Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi hóhányók: hóval birkóztak a takarítók

Szeged - A kör- és sugárutak feketék Szegeden, de találtunk olyan utcát is, amit az autók jártak ki maguknak. A környezetgazdálkodási kft. tegnap öt géppel takarított.
Két nagy és három kisebb hótakarító géppel tisztította a város útjait szerdán a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. A munka nagy részét a hóhányók december 31-én és január elsején már elvégezték, a szerdán hullott hó nagyobb része a nulla fokban elolvadt a vizes aszfalton.

Hómunkások a Kossuth Lajos sugárúton. Van, ahol kézi erővel takarították el a havat.
Fotó: Frank Yvette

– A havazás december 31-én 19 óra 10 perckor kezdődött, 19.50-kor kezdtük a síkosságmentesítést 13 géppel és húsz kézi hómunkással – tudtuk meg Lukács Attila műszaki részlegvezetőtől. Először a fő tömegközlekedési utakat, kerékpárutakat, járdákat és a hidakat hótalanították. Szerdán reggelig 850 kilométer útszakaszt tisztítottak meg, a gépek addig összesen kétezer kilométert mentek. A járattervet önkormányzati rendelet alapján dolgozták ki.

Tegnap a kisebb gépekkel a Széchenyi téren találkoztunk. Az egyiket kezelő Szabó István reggel hat óra óta volt szolgálatban.

A hó a dombon jó

– Jó a hó, fiúk? – kérdeztük tegnap két szánkózó gyerektől, akik kérdéssel válaszoltak: maguk újságírók? Pataki Csaba és Dobay Tamás örült a hóesésnek, de szerintük a téli csapadék csak a dombon van jó helyen, az úttesten és a járdán ők sem szeretik. Pedig nekik még lapátolniuk sem kell.

– Kétszer kell végigmenni a járdán, hogy tiszta legyen. A tolólapot egyszer az egyik, aztán a másik irányba fordítom – magyarázta. A szatymazi férfinak saját háza előtt nem kellett takarítani, a hólapátot szilveszterkor a fia vette kézbe. – Megcsinálta, mire hazaértem a munkából. Nekem már lehet, hogy nem lett volna kedvem – mondta el István, aki újévkor is dolgozott.

A kft. gépei nem csak dúrnak, szórnak is: zúzott követ, sót vagy zeolitot. A választás a növényzettől és az út burkolatától is függ. A Kárász utcát például a díszburkolatot kímélendő zúzott kővel jégmentesítik. A kisebb gépek másfél, a nagyobbak öt köbméter szóróanyagot bírnak el. A cég munkatársai folyamatos járőrszolgálatot teljesítenek, a város útjain ellenőrzik azok járhatóságát.

Tettünk egy kört mi is Szegeden: a sugárutak, körutak és ezek járdái tegnap délután feketék voltak. Csak a parkolósávban, a villamos sínek mellett és az útkereszteződésekben láttunk havat, vagy inkább latyakban olvadó hószigeteket. Ezzel remekül le lehet csapni a gyalogosokat, ha valaki rutinból vezet.

A Tavasz, a Puskás és a Kisteleki utcában az autók maguknak járták ki az utat, itt nem láttuk takarítás nyomát. A Körtöltés utcában nem tudtuk eldönteni, hogy a forgalom csapta szét a havat, vagy a kft. gépei takarítottak.

Láttunk kisebb mezőgazdasági gépeket is hódúró akcióban, illetve egy sóderpakoló járművet téli bevetésen. Utóbbi vezetője elmondta: a gép egy sándorfalvi cégé, szegedi vállalatok fogadják fel őket, hogy a területükön takarítsanak.

Olvasóink írták

 • 7. ifj. Nagy Gábor 2008. január 04. 12:09
  „"Apropó, a főútvonalak kinek a kezelésében vannak? Azokon látszik a fenntartó gondoskodása."

  Az országos számozott (fő)utak (5, 43, 55, 47 stb.) a Magyar Közút (asszem most így hívják) kezelésében vannak, bár érdekes módon egy másik fórumban pont a nagykörutat minősítették ketten is takarítatlannak, ami pedig egy ilyen út és nem városi kezelés.

  Ki érti ezt...”
 • 6. Barna Miklós 2008. január 04. 10:06
  „A Kedves Gonda Zsuzsanna!Kérem nézzen szét a városban, és akkor talán nem írna le olyasmit, hogy a lehullott hó nagy részét eltakarították illetve elolvadt a városban. ( Ezt a csúsztatási trükköt tanítják a MUOSZ intézményekben?) Még jó a szemem, nem sózták ki.
  Egyébiránt felháborító az a kivárási taktika, hogy majd elolvad az idővel.
  Apropó, a főútvonalak kinek a kezelésében vannak? Azokon látszik a fenntartó gondoskodása. Csak városi kezelésű útra ne tévedjék az ember.(Hóbiárt,Debreceni (!) stb. A becsületes járdatakarító tulajdonosok megcsúfolása ez a színjáték.
  Egyébként a Dakar rali magyarországi indulására a választó kerület is spórolhat egy kicsit... Végül is az 500 millióba kerül minimum, és ez csak 5 éves városi hóhányási keret...(Ez meg az én csúsztatásom...)
  Üdvözlettel: Barna Miklós”
 • 5. ifj. Nagy Gábor 2008. január 03. 22:13
  „A járdák nagy részével nem a kht-t kell szidni, hanem a háztulajdonosokat, még ha az nem is olyan sikkes.

  A kht. meg az is lehet, hogy tényleg felkészült. Ha város összesen négy lapátot ad, de az ők azt "a" négy lapátot rendben karban tartják, akkor jól készültek fel a télre.

  Ha 50 autó/hókotró kellene, de csak 5-öt kapnak, akkor jól készültek fel, ha mind az 5 üzemképes.”
 • 4. hát 2008. január 03. 16:12
  „elmehet a kht a fenébe!
  semmit sem csinál, de kérdem én akkor minek a sok cikk? pénz???
  bezzeg a városházánál, fényesre nyalják az utat, hogy a drága politikusaink be tudjanak menni akadálymentesen "dolgozgatni"...
  a csongrádi sgt. környéke kész katasztófa. tiszta koripály itt-ott a járda. a makkoserdő sorról ne is beszéljünk.
  hol is járt a takarítógép akkor???? talán a szegedi politikusaink házacskái elött dekkolnak???? várják a kis hópihéket....
  tiszta vicc az egész bagázs”
 • 3. Lala 2008. január 03. 15:28
  „bármennyire is akarja fényezni az újság a kht akkor is sz-- munkát végzett a Széchenyi téri buszmegállóban bokáig ér a latyak egyszóval a kht teljesítménye a nullával egyenlő”
 • 2. Moon 2008. január 03. 11:00
  „A címre reagálva: De hol????????? A Széchenyi téren? Ja az más. Mégis csak városháza meg környéke tudom én. Történetesen Makkosházát meg lepje be a hó. Ismét felkészültek a télre........persze rendszeresen jártak templomba az illetékesek.”
 • 1. alibaba 2008. január 03. 09:10
  „<Először a fő tömegközlekedési utakat, kerékpárutakat, járdákat és a hidakat hótalanították.>

  Melyik kerékpárutról beszél az úr? a józsef attilán járt-e már ott ma? szinte járhatatlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny a színigazgatói posztért

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra január 9-éig lehet jelentkezni: Gyüdi Sándor, Herczeg Tamás és talán Korcsmáros György is pályázik. Tovább olvasom