Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szegedi közkifolyók magáncélokra

Nyáron csúcsra jár a több mint száz szegedi közkifolyó. A hálózatról üzemeltetett közterületi kutakat nemcsak ivóvízként használják, hanem sokan ezzel locsolnak és főznek is.
Szeged területén jelenleg 112 közkifolyót üzemeltet a Szegedi Vízmű, ez azt jelenti, némi túlzással, hogy minden második-harmadik utcasarkon találni kültéri kutat. A városban ezeken kívül 27 ivókút is működik, ezeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. üzemelteti. Utánajártunk, vajon használják-e, kik és mire – a közkifolyókat?

Mustránkat Móravároson kezdtük. A Móra utcában három kutat is találtunk, ám hiába időztünk valamennyinél legalább negyed órát, egyiket sem használták. Néhány saroknyira, a Remény utcában ugyanez volt a helyzet, a kutak magányosan várták, hogy végre vizet pumpáljanak belőlük – hiába.

A rókusi városrészben viszont, a Hunyadi tér környékén, több kútból is folyt a víz. Az Árvíz utca sarkán Török Bálintné éppen két vizestartályt és egy locsolókannát töltött tele. A rokkantnyugdíjas asszony nyolc éve lakik a környéken, de csak alig néhány hónapja fedezte fel a kifolyót.

Tízezer köbméter felett

Szeged 112 közkifolyójából tavaly összesen 10  ezer 510 köbméter vizet használtak. A legtöbb közkifolyó mérővel van ellátva. A többi esetében az összesített vízfelhasználás megállapítása számítással történik. A közkifolyók esetében a számlát az önkormányzat rendezte.

– Locsolásra és mosogatásra használom a vizet, de főzni nem merek vele – mondta, miközben az egyik kezével a vizet pumpálta. Egy fordulóval húsz litert tud hazavinni, ezért naponta ötször-hatszor fordul. – A háromhavi számlán öt-hatezer forintot is spórolok, ami rengeteg ahhoz képest, hogy harminc év után összesen 23 ezer 60 forint nyugdíjat kapok – árulta el a spórolás okát. Megtudtuk tőle, hogy sokan viszik az ingyenvizet. Akadnak olyanok is, akik húzós kocsival, hordószámra hordják haza.

Néhány perccel később két fiatal a kutyáját itatta ugyanennél a kútnál. A blöki nagyokat nyaldosott a vízből, a fiúk azonban nem kortyoltak. A csahos gazdája, Szentesi Norbert gyakran megáll ennél a kútnál, hogy a négylábúja kibírja hazáig a trappolást. Norbi barátja, Balogh Ádám maga is gyakran kortyolgat a kút vízéből, miközben Tarjánból hazafelé tart.

Egy sarokkal arrébb, az Öthalom és a Francia utca kereszteződésénél egy férfi mosta az arcát. Kerékpárral jár be a városba Sándorfalváról, így a több mint tíz kilométeres kerekezés után ráfért a frissítés. – Őrült meleg van, gondoltam, megmosom az arcom, de nem ittam a vízből, mert nem jó az íze – állította Kun Szabó József. Győzködtük, hogy a kút a vízhálózatra van kötve, nem lehet baj a víz minőségével. Végül, némi unszolásra mégis kortyolt néhányat. – Tényleg iható, Sándorfalván sokkal rosszabb minőségű – tette még hozzá a bútorasztalos férfi.
Gyorsan tele is töltötte a félliteres műanyag palackját, hogy legyen nála kéznél folyadék, ha megszomjazik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi vasalóklub: van, aki forrón szereti

A vasaló mindent elsimít – állítják a Szegedi Extrémvasaló Klub tagjai, akik olyan helyeken… Tovább olvasom