatan játszanak. – Három évvel ezelőtt mutatkoztunk be a Sziget közönségének, akkor természetesen még a kezdő zenekaroknak fenntartott Talentum színpadon – mondta Dézsi Sándor, a Jeffo's Dream zeneszerzője. –
Ma már nem vagyunk az a kimondott amatőr banda, menetelünk előre, a zenekar fejlődik, így tavaly és idén is a Bahia színpadon léptünk fel. Általában a trip-hop stílussal azonosítanak bennünket. Mi magunk viszont jobban szeretjük a new wave megfogalmazást használni az általunk játszott muzsikára.

A Friday's Dust első alkalommal lépett fel a hajógyári szigeti fesztiválon. – A bandát 2004-ben alapítottuk, de három-négy hónapja alakult ki a végleges felállás – mesél az alternatív zenét játszó zenekarról Kiss Balázs énekes. – A Talentum színpadon léptünk fel, jó közönségünk volt. Kalandos módon kerültünk a Szigetre, ugyanis a jelentkezési határidő előtt mindössze egy órával küldtük el a három számot tartalmazó felvételünket, szerencsénk volt, még befértünk – nyugtázza az énekes.

A Szegedi Kortárs Balett az Atlantisz című kompozíciót mutatta be a Szigeten. – Számomra rendkívül fontos, hogy olyan közönséghez is eljussunk, amellyel színházban nem biztos, hogy találkoznánk. A Szigeten nem először voltunk, pár alkalommal kaptunk már erre lehetőséget – mondta Juronics Tamás táncos-koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

– Minden előadás különleges és megismételhetetlen. Ilyen volt ez is. Szokatlan nehézségekkel kellett megküzdenünk, hiszen egy nem szabadtéri színpadra készült darabot kellett előadnunk a szabadban, és valahogyan hatástalanítanunk kellett a más sátrakból kiszűrődő zenéket is.

– Ráadásul idén kicsit bátrabbak voltunk a mű kiválasztásában – folytatta a művész. – Az Atlantisz című darabot táncoltuk, amit Eötvös Péter impulzív, drámai hatású zenéjére komponáltam. Nehezen értelmezhető zene ez, mégis remélem, megérinthettünk olyan nézőket is, akik nem sűrűn járnak kortárs zenei és balett előadásokra.

B. K.–F. E.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bódéváros tűnik el egyszerre

Szeged gyomrának nevezett Mars tér, a kisemberek piaca sosem versenyzett a dorozsmai nagybanival, a… Tovább olvasom