Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi garázsbérlések: nagy része fekete megállapodás

Szeged - Szegeden nem csak autók tárolása miatt keresettek a garázsok. Sokan, akik kisebb lakásokban élnek, ezekben tárolják kacatjaikat. Mások bútortárolásra bérlik költözködés előtt. A tulajdonosok nem szívesen beszélnek az anyagiakról, mert a garázsbérletek nagy részét feketén kötik.
– Nem mertem az utcán hagyni az új autómat. Alig egy hete cseréltem le a majd húszéves járgányomat egy jóval fiatalabbra, de már garázsban áll Móravárosban – árulta el Hajós Gábor, aki az egyik ismerőse révén röpke két nap alatt talált fedelet új járművének. A vállalkozási vezető attól tartott, ha az utcán hagyja a kocsiját, akkor lelopják róla a felniket vagy a suhancok összekaristolják a kaszniját. A férfi a lakásától úgy 600 méterre akadt rá az udvari garázsra, de mint mondta, nem bánja, mert egy kis sétától nem retten meg. Csupán kényelmi szempontok miatt nem akart tovább keresgélni.

A fiatalemberhez hasonlóan a tél közeledtével egyre többen keresnek garázst a gépkocsijuknak, vagy éppen a lakásukban felhalmozódott kacatoknak. Az aggódó autótulajdonosok nemcsak a hidegtől, a sártól és a hótól féltik a négykerekűiket, de a feltöréstől és a lopástól is tartanak. – A kocsi mellett lomot, kismotort és kerékpárt is tárolok a garázsban, olyan dolgokat, amelyek már nem fértek a lakásba – mondta el Gyóni Szabolcs, aki Makkosház városrészben február óta bérel egy nagyobb panelgarázst havonta 10 ezer forintért. – 7-8 milliós autócsodák parkolnak az utcán, miközben én a közel húszéves Golfomat is sajnálnám kint hagyni a szabadban – világított rá az informatikus férfi arra, hogy nem mindenki a gépkocsija értéke miatt bérel garázst.

Területhasználati díj a tárolóért

Újszegeden, a vasútállomás közelében potom 150 ezer forintért kínálnak garázst. A tároló csak első hallásra olcsó, ugyanis csak a felépítmény az eladó tulajdona, a terület a MÁV-é. Az ottani garázstulajdonosoknak területhasználati díjat kell fizetniük, ez idén 24 ezer forint volt egy évre.

A bérlőkkel szemben a tulajdonosok már kevésbé voltak bőbeszédűek. A Déli Apróban talált hirdetések általunk felhívott feladói közül senki nem járult hozzá ahhoz, hogy közöljük a nevét. Talán nem véletlenül. A lakásbérletekhez hasonlóan a garázsbérlések nagy része is feketén kötött megállapodás.

Egy Gogol utcai, 16 négyzetméteres garázs bérletéért 12 ezer forintot kér a tulajdonosa. – Egy hete jelentettem meg a hirdetést, de még nem sokan hívtak. Elköltözünk Szegedről, de a garázst megtartjuk – mondta el a tulajdonos, aki a többiekhez hasonlóan anonimitást kért.

Egy másik hirdető belvárosi, zárt udvarban kialakított garázsának bérletéért kilencezer forintot kérne havonta – hosszú távra is kiadná. – Három éve van garázsom, többször is kiadtam már, de még csak egyszer állt benne autó. Eddig többnyire bútortárolásra vették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkötészeti csoda

A könyvkötészet csodája a százhatvan éve Londonban működő Quaritch Antikvárium katalógusa. Az… Tovább olvasom