Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szegedi képeslapmustra

A belvárosban több helyen vásárolhat szegedi képeslapot a turista. Akadnak művészi munkák, és fekete-fehér, a régi Szegedet megidéző képeslapok. S találtunk olyat is, amelynek hátoldalán a feltüntetett ár: 2 forint 50 fillér.
A szegedi épületeket, tereket ábrázoló leporellókat inkább a külföldiek keresik. Fotó: Segesvári Csaba
Belvárosi képeslapmustránkon arra voltunk kíváncsiak: mekkora a választék, milyenek az árak, s mit ábrázolnak az üzletekben kínált képeslapok. A legnagyobb kínálatot – nem véletlen – a passzázs sori Képesboltban találtuk, ahol Szegedről mintegy száz különböző üdvözlőlapot árulnak, 15 forintért a legolcsóbbat. Vehetünk például az oroszlános kutat ábrázoló lapokból, valamint a Dávid István kiadásában készült éjszakai fotókat összegyűjtő mini leporellóból, melynek ára háromszáz forint. Ebben az üzletben bevásárolhat a turista a régi Szegedről készült lapokból is. A múlt század eleji fotográfiákon szerepel például a királyi kerületi börtön – ma Csillag – is.

Régi képeslapokat egy belvárosi trafik is kínál: a Radó László által készített, az újszegedi sportuszodát ábrázoló lapot valószínűleg a nyolcvanas években nyomtathatták, ugyanis a hátoldalon feltüntetett ár – nem csalás, nem ámítás – 2 forint 50 fillér. Valószínűleg hasonló korú az a képeslappá avanzsált fotó, amely a Hungária (ma Novotel) szállodát ábrázolja, amint elhúz mellette egy Volga típusú autómentő. A Tomosi Ede által jegyzett kép hátoldalán magyar és orosz felirat tájékoztatja a vásárlót. Ebben az üzletben is van leporelló: kilenc fotót válogattak össze a Magyar Távirati Iroda munkatársa, Schichmann Béla munkáiból. A 150 forintért megvásárolható kis képeslapgyűjtemény egyebek mellett a Dóm teret, az egyetem rektori hivatalát, a zsinagógát ábrázolja. A múzeumról nem találtunk fotót a gyűjteményben, viszont a Mátyás téri templom itt még sárga színben pompázik.

Szebb, mint a a saját fotó

– A barátoknak, rokonoknak minden nyaralásról küldünk lapot – mondta a feleségével vakációzó Vető János. – Saját magunknak is vásárolunk képeslapokat, mivel az általunk készített fényképeknél sokkal szebbek, mívesebbek. Úgy tartja: a képeslap sosem megy ki a divatból. Mivel lehetne nagyobb örömet szerezni – tette fel a kérdést a férfi –, mint azzal, hogy bizonyságát adjuk egy képeslappal: gondolunk az otthon maradottakra. 
A Kárász utcai hírlapárusnál Dusha Béla szegedi fotóművész képeslapjait árulják 89-179 forint közötti áron.
– Sokféle képeslapunk van Dusha Béla munkáiból, de ezek közül sajnos csak keveset tudunk kirakni, mert kevés a hely – mondta Királyné Szabó Szilvia üzletvezető. – A vásárlók nem csupán a város nevezetességeit ábrázoló lapokat keresik, az idősebb hölgyek körében nagyon népszerű a fotográfus szőregi rózsák fotóiból összeállított füzete, amelyet 1149 forintért lehet megvenni. A több méretben és alakban kinyomott képeslapokat megvásárolva üdvözletként elküldhetjük szeretteinknek a Stefániát, a Fekete Házat, valamint a Sissi királyné szobrát ábrázoló lapot, a Klauzál tér éjszakai látképét, a tulipánfák mögül előbukkanó városháza fotóját. Utóbbiból írt meg kettőt a Kárász utca egyik padján üldögélő debreceni házaspár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom