Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi és pesti koncert az UNICEF javára

Szeged - Következő hangversenyét az UNICEF javára adja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szerdán Szegeden, csütörtökön pedig a Művészetek Palotájában.
Az együttes sajtóirodájának közlése szerint Beethoven Missa Solemnis című oratorikus alkotásának szólistái Sümegi Eszter, Mester Viktória, Horváth István és Kovács István lesznek, a zenekart Kocsis Zoltán vezényli.

A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) 2006 óta az UNICEF kinevezett jószolgálati nagykövete. A követi megbízást a brit színész, Roger Moore adta át Kocsis Zoltán főzeneigazgatónak, majd 2008-ban fel is lépett velük Prokofjev Péter és a farkas című zeneművének narrátoraként.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjeivel 2005 óta minden évben hozzájárul ahhoz a csaknem két és félmillió dollárhoz, amellyel az UNICEF segíti a világ nehéz sorban élő gyermekeit.

A Missa Solemnist 1818 és 1823 között komponálta a zeneszerző. A zenetörténet az öt tételes alkotást a leghatalmasabb Beethoven-műnek tartja, amely a legfájdalmasabb vajúdások közepette született.

A kompozíció sorsa is elég nehéz volt, a zeneszerző sokaknak felajánlotta előfizetéses megjelenésre, de kortársaitól sem kapott ajánlatára választ. Végül a mainzi Schott jelentette meg, már Beethoven halála után.

Bécsben, a Kärtnerthor Theaterben csak töredékesen adták elő 1824-ben, a Miss Solemnis első teljes bemutatóját Szentpéterváron tartották. A Missa utolsó szakaszában, az Agnus Deiben békezene hangzik föl - ez teszi a karácsonyi ünnepkör méltó műsordarabjává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 hónapja remíz nélkül fut 16 tuja

Augusztus 26-án fedél nélkül maradtak az SZKT villamosai Szegeden, mert a Pulz utcai szervizbe vezető útjukat elvágta az 1-es villamosvonal rekonstrukciós munkája. Tovább olvasom