Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szegedi hip-hoposok a világ élvonalában

A szegedi hip-hop csapat tíz éve járja az országot és a nagyvilágot. A versenyzők csak hobbiszinten táncolnak, mégis kiemelkedő eredményeket érnek el.
– Majd tíz éve táncolok, szinte napi rutinná vált. El sem tudnám képzelni a próbák nélkül az életem – vallja Vass Tünde, a szegedi X-Treme hip-hop Tánciskola egyik gyakorlott táncosa. A csoportot tíz évvel ezelőtt, Kárpáti Bernadett hozta létre. A világbajnok táncos három korcsoportot oktat: gyermek, junior és felnőtt. A szegediek az évek során sok külföldi és hazai versenyen vettek részt, melyeken sorozatban szép helyezéseket értek el.

Világsztárok táncosa

A Szegeden megrendezett III. extrém kupa országos hip-hop versenyre, a szervezők meglepetésére ellátogatott Lil Phil, aki Mariah Carey és Justin Tiberlake koreográfusa és táncosa. A színvonalas rendezvényen hatszáz versenyző mérte össze tánctudását. A szegediek közül huszonkilencen értek el döntős helyezést.

– A gyerekek a világbajnokságokon hat éve rendszeresen a döntősök között vannak, tavaly harmadikak lettek. Pintér Roland ezüstérmet hozott el, Terhes Edit pedig százharmincöt induló közül harmincötödik lett. Ezek azért szép eredmények, mert amíg a többi ország indulói között hivatásos balett-táncosok is voltak, addig a szegediek hobbiból űzik, és heti három edzéssel jutottak el ilyen magas szintre – büszkélkedik a tánciskola oktatója.

– Jártunk Brémában, Brnóban, Grazban. A versenyeken elképesztő hangulat uralkodik. A hatalmas tömeg és a DJ-k által játszott zenék különlegessé teszik az élményt. Megismerkedhettünk más országok legjobbjaival, akiktől akár új mozdulatokat is eltanulhatunk – mondja Terhes Edit.

A szülők is megmutatják

– Az iskolába járó gyerekek szülei minden évben előadnak egy koreográfiát az évzáró előadásokon – mondja Kárpáti Bernadett. A szülők hetente egy alkalommal, nagy lelkesedéssel tanulják be a táncokat. Az anyukák tavaly cigánytánccal, az apukák bajor sörtánccal szórakoztatták a nézőket. 

A táncosok ruháit a Szegedről indult Forgó Napsugár divattervező készíti, vagy a csapattagok vásárolják meg. – A nemzetközi trend határozza meg a fellépő ruhákat, amelyeknek nagy jelentőségük van, az összhatás kialakításában. Két évvel ezelőtt például hihetetlenül levetkőztek a versenyzők. Testcsillámot használtak a szóló táncosok, nagyon szexisen néztek ki. Tavaly azonban a melegítő, és a rapsztárok képeivel díszített térdig érő póló volt a sláger – magyarázza Kárpáti Bernadett. A hip-hoposok Szegeden is gyakran fellépnek, különböző városi rendezvényeken vagy kézilabdameccsek szüneteiben.

– Külföldön sokkal jobban megbecsülik a táncosokat – mondja Bernadett. – Több szponzor támogatja őket, és sok pénzt kapnak egy-egy fellépésért. Szegeden sajnos háttérbe szorul a tánc támogatása. Ennek ellenére önerőből elszántan készülünk a versenyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom