Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Szegedi Ítélőtábla: 1817 ügyet fejeztek be

Szeged - A Szegedi Ítélőtáblán 2008 végén 194 ügy maradt folyamatban, amihez tavaly újabb 1856 ügy érkezett – hangzott el pénteken a táblabíróság évértékelő sajtótájékoztatóján.
Az ítélőtábla 2009-ben 1817 – 1370 polgári és 447 büntető – ügyet fejezett be. A táblabíróság büntetőkollégiuma tavaly 374 év 8 hónap szabadságvesztést és 1 év 11 hónap közmunkára kötelező büntetést szabott ki. A jogerősen elítélt 112 vádlottból 99 férfi, 13 nő volt. Idei céljuk, hogy a hozzájuk érkező ügyek túlnyomó többségét 3 hónapon belül zárják le.

Olvasóink írták

 • 6. pocckiraly 2010. február 28. 18:16
  „agyalapi!
  Nem tudom, mikor olvasod, amit írok, de nincs igazad!! Tudnék példákat arra, ahogy a vádlott (vagy a védője) kitalál mindent, hogy húzza az időt! Ez főképp nagyon nagy összegű csalásoknál fordul elő!
  Mint már írtam, én a peres (polgári) ügyekről szinte semmit nem tudok, de elképzelhető, hogy ott is előfordul ilyesmi! Lehet, hogy más intézmények miatt húzódik az ügy (esetleg valamilyen dokumentációt nem adnak ki, vagy betartják a határidőket, vagy mit tudom én, miért?)!
  dblaci!
  Határozottan visszautasítom a korrupt bírókról szóló hozzászólásodat! Fel vagyok háborodva, hogy ilyeneket feltételeznek egyesek!!!!! Mire alapozod ezt a véleményt??”
 • 5. dblaci 2010. február 27. 15:22
  „Félelmetes milyen jogsértések mennek minden szinte, rengeteg a korrupt bíró, és akkor még a politikai pereket nem is említettem, ahol utasításra hoznak ítéleteket. Nem értem miért a büntetések mennyisége a mérce, ez szánalmas... Ha a bűnözők lennének a börtönben, és az ártatlanok szabadon, az lenne a dicsőség”
 • 4. Agyalapi 2010. február 27. 14:26
  „pocckiraly: Persze, a vádlottak húzzák az időt! És ezt te megfelelő érvnek tartod arra, hogy egy-egy per 7-8 évig is elhúzódhat? Ilyenek miatt röhög az egész ország a magyar igazságszolgáltatáson.”
 • 3. pocckiraly 2010. február 27. 12:16
  „A polgári ügyekről nem sokat tudok, a büntető ügyszakban egy kicsit tájékozottabb vagyok!
  Az időhúzáshoz annyi lenne a hozzáfűznivalóm, hogy amikor új ügyvédet hatalmaz meg, vagy beteg lesz az érintett (esetleg többször is) és ezt a tárgyalás előtti napon jelenti be, netán meg sem jelenik, akkor nem a bíróság, hanem legtöbbször az érintett húzza az időt!
  Sajnos a média is sokszor kiforgatja a dolgokat, nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja az olvasókat, ezért a laikusoknak úgy tűnik, a bíróság nem dolgozik rendesen.
  Úgy érzem, hozzá kellett szólnom a témához, mivel hosszú ideig benne voltam és soha nem szerettem, ha valaki vagdalkozik anélkül, hogy tisztában lenne a dolgokkal!!”
 • 2. varadipal 2010. február 26. 17:29
  „Napi 6 ügy egy ekkora apparátusnak. Nincs mivel hencegniük, mit mondjak. Hová ez a nagy kapkodás?
  Azonnali hatállyal ellenőrző szervet kell a független bíróság fölé helyezni, mert most azt csinálnak, amit akarnak.
  Négy tárgyalást tűzött ki a bíró egy tiszta, és bizonyított államig.jogkörben okozott kár ügyében, a negyediken megítélte, amit az elsőn kellett volna. Aztán sírtak, hogy túl vannak terhelve.Az ítéletet 3 hónap múlva gépelték le, mert kapkodtak.Senki nem fellebbezett, 2 hónap után úgy kellett felhívni a bíró figyelmét, hogy ideje lenne jogerőre emelni az ítéletet, mert az államnak okoz kárt a kamatokkal az időhúzása miatt.
  Sajnos a "töketlen" jelző jobban illik rájuk, mint a "független".”
 • 1. Mc_Mi 2010. február 26. 15:56
  „Szép számok. Játék a statisztikával.
  "Az idei céljuk, ...3 hónapnál rövidebb idő alatt zárják le" A cél nemes, jó lenne, ha be is tudnák tartani.
  A legfelsőbb bíróság elnöke is hasonló statisztikával állt elő. Ő szerinte 300 nap alatt oldódnak meg a polgári perek átlagosan. Tudom, hogy most az ítélőtábláról szól a cikk, de engedtessék meg, hogy a témát kiszélesítsem.
  Tisztelt bírák! Az általános megítélésük nem rossz, de hazugságokkal és trükközéssel ne rontsanak ezen. A személyes tapasztalatom az, hogy egy ítéletig végigvitt polgári per 5 év. Egy fizetési meghagyást sem tudnak 1 év alatt jogerőssé tenni. Ez viszont azzal jár, hogy időt adnak a követelések eltüntetésére. Gyakorlatilag a bíróságon végzett ügyfelek egyike, vagy mindkettő tönkre megy ebbe az időhúzásba. Ez viszont a gazdaságnak akkora kára, hogy a bajok nagy részét erre lehet visszavezetni. Jól látják, a gazdasági válság kialakulásában jelentős a szerepük.
  A valódi teljesítményt nyíltan be kellene vallani és akkor legalább a szépítgetés vádja alól mentesülnének.
  A felek számára a történéstől a végrehajtásig eltelt idő a lényeges. Kiadtam a munkára ekkor - kifizették akkor. A valóságban a statisztikájuk nem a fizetési meghagyással, vagy a keresettel kezdődik és a jogerőre emelkedéssel végződik, hanem okkal, ok nélkül darabolják az ügyeket, semmi törekvést nem látszik a mihamarabbi befejezésre törekvésben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időkapszula Szegeden: üzenetek a jövőnek

Pénteken délben a Szeged Plaza parkolójában elkezdődött az EDF Démász időkapszula-kampánya. Vajda Attila olimpiai és világbajnok kenus elhelyezte az első, 2030-nak szánt üzenetét a gyűjtőládába. Tovább olvasom