Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Szegedi elemzők a választási részvételről, az esélyekről

Magas részvételi arány, de kevesebb szavazó, mint 2002-ben – erre számít Löffler Tibor szegedi politológus. A politológus szerint a két nagy párt a törzsszavazóit próbálja mozgósítani. Katona Péter szerint meglepetés lenne, ha Sándor Klára nyerne, de a két másik körzetben szoros lesz az eredmény.
Löffler: Unalmas kampány

Magas részvételi arány, de kevesebb szavazó, mint 2002-ben – erre számít Löffler Tibor szegedi politológus. Szerinte a Fidesz szavazótábora nagyobb, és könnyebben mozgósítható, mint az MSZP-é. A szegedi kampányt a politológus unalmasnak érzékeli.

Viszonylag magas, de a négy évvel ezelőttinél kisebb részvételi arány, körülbelül 65 százalék – erre számít Löffler Tibor. A Szegedi Tudományegyetem politológusa szerint ezúttal azért szavaznak kevesebben, mert a pártok nem tudják annyira dramatizálni a helyzetet, mint négy évvel ezelőtt. „Akkor mindkét oldalról azt sugallták, hogy a jó és a rossz csap össze. Még egyszer ezt nem lehet elérni, a társadalom egésze erre már nem kapható." A bizonytalankodókra ráadásul hatással van a kampány unalma. „Az elmúlt négy évben folyamatos volt a kampány szó szerint is – uniós választások, kettős népszavazás –, de a politikai összecsapások is ilyen jellegűek voltak." 

Orbán Viktor a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba
Az unalmas kampány Szegeden is jellemző. – A kampányeseményt és a választási eseményt megkülönböztetem. A kampány hadjárat, harc a választóért. Színtere az utca: a plakátok, a felvonulások, a tüntetések, a gyűlések. Igazi kampányesemény egy volt eddig Szegeden, Orbán Viktor Széchenyi téri gyűlése.

A politológus szerint a két nagy párt a törzsszavazóit próbálja mozgósítani. Erről szólnak az adatbázis-építések is: a pártok naprakészen szeretnének tisztában lenni azzal, hogy kire számíthatnak, ki rábeszélhető.

Löffler Tibor úgy véli, a Fidesz szavazótábora nagyobb, mint az MSZP-é. A jobboldali szavazók könnyebben is mozgósíthatók, mert számukra minden választás felér egy rendszerváltással. Ellenségképük intenzívebb, ők így gondolják: „a kommunisták jönnek vissza, ha győz a másik oldal." A nagyobb részvétel Löffler szerint ezért inkább a Fidesznek kedvez. Ha viszont az SZDSZ bejut a palamentbe, akkor a Fidesznek sokkal nagyobb arányban kell győznie ahhoz, hogy egyedül tudjon kormányt alakítani.

Márpedig az SZDSZ valószínűleg eléri az öt százalékot. Az MDF sikere viszont kétséges. „Az elvi alapállás – mindkét nagyot bírálni – a demokrata fórum részéről használható pozíció, de a párt rosszul kampányolt, nem tudta eldönteni, hogy milyen választói csoportot célozzon meg." Arra, hogy a kieső kispártok később visszakerülnek a parlamentbe, a politológus szerint kevés az esély, de nem lehetetlen.
A közvélemény-kutatások hatásáról elmondta: van esély arra, hogy kényelmessé teszi a szavazók egy részét, de csak akkor, ha pártjuk előnye legalább 5-6 százalék. A pártok azonban nem bíznak a kimutatásokban, ezért számukra a tíz százalék előny sem lenne megnyugtató.

Katona: Szoros eredmények

A budapesti szavazókon múlik az SZDSZ léte, ennélfogva az is, hogy a jelenlegi kormánykoalíció újabb négy évre mandátumot kap-e – véli Katona Péter szegedi szociológus. Az itteni esélyekről elmondta: meglepetés lenne, ha Sándor Klára nyerne, de a két másik körzetben szoros lesz az eredmény.

Katona Péter, a Szegedi Tudományegyetem szociológusa szerint az új parlament maximum hárompárti – MSZP, Fidesz, SZDSZ – lesz. Ha a szabad demokraták elérik az öt százalékot, azt – akárcsak 2002-ben – a fővárosnak köszönhetik. „Nem zárok ki az átlagnál kicsit jobb teljesítményt a nagyobb városokban, de az SZDSZ parlamenti létezése és ennélfogva a jelenlegi kormánykoalíció újabb mandátuma szerintem teljes mértékben a budapesti szavazókon múlik." 

Gyurcsány Ferenc az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Frank Yvette
Amennyiben tehát a liberálisok bejutnak, akkor a Fidesz továbbra is ellenzékben marad – véli a szociológus. Egyedül nem tud kormányt alakítani egyik nagy párt sem.

Ha a Fidesz veszít, akkor a jobboldalon komoly politikai átrendeződésre – vezetőcserére is – lehet számítani. Jobboldali győzelem esetén a baloldalon ez nem várható. Ott az jelentene traumát, ha az SZDSZ nem érne el öt százalékot.

A részvételi arányt Katona Péter a négy évvel ezelőttihez képest alacsonyabbra – hetven százalék alá – becsüli. Ha azonban mégis 80-90 százalék menne el szavazni, az csökkenthetné a szabad demokraták esélyét. Növelheti viszont, ha 60-70 százalék szavazna, és Budapesten nagyarányú lenne a részvétel.

– Adott estben a fővárosban listán a szocialisták is nagyobb eredményt érhetnek el, mint a Fidesz. A Fidesznek marad az „aprómunka", hogy hogyan lehet a vidéken élő választói tömegeket úgy megszólítani, hogy nagy arányban menjenek el szavazni.

A szociológus elmondta: a pártok a törzsszavazók mozgósítására törekszenek, de Magyarországon nagy a bizonytalankodók aránya is. Ők sokszor külsőségek, pillanatnyi benyomások alapján állnak egyik vagy másik oldal mellé. A pártoknak kettős játékot kell játszaniuk: egyrészt maximalizálni a törzsszavazók választási hajlandóságát, másfelől rá kell bírni a bizonytalanokat, hogy rájuk szavazzanak.

A két nagy törzsszavazói bázis Katona szerint egyenlő. A Fidesz azonban jobban tudja mozgósítani táborát, hiszen bennük megvan a reváns vágya. Most a szocialisták is aktivizálni próbálják a szavazókat – erre utal a hétvégi nagygyűlés is. „Az utcai rendezvények kockázatot rejtenek magukban, de a törzsszavazók mozgósítása érdekében ezt is vállalják a szocialisták, pedig ez korábban nem volt jellemző a kampányukra."
Katona Péter kitért a meteorológiai faktorra is: a jó idő dolgozhat a Fidesz ellen – sokan inkább a mezőgazdasági munkát választják a szavazás helyett – , a rossz idő pedig a bizonytalankodókat tarthatja otthon.

A szegedi esélyekről elmondta: ez a város általában arra szavaz, amerre az országos tendenciák mutatnak. Az egyes és a hármas körzetben szoros eredményre számít, de a kettes körzetben szerinte a Fidesznek nagyobb az esélye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom