Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi kamaszok érlelik a Mechanikus narancsot

Szegedi gimnazisták zenélnek a kisszínházban holnaptól futó Mechanikus narancs előadásaiban. A Nyers egykori frontembere által felfedezett zenekar meghökkentő jelmezben lép színpadra egy meghökkentő darabban.
Hegyi Olivér, Lázár Tibor, Vári Gábor és Márkelity Boján a próbán Fotó: Frank Yvette
Tizenhat-tizenhét éves szegedi gimnazistákból álló alkalmi formáció adja a zenei aláfestést a kisszínházban holnaptól tizenhárom estén át játszott Mechanikus narancs című előadáshoz.

A Gaws nevű zenekart még tavaly nyáron látta játszani a Szegedi Ifjúsági Napokon Czutor Zoltán, a Nyers egykori, a Belmondo jelenlegi frontembere – aki a Bal József rendezésében színpadra kerülő darab zenéjét szerezte. Lázár Tibor, az együttes basszusgitárosa szerint a közismert szegedi zenésznek azért esett épp rájuk a választása, mert nagyon megtetszett az általuk előadott „punkos feeling". Úgy gondolta, pontosan megfelelnének a kultikussá vált botránykönyvből írt darab sztorijához és szellemiségéhez.

A már négy éve együtt játszó három srác – egy másik szegedi együttesből egy gitárossal kiegészülve – heti két-három alkalommal próbált januártól azért, hogy felkészülten adhassák elő a Czutor által írt, eltérő műfajú számokat. A zenei betétek nyolcvan százalékát ők játsszák, a közel egyórányi produkcióban tizennyolc számot adnak elő – a keringőtől, a varietézenén át a punkig.

– Egy plexifal mögött állunk majd a színpadra állított három méter magas pódiumon, és eléggé sokkoló ruhákba leszünk beöltöztetve – árult el kulisszatitkokat a darabról a színpadi próbák közti szünetben Márkolity Boján gitáros, énekes.

– Fontos szerepet kaptam: én indítom el a számokat, így pontosan meg kellett tanulnom minden végszót, mert itt nem lehet elcsúszni – mondta Hegyi Olivér dobos. A ritmusszekció kezelője büszkén újságolta: elsőként a számok egy részében éneklő színészek látogattak el garázsban működő próbatermükbe – a közös gyakorlás érdekében. Össze is barátkoztak egymással. A máig is tartó „második körben" a fiatal zenészek mentek a színházi próbákra, ahol a sztori beható megismerése mellett belekóstoltak a színpadi munka és a rögtönzés fortélyaiba is. A suliból ugyan a próbaidőszak alatt kimaradnak – amit különösebben nem bánnak –, a tananyagpótlás miatt azonban egyelőre nem fáj a fejük. A fellépésekért ráadásul fizetést is kapnak – amit később vissza szeretnének forgatni a zenélésbe.

– A regényt sajnos még nem olvastuk, de a Kubrick-filmet már láttuk többször, és a rendezővel is annyiszor átbeszéltük, hogy szerintem teljesen képben vagyunk. Tudjuk, milyen darab alá és miért épp azt játsszuk – vallja Tibor, aki szerint az előadás képi világa leginkább a filmet idézi.
Habár a darab nincs „túlpróbálva", a fiúk szerint ez emeli az értékét, mert így helyet kaphat benne a spontaneitás is. Hogy maguk vagy a közönség megnyugtatására-e, nem tudni, de azért még hozzáteszik: a próbák jól haladnak és a premierre – ahol szüleik, tanáraik és osztálytársaik is az első sorokban szorítanak majd nekik – már minden „klappolni" fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom