Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi közgyűlés: számháború a díjemelésekről

Szeged - Póda Jenő konkrét számokat szeretett volna látni a költségvetési koncepcióval kapcsolatban, Bakai Csaba képviselői intőt adott volna az SZKT első emberének. Hogy jön ide Róma? - kérdezték a szocialisták.
17.35 óra: szavaz a közgyűlés. Nem történt meglepetés: a támogatott határozatokat elfogadta, a nem támogatott előterjesztéseket elutasította a közgyűlés.

17.10 óra: rövid szünetet rendel el a polgármester, majd zárt ülés következik.

16.40 óra: kérdésekkel, interpellációkkal folytatja a munkáját a közgyűlés.

16.30 óra: lankad a figyelem. Botka László meg is jegyzi: figyeltek, helló?! 

16.15 óra: a szegedi Árkád-beruházásról zajlik a vita.

16.05 óra: Kohári Nándor az IKV beszámolójához szól hozzá. Sok a panasz a levelezés, a válaszadás lassúságára - mondja és a felújítási, karbantartási munkálatok is lassúak.

Vajon mit ír a delmagyar.hu - mered a laptop képernyőjére Oláh János
Vajon mit ír a delmagyar.hu? - mered a laptop képernyőjére Oláh János.
Fotó: Segesvári Csaba

15.55 óra: Bakai Csaba képviselői intőt adna Dózsa Gábornak, az SZKT első emberének, bírálta a cég háromnegyed éves beszámolóját. Az IKV-t visszafogott versenylóhoz hasonlítja. A Szegedi Szabadtéri Kht.-nél törzstőke emelést kell végrehajtani - javasolja. A Városkép Kft.-nek 3 milliós volt a terve, most 7 milliónál tart. Az ESZE képviselője jelzi, hogy annak idején szóvá tette, hogy alábecsülte magát a városi tulajdonú cég.

15.25 óra: az önkormányazti cégvezetők jutalmazásáról zajlik a vita. A prémiumkeret 100 százalékról 80 százalékról való csökkenését tartalmazza az előterjesztés - emeli ki Botka László. Az ellenzék kevesli a csökkenést.

14.55 óra: a 2009. évi önkormányzati költségvetés koncepciójáról folytatódik a vita. Póda Jenő szeretne konkrét számokat látni, mert a tervezet mögött még nincs tartalom - jegyzi meg.

14.35 óra: Hüvös László arra figyelmezteti a polgármestert, hogy 6 milliárd forintos városi adósságnál körbekürtölte a sajtót, hogy a csőd szélén áll a város. Most, 20 milliárdos hiánynál hallgat - mondja. Botka László rövid szünetet rendel el. 

Mózes Ervin jegyző és Kalmár Ferenc próbál szót érteni egymással a szünetben
Mózes Ervin jegyző (balról) és Kalmár Ferenc próbál szót érteni egymással a szünetben.
Molnár László érdeklődve figyel. Fotó: Segesvári Csaba

14.10 óra: Gyimesi Lászlót (Fidesz) nem érdekli, hogy mennyibe kerül a debreceni tömegközlekedés. Inkább a rómairól beszél. - Hogy jön ide Itália? - értetlenkednek a szocialisták.

13.40 óra: Péter Szilveszter (Fidesz) a szociális intézmények térítési díjainak növekedéséről beszél. Kalmár Ferenc leszögezi, hogy meg sem nyomta volna a gombot, ha nem ilyen a gazdasági helyzet. De a válság idején a díjemelések érzékenyen érintik a lakosságot - mondja.

13.30 óra: Hüvös László (Fidesz) kiemeli, hogy a kiadásaink egy jelentős része az önkormányzati szolgáltatásokra megy el. A frakcióvezető rövid listát sorol arról, hogy az egyes szolgáltatások milyen mértékben növekedtek 2006-tól. A tömegközlekedés 50, a csatornadíj 96, a távfűtés 113, a szemétszállítás 35, míg a parkolás 47 százalékkal emelkedett két év alatt - olvassa ki a papírjaiból. Ezen számok tükrében nem lehet támogatni az árameléseket - zárja mondandóját. - Ezen számok alapján tényleg nem, mert ezek nem valós adatok - riposztozik Botka László és sorolja a százalékos növekedéseket, amelyek jóval alacsonyabbak, mint amiről Hüvös beszélt.

Munkában az ellenzék.
Munkában az ellenzék.
Fotó: Segesvári Csaba

13.15 óra: a közgyűlés folytatja a munkáját a díjmegállapítással kapcsolatos előterjesztésekkel. Botka László kiemeli, hogy Szegeden van a legnagyobb elektronikus tömegközlekedési hálózat a vidéki nagyvárosok közül. Az összvonalas bérlet 4900 forintba, a tanuló bérlet 2090 forintba kerül. Ugyanezen bérletekért Debrecenben 6350 illetve 3280 forintot kell fizetni.

11.35 óra: Ebben a teremben az állam Botka László - szögezi le Póda Jenő. Megérdemeljük az ebédet, negyed 2-kor találkozunk! - szól a közgyűléshez a polgármester.

11.20 óra: Kohári Nándor (Fidesz) is Botka Lászlót szólítja meg, a polgármester politikai súlyáról értekezik. Ezért sem érti, hogy miért "maszatolja a felelősséget". Szívesen leülne Botkával egy fórumon, ahová meghívnák a szegedi kis- és közép vállalkozások vezetőit, hogy valljanak arról: most avagy a Fidesz kormányzása alatt voltak kedvezőbbek számukra a helyi adóterhek.

Kohári Nándor szerint a polgármester maszatolja a felelősséget
Kohári Nándor szerint a polgármester maszatolja a felelősséget.
Fotó: Segesvári Csaba

10.55 óra: Oláh János is szót kér. Elmondja: a vállalkozók vállára egyre nagyobb terheket raknak.

10.45 óra: a helyi adórendeletek felülvizsgálatáról folytatódik a vita. Póda Jenő kijelenti, hogy a város lakói drasztikus méretű áremeléseket kénytelenek elszenvedni. Azt ígérte a választóinak, hogy csökkennek a vállalkozók adóterhei, de becsapta a választóit - intézi a szavait a fideszes városatya Botka Lászlóhoz. A többi ígéretüknek is éppen az ellenkezője valósult meg - teszi hozzá. Arra kéri a közgyűlést, hogy fogadják el a módosító javaslatát, mert így 2200 munkahelyet lehetne megmenteni. Botka László a képviselő egy másik javaslatáról beszél, amit később visszavont Póda.

10.30 óra: Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz) a város építési szabályzatának módosításával kapcsolatban kér szót. A Marostői városrésszel kapcsolatos rendelet-tervezet módosítását kéri lakossági kérés, igény miatt.  

10.15 óra: az önkormányzati lakások bérletéről értekezik a fideszes Kohári Nándor.

10 óra: a napirendi pontok előtt 10 perc szünetet rendel el a polgármester.

Botka László szünetet rendelt el a napirendi pontok előtt
Botka László szünetet rendelt el a napirendi pontok előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

9.40 óra: Solymos László (MSZP) napirend előtti felszólalásában kijelenti, hogy Orbán Viktor és a Fidesz saját pecsenyéjét süti. Fizetésemelést követelnek akkor, amikor a munkahelyek megtartása a legfontosabb. Emlékezteti az ellenzéket, hogy amikor kormányon voltak nem kímélték a nyugdíjasokat. Szégyelljék magukat! - zárja mondandóját indulatosan.

9.30 óra: A KDNP-s Kalmár Ferenc azzal kezdi, hogy ebben az ünnepi hangulatban nehéz beszélni a városlakókat érintő áremelésekről. Később az önkormányzati szerződések nyilvánosságra hozatalát követeli. Botka László megjegyzi, hogy a képviselő felszólalása és a kisiskolások ünnepi műsora között mindössze annyi volt a különbség, hogy a gyerekek fejből mondták a verset. Mózes Ervin jegyző részletesen beszámol a bírósági végzésről. Elmondja, hogy nem történt törvénysértés sem az önkormányzat, sem pedig a szervezők részéről.

9.20 óra: Bakai Csaba (ESZE) a szegedi közlekedési káoszról beszél, a külföldi kamionok áradatától. Sajnálattal jelenti ki, hogy nincs varázsvesszeje a kezébe, ám a véleménye szerint a rendszeres rendőrségi forgalomirányítás segíthet a gondokon. Arra kéri a közgyűlést, hogy támogassák abban, hogy Szeged a gyalogos előny városa lehessen.

9 óra: ünnepi műsorral veszi kezdetét az idei esztendő utolsó szegedi közgyűlése. A tarjáni kéttannyelvű általános iskola kisdiákjainak verses-zenés műsora idilli hangulatot varázsolt a Városháza dísztermébe. A folytatás vélhetően kevésbé lesz békés. Botka László gyümölcsre és szaloncukorra invitálta a gyerekeket, a felkészítő tanároknak pedig Szeged város történetéről szóló könyvet adott át. A polgármester üdvözli a süniket, a mókusokat és pillangókat és várja a felszólalásokat.

Karácsonyfa és ünnepi hangulat ide vagy oda parázs hangulat várható a közgyűlésen Fotó: Segesvári Csaba
Karácsonyfa és ünnepi hangulat ide vagy oda parázs hangulat várható a közgyűlésen.
Fotó: Segesvári Csaba

A közüzemi és közszolgáltatási díjak (távhőszolgáltatás, tömegközlekedés, szociális ellátás stb.), valamint az építmény- és idegenforgalmi adó emeléséről határoz ma a szegedi városi közgyűlés.

A tarifaemelésekről várhatóan éles vita lesz majd a Torony alatt a kormánypárti és ellenzéki képviselők között. Valószínűleg az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját is másképpen értékelik majd a szociálliberálisok és a konzervatívok. Mindezek mellett megtárgyalják még többek között a 100 százalékban városi tulajdonú gazdasági társaságok háromnegyed éves beszámolóit, módosítják a településszerkezeti tervet, és közterületeket keresztelnek át.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. igazságkereső 2008. december 14. 13:52
  „Lehetséges, hogy azért van ez az állandó áremelés, hogy azok helyett is befolyjon a szolgáltatás összege,
  akik nem tudják már, vagy nem is akarják a számláikat kifizetni? De meddig lehet még ezt folytatni?
  Egy pici empátia sem szorult a szolgáltatókba, nincsenek tekintettel sem Istenre,sem hazára, sem azok
  polgáraira!Megállhatnának már egy percre és elgondolkodhatnának egy kicsit,hogy valóban meddig lehet
  ezt az áremelést ilyen gátlástalanul folytatni??!!Annak idején mondta Gyurcsány miniszterelnök Úr, hogy nincs
  ingyen kenyér! Csak hát arról feledkezett meg a miniszterelnök Úr, hogy ezt mi is tudjuk, sőt mi is érezzük,
  nem is kaptunk még ingyen kenyeret, nem is tudom,hogy honnan vette ezt a miniszterelnök Úr!Szerintem
  tér, hely és időzavarban van a miniszterelnök Úr, mert Ő még nem tudja, de én igen, hogy ingyen még semmit
  nem kaptam,miről beszélt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Úr? Helyén és idején kellene a dolgokat kezelni,
  de Ő oly messzire áll ettől, mint Makó Jeruzsálemtől! Vagy mégsem?!!”
 • 53. maci52 2008. december 13. 15:35
  „Hozzon a Jézuska Botkának és MSZ/M/P -s haverjainak egy emeletes házat,csak ne legyen benne se lift,se lépcsőház,a görcs rángassa fel őket a tizedik emeletre.Remélem 2010-ben Szegednek lesz egy olyan polgármestere és csapata akik hazai pályán játszanak,nem saját zsebre tömősdit.”
 • 52. Power 2008. december 13. 13:37
  „Ne legyen igazam, de 2010-ben ugyanúgy megszavazzák őket. Lessük a segélyeket, a szelektív szemétgyűjtőig meg lusták vagyunk elmenni. Itt tartunk a 21.században.”
 • 51. belabacsi 2008. december 13. 13:29
  „nocsak-nocsak elkezdödött a helyezkedés: idezem:

  Sok minden nincs rendben az MSZP háza táján a párt alelnöke szerint. Ujhelyi István egy lapinterjúban azt mondta: a szocialista párt így nem futhat neki a 2010-es választásoknak.

  Ujhelyi úgy látja, 2010 elején fel kell mérni, hogy mennyire fáradt el a Gyurcsány Ferenc fémjelezte ,,első csapat" - olvasható a Népszabadságban. Az MSZP egyébként szombaton országos választmányi ülést tart. Gyurcsány Ferenc zárt ajtók mögött évet is értékel.”
 • 50. belabacsi 2008. december 13. 13:08
  „parancsoljatok:
  A 2009-es év a kiégett szocialista politika összeomlását fogja hozni - jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz kibővített évadzáró választmányi ülésén Budapesten.
  :)”
 • 49. belabacsi 2008. december 13. 12:50
  „kedves vtv!ezt a pankraciot egyszer is sokk volt nézni minek ismétlik?ennyire nincs müsoruk?ennél még egy természetfilm i hasznosabb lenne nem beszélve mondjuk egy oktato filmröl. pechemre igy most lathattam az alpolgmestert /eddig még sose láttam hál istennek/ hát nagyon alpari volt a szövege és allandoan a fidesz frakciot és 1998 at emlegette! maskor eggyeztessen már a szolnokival mert ö meg azt mondta 2 évente cserélödik a f.frakcio.! akkor most hogy is van? itt se voltak de hibásak? nonszensz.”
 • 48. belabacsi 2008. december 13. 06:39
  „füllentesz mignon,hisz korabban irtal a jobbikrol,eközben meg nem is ismered öket?hogy is van ez?”
 • 47. belabacsi 2008. december 13. 06:29
  „NO.1. (mint szegedi születesü):
  1. Delmagyar.hu
  2.FR-online (Frankfurter Rundschau)
  3.Nepszabadsag
  4.MNO-online (MagyarNemzet)
  5.Kuruc.info (Texas)
  6.Nepszava (Budapest)
  7.Welt-online (Die Welt)
  8.Bild.de (Bild Zeitung), ehhez jön, miert is ne
  9.Blikk.hu (A "Blikk)
  10."wiwo.de" = WirtschaftWoche, gazdasagi ujsag, hetente itt is).
  11.ComputerBild (hogy tudjam mi ujsag kb. a computer vilagban).
  ---
  most mar vilagos:felre vagy tájékoztatva!itt mifelenk a 3.at nephazugsagnak hivjak!dm-et hadd ne minösitsem ilyen cikkek jelennek meg benne hogy mit csinalt madonna a wcjeben meg hasonlok. cseréld le ezt a 11 et egy jobbik-ra :Dp-
  szebb jövöt neked is azért .
  nem ismered öket?ird be youtube keresöbe . meg fogsz lepödni . tudod ez egy uj párt amelyik be fog jutni a parlamentbe . látod látod csak nem vagy képben .”
 • 46. Mignon 2008. december 13. 01:13
  „Bocs!

  Nem a "nyakaba",

  hanem at "ütöerbe"!!!”
 • 45. Mignon 2008. december 13. 01:10
  „Meg csak annyit:

  Olvastam, hogy valami bergyilkos Szegeden van, a Marinko.

  Hat, az ilyet a Legiosok is utaljak nagyon, nem adnek neki 2 hetet, ha kiszabadulna valahogy!

  Mi tanultuk a "csendes gyilkolast", azaz:

  " Fogd be a szajat hatulrol, es a nyakarbe szurjal bele egy ceruzat, vagy valami hegyeset!"

  Meghal rögtön.

  Annyit sem mond, hogy: Muk!

  Most befejezem, nyugodtan szeretnek aludni, sziasztok!”
 • 44. Mignon 2008. december 13. 00:36
  „Többet nem zavarok!

  Bela!

  Korzikan van Ajaccio-ban egy (csak kivölröl lattam!) egy börtön,
  csak Legionistaknak!!

  (Fegyelmezettlenseg, parancsmegtagadas, lopas, stb., kerül oda az ember.)

  Nos, a bejarat fölött van egy francia nyelvü felirat, ami kb. magyarul igy hangzik:

  " Ide bejössz, mint egy Oroszlan!
  -De kimesz, mint egy "kis-eger"!

  Jo ejt Mindenkinek, ma nem dumalok, ill. meselek többet!

  Sziasztok”
 • 43. Mignon 2008. december 12. 23:48
  „Kedves Bela bacsi!

  Latom, nem vagy jartas a nemzetközi titkosszolgalatok ügyeben, engedd meg hogy egy kis rövid törtenetet elmeseljek:

  A Mossad-ot mindeg zavarta, hogy az arabok bombakat lönek Izraelre. Neha ide, neha oda.

  Na, rajöttek, ki az a Libanonban, Beyruth-ban elö arab, aki ezt iranyitja.
  Kerestek egy arab munkatarsat, aki ismerte ezt a terroristat.
  Lefizettek, megfenyegettek? Maig titok.

  Lenyeg, hogy a Mossad adott neki egy Mobil-telefont. (Lenyeg!).

  Hogy-hogy nem, arab koma "veletlenül". Beyruth-ban egy este összefut baratjaval, a terroristaval.

  Mondja neki:
  --Reg lattalak Abdullah, mi van veled??
  Erre Abdullah.
  --A Mossad keres, mar telefonalni is felek nyilvanos fülkeböl!

  Erre a "moszat"-arab:
  --Itt, az en telefonom, neked adom, innen telefonalhatsz!!

  OK.
  2-nappal kesöbb, a terrorista hasznalta a Mobil telefont.

  Amit ö nem tudott:

  A Mobilban 128 gr. robbanoanyag volt,
  ami eleg volt ahhoz, hogy amikor a Mossad azt "aktivirte"

  a fel feje elrepült!!

  Erröl ennyit mara.”
 • 42. Mignon 2008. december 12. 23:28
  „Mint öreg Legionista, egesz mas minden!
  Te nem "Bela ba" vagy, hanem KAMERAD!!!

  En a Legiot 1986-ban 5-ev utan hagytam ott, de soha nem öltem!!!!
  (A hiedelemekkel ellentetben!!)

  Azota Nemetben elek, Sokaig Marseilles-ben, Ajaccio-on Korzikan voltam.
  Erröl mara ennyit.

  Ebböl is latni, hogy milyen europai vagyok:
  -francia,nemet, magyar allampolgar!

  En csak egyszerüen: europainak nevezem.

  Ez igy igaz.

  Ami a "moszat"-ot illeti:
  "tehetnek egy szivesseget...."”
 • 41. Mignon 2008. december 12. 23:17
  „Most tenyleg szarban vagyok!!

  Kik azok a Vona Gabor, es Morvai Krisztina??

  Hazaspar?
  Megasztarok ök is??

  Ha agyon versz, sem tudom kik ök!!!”
 • 40. Mignon 2008. december 12. 23:11
  „Privat!

  Bela ba, engedj meg csak röviden valamit:

  Ha idöm van es idöm engedi, en naponta a következö ujsagokat olvasom, ebben a sorrenben az Interneten:

  NO.1. (mint szegedi születesü):
  1. Delmagyar.hu
  2.FR-online (Frankfurter Rundschau)
  3.Nepszabadsag
  4.MNO-online (MagyarNemzet)
  5.Kuruc.info (Texas)
  6.Nepszava (Budapest)
  7.Welt-online (Die Welt)
  8.Bild.de (Bild Zeitung), ehhez jön, miert is ne
  9.Blikk.hu (A "Blikk)
  10."wiwo.de" = WirtschaftWoche, gazdasagi ujsag, hetente itt is).
  11.ComputerBild (hogy tudjam mi ujsag kb. a computer vilagban).

  Ezek mellett meg, hebe-hoba:
  a Spiegel.de
  a Focus.de
  a Financial Times Deutschland, es meg mast is kedvem szerint!

  Nos, erröl ennyit!

  Jo ejt Mindenkinek!

  Sziasztok”
 • 39. belabacsi 2008. december 12. 23:06
  „az iagazsag Vona Gábornál és Morvai Krisztinanal van . majd meglátod . 2009 ben .”
 • 38. belabacsi 2008. december 12. 23:04
  „szerintem is inkabb foglalkozzunk a focival:hajnal kiállitatta magát! de azert nyertek 10 emberrel is. jahh a hölgy azt hitte megijedek és majd elfutok elöle mint egy nyuszi,hát tévedett,képzeld levegönek néztem és mentem tovabb . nem tudhatja h legios kepzest kaptam ,nincsenek idegeim :) :P sajnos a hamburg fog nyerni,sokkal jobbak . na rad szallt a moszat? ird mar le mit csinalnak.”
 • 37. Mignon 2008. december 12. 22:38
  „Belabacsi!

  Eleg, hogy nekem a moszat mar ugy is a nyakamon van,
  legalabb Te allj ki mellettem!!!

  Tudom, ez veszelyes, mint egy "majdnem baleset" esetedben mutatta!!

  Kössz!

  Az igazsag gyözni fog!!!
  (Hajra Frankfurt szombaton Hamburg ellen! :)”
 • 36. Mignon 2008. december 12. 22:31
  „Egy utolso megjegyzes:

  Felesegem nemet, gyakran kerdezi.
  "mit irnak, mit olvasol, mit irsz??"

  Sokszor szegyenlem magam a hozzaszolok miatt,
  tudom, az en hozzaszolasaim is lehetnenek jobbak,

  de tenyleg, neha mint egy iskolas gyerek, pirulok itt öreg fejemmel.”
 • 35. belabacsi 2008. december 12. 22:28
  „Bela ba!
  Svajc a vilag egyik leggazdagabb allama!
  Tudom, erre a "jobbik" valasza:
  --Persze! A zsidok!
  ---------
  nagyon nem vagy képben ott a távolban,olvasd már a Bethlen Gabor programot!letölthetö a jobbik honlapjárol,szo nincs zsidozasrol!a ballib media zsidozik egyedül . tudod miert?mert Vona Gábor megigérte:a parlamentet ,önkormanyzatokat megtisztitja a komcsiktol . nagyon hejes gondolat . ezért fogok rájuk szavazni . /is/ :)”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlanul ültek 79 napot börtönben

Szeged - Bogos Attilának és feleségének, Mehmet Karcsi édesanyjának nem volt köze ahhoz a… Tovább olvasom