Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szegedi középiskolások a világ legjobbjai között

Szeged - Négy szegedi diák is a világ legjobbjai között van természettudományos tantárgyakból. Ságváris és radnótis középiskolások fizikából és matematikából aranyérmet, biológiából bronzérmet hoztak haza a diákolimpiákról.
Országonként csupán 4–6 középiskolás vehet részt a különböző tantárgyakból rendezett diákolimpiákon, amelyekre a világ minden pontjáról több százan érkeznek – országaik legjobbjai. A magyar matematika- és fizikacsapatban egy-egy, a biológiában két gimnazista képviselte Szegedet.

Varga Ádám, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium 11.-es tanulója Zágrábban, a nemzetközi fizika diákolimpián vett részt négy magyar társával. Nyolcvan ország 400 résztvevője közül a legjobb 40-ben végzett: 26. helye aranyérmet ért. Tavaly is részt vett már ezen a versenyen: akkor ő volt az első magyar, aki ilyen fiatalon bejutott a rangos megmérettetésre – bronzéremmel tért haza.

Bronzéremmel tért haza a dél-koreai nemzetközi biológia diákolimpiáról a Radnóti-gimnázium két tanulója, Nászai Máté és Szentirmai Márton. Fotó: DM/DV
Bronzéremmel tért haza a dél-koreai nemzetközi biológia diákolimpiáról a Radnóti-gimnázium két tanulója, Nászai Máté és Szentirmai Márton. Fotó: DM/DV

Szintén aranyérmes lett a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11.-es diákja, Nagy Donát. Öt magyar diákkal képviselte hazánkat Kazahsztánban a nemzetközi matematika diákolimpián. A tantárgy legrangosabbnak tartott középiskolai megmérettetésén 96 ország képviseltette magát. Donát a magyar csapat legjobbjaként a 18. helyet szerezte meg.

A radnótis Nagy Donát a kazahsztáni nemzetközi matematika diákolimpián...Fotó: Karnok Csaba
A radnótis Nagy Donát a kazahsztáni nemzetközi matematika diákolimpián... Fotó: Karnok Csaba

Négytagú volt a magyar csapat a Dél-Koreában rendezett nemzetközi biológia diákolimpián, amelyen hazánk először vett részt – két szegedi indulóval, Nászai Mátéval és Szentirmai Mártonnal. Mindketten a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizenegyedikesei. A 60 ország 250 résztvevője közül az első harmadban végeztek, mindketten bronzérmet kaptak. Teljesítményük azért is figyelemre méltó, mert a versenyen olyan eszközökkel kellett dolgozniuk, amelyeket a magyar közoktatásban még nem alkalmaznak.

...a ságváris Varga Ádám pedig a zágrábi nemzetközi fizika diákolimpián nyert aranyérmet. Fotó: Karnok Csaba
...a ságváris Varga Ádám pedig a zágrábi nemzetközi fizika diákolimpián nyert aranyérmet. Fotó: Karnok Csaba

A fiatalok világviszonylatban is elismert teljesítményét a hazai felsőoktatásban nem honorálják sem pluszpontokkal, sem felvételi mentességgel, ám a nagyhírű nemzetközi egyetemekre mindenhova jó belépő. Az államtól ösztöndíjat kapnak, amelyet valamikor télen vehetnek át egy parlamenti fogadáson. Az idei támogatási összegek még nem ismertek – tavaly a bronzéremért egy évig havi 20 ezer, az ezüstért 30, az aranyért 40 ezer forint járt.

Támogatás nélkül nincs eredmény

A fiatalok eredményéhez nélkülözhetetlen volt tanáraik segítsége, akik a versenyekre is elkísérték tanítványaikat, több száz oldalt fordítottak le számukra az olimpián, hogy a feladatokat saját anyanyelvükön oldhassák meg. Donátot Schultz János és Mike János, Mátét és Mártont Bán Sándor, Ádámot pedig Tóth Károly készítette fel. Máté és Márton felkészülését a szegedi egyetem biológiai tanszékcsoportja is segítette, Donát felkészüléséhez a Mol Tehetségtámogató Program nyújtott anyagi támogatást.

Olvasóink írták

 • 4. Tóthimi 2010. augusztus 04. 20:15
  „Tényleg jó fejek!!!”
 • 3. tűzszekerek 2010. augusztus 04. 16:24
  „Hű, jó fejek, tényleg büszkék lehetnek rájuk szüleik és tanáraik.

  Én eddig évek óta csak azon őrjöngtem, hogy a sportban elért kiemelkedő eredményekért csak olimpiai sportágakban adtak plusz pontokat a felvételnél, mintha ez a megbecsülés pénzbe kerülne az államnak. Na de hát, hogy még ezért se jár nálunk plusz pont, az már felfoghatatlan.”
 • 2. rézike 2010. augusztus 04. 16:03
  „Egyem szíveteket kis okostojások. Gratulálok nektek.:D”
 • 1. Ányez 2010. augusztus 04. 10:30
  „Gratula srácok, csak így tovább! Büszkék vagyunk Rátok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fenyegeti a rakpartot a Tisza

A csongrádi Körös-torokban csak a gáton kívül lehet programokat rendezni, de sem az ottani koncerteket, sem a szegedi rakpartot és a Partfürdőt nem fenyegeti a Tisza árja. Tovább olvasom