Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szegedi hallgatók is tüntetnek majd Pesten

Szeged - Közeledtek a felsőoktatási törvénytervezetről az álláspontok az egyetemi hallgatókat képviselő HÖOK és a miniszterelnök-helyettes tárgyalásán. Ennek ellenére megtartják csütörtökön az egyetemisták és főiskolások budapesti demonstrációját.
150–200 hallgató részvételére számít Szegedről a felsőoktatási törvény tervezete elleni, csütörtöki demonstráción Ament Balázs, az SZTE EHÖK általános alelnöke. Az egyetemisták tüntetése 17 órakor kezdődik Budapesten a Szalay utcában, az oktatási államtitkárság épülete előtt.

A szegediek 13 órakor találkoznak, és együtt utaznak Budapestre. Ugyanazzal a vonattal, amivel a kecskemétiek is mennek majd. A szegedi egyetemisták – nagyjából kétezren – hétfőn a rektori hivatal előtt tiltakoztak a hallgatók röghöz kötése és a bújtatott tandíj ellen. Ugyanezért éhségsztrájkolt a hétvégén mintegy 100 diák.

Ament Balázs azt mondta, nem tudnak arról, hogy szegedi egyetemi oktatók is részt vennének a fővárosi demonstráción – a hétfői szegedi megmozduláson felszólalt az SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. (Szabó Gábor rektor – a Magyar Nemzetben megjelentekkel ellentétben – nem vesz részt a tüntetésen.) Az alelnök hangsúlyozta: az órákat megtartják a szegedi egyetemen, de az EHÖK a csütörtöki tüntetésre is irányadónak tekinti a hétfői demonstrációra kiadott rektori közleményt, mely szerint nem számít mulasztásnak, ha a hallgatók az esemény miatt nem vesznek részt az órán.

Közben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tárgyalásán közeledtek az álláspontok. Navracsics Tibor és Nagy Dávid HÖOK-elnök szerdán sajtótájékoztatót tartott. A miniszterelnök-helyettes elmondta: ha a rektorok sem emelnek kifogást, úgy az egyetértési jogot biztosítani lehet a hallgatói önkormányzatok számára a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve a szociális ellátások területén. Navracsics bízik abban, hogy előre lehet lépni a virtuális számla, illetve a hallgatói szerződés ügyében is, azaz az államilag finanszírozott helyeknél a képzési időt Magyarországon kellene ledolgozni. Ugyanakkor rugalmasabbá tennék a rendszert, mint ahogyan az korábban nyilvánosságra került – jegyezte meg.

Az origo.hu úgy tudja: jelentősen felpuhul az egyetemet végzettek röghöz kötése, húsz év alatt öt évet kell majd Magyarországon dolgozniuk.

A miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a nem százszázalékosan államilag finanszírozott helyeknél egy új diákhitel-konstrukcióról gondolkodnak, egy olyan költségvetési megoldáson, amellyel a jegybanki alapkamatnál kedvezőbb kondíciókkal nyújtanának kölcsönt a hallgatóknak. A hallgatók által felvetett, kredit alapú finanszírozással kapcsolatban azt mondta: meg kell vizsgálni, de az ő elképzelésük szerint elsősorban szakokat, illetve azon belül keretszámokat finanszíroznának. Nagy Dávid úgy fogalmazott, az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. A csütörtöki, budapesti demonstrációt ennek ellenére megtartják.

Olvasóink írták

 • 5. alfoldi 2011. október 27. 14:56
  „Ki fizeti az utazást, az egyenpólókat, az egyen kereplőket?

  Kár, hogy értelmes emebereket is ennyire meg lehet vezetni!

  Hány hallgatója is van a szegedi egyetemnek?”
 • 4. Kulik 2011. október 27. 13:02
  „Remélem a nekik adott utazási kedvezményt nem erre használják...”
 • 3. SzSandorne41 2011. október 27. 09:59
  „Esetleg tanulni sem ártana. Végig kellene nézni a karokon, hogy mennyi léhűtő diák van. Boldog boldogtalan bekerül a felsőoktatásba, akár értelmes, akár nem. Szín kettes (vagy közepes) tanulók ne legyenek egyetemisták.”
 • 2. Egyolvasó 2011. október 26. 19:15
  „Ez is három, négy napig fog tartani mint az éhségsztrájk??? Akkor nem is érdemes felutazni. bár akkor valamicskét lendítenek a MÁV, volán bevételein.”
 • 1. deszkás 2011. október 26. 18:21
  „Akkor most tüntettek vagy sem? "ha ezt mondják akkor nem kerül erre sor" (Nagy Dávid nyilatkozata az ATV-n Navracsics Tibor jelenlétében) A kutya se(én) ért benneteket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nem érti Magyar Anna új autóját

A régi autó garanciája lejárt - indokolt a megyei önkormányzat sajtóreferense. Tovább olvasom