Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi fesztiválmustra

Szeged - A szabadtéri játékok a leglátogatottabb rendezvény Szegeden, de a többi fesztiválra – a többnapos művészeti és gasztronómiai eseményekre – is sokan kíváncsiak voltak idén nyáron. Statisztikai adatok még nincsenek, a szakértők segítségével csak hevenyészett mérleget készíthettünk a nyári idegenforgalomról.
Statisztikai adatok majd október közepén lesznek, de a szakemberek azt mondják: idén többen látogattak Szegedre, mint tavaly. A szabadtéri volt a legnépszerűbb rendezvény a turisták és a helyiek körében egyaránt. De a többi fesztivál – többnapos szórakoztató rendezvény – is rengeteg embert vonzott.

Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója arra vállalkozott kérésünkre, hogy „összedobjon" egy toplistát. Szerinte a szabadtéri után a Szeged-napi programok, majd a borfesztivál és a hídi vásár a legnépszerűbb. Mindazonáltal nem tartja lehetetlennek, hogy a nemzetközi sporteseményekre többen jönnek, mint a fönti rendezvényekre – a szabadtérit persze kivéve – összesen.

A Kárász utcán a város minden vendége megfordul. Fotó: Miskolczi Róbert
A Kárász utcán a város minden vendége megfordul.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mások szerint a grillfesztivál, a kamionos- és a lovastalálkozó is sikeres volt, ezek a rendezvények is sokakat vonzottak. A boszorkányfesztiválra azonban a szervezők szerint is kevesebben mentek el a vártnál. Valószínűleg azért, mert a szigorú ellenőrzések miatt több kereskedő visszalépett a részvételtől, és a helyválasztás – Dugonics tér – sem volt szerencsés.

Tavaly

A KSH adatai szerint 2007-ben Szegeden, a kereskedelmi szálláshelyeken körülbelül 150 ezer vendég 300 ezer vendégéjszakát töltött. Ebből 40 ezer volt a külföldi turista. A megyeszékhelyre összesen 34 országból érkeztek, a legtöbben a románok (9000), a németek (7350) és az olaszok (1782) voltak.

A szabadtéri előadásait idén körülbelül 70 ezren látták, a nézők fele nem szegedi volt. Az előadásnapokra általában megteltek a szállodák és a panziók. – A Forrás Szállóban idén nyáron átlagosan 81 százalékos volt a kihasználtság. Ez számunkra kiemelkedően jó. A vendégek 20 százaléka külföldi állampolgár. Elsősorban családosok vettek ki nálunk szobákat – tájékoztatott Maklári Lászlóné igazgató.

Szeged gasztronómiai kínálata egyre színesebb, a fesztiválnyár az éttermek számára egyre „hasznosabb". Az étlapról még mindig a halászlét választják a legtöbben.

És még nincs vége: ma veszi kezdetét az újszegedi Partfürdőn a Szegedi Ifjúsági Napok, amire körülbelül 50 ezer fiatalt várnak a szervezők. Szeptember első hétvégéjén következik a halfesztivál – a rendezvény idejére lassan elfogynak a kiadó szállodai szobák.

Olvasóink írták

  • 1. hojoj 2008. augusztus 27. 10:07
    „Ha már termelő beruházásokról nem lehet beszámolni.... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A könyvtári késedelmi díjak behajtásának számos módszere van

Szeged - 34 ezer 300 forint a legnagyobb késedelmi díj, mellyel a 2007-es adatok szerint egy fiatal olvasó tartozik a szegedi Somogyi-könyvtárnak. Tovább olvasom