Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Szegedi kutató is megkapta a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat

Kollár László pécsi kémikusnak, Simon István szegedi biológusnak és S. Varga Pál debreceni irodalomtudósnak adták át kedden Budapesten az MTA épületében az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat, amelyek összege egyenként hárommillió forint.
A tudományos ülés keretében megtartott tizedik, jubileumi díjátadón Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke méltatta Charles Simonyi felajánlását, amely magyar kutatók támogatását szolgálja. Elmondta, hogy a tudomány magas szintű művelése nem mindig esik egybe az anyagi elismeréssel, ezért is fontosak a most átadotthoz hasonló díjak.

A Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat 2000-ben alapították a Simonyi család felajánlásával. A nemzetközi hírű szoftverfejlesztő, a legendás fizikus-tanár, Simonyi Károly fia akkor 25 millió forintot adományozott a kimagasló teljesítményt nyújtó magyar kutatók számára. 2002-ben újabb 25 millió, 2006-ban és 2009-ben pedig további 30-30 millió forintot biztosított az eredeti cél megvalósítására Charles Simonyi, ami lehetővé tette a program folytatását.

Az ösztöndíjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg. Az ösztöndíj odaítélésének előkészítését a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány keretében működő héttagú Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj Bizottság végzi. Mint Keszthelyi Lajos, a bizottság elnöke elmondta, idén 22 jelölés érkezett az ösztöndíjakra, közülük választottak ki egy-egy kutatót a természettudományok, az élettudományok és a társadalomtudományok területéről.

A 2009-es díjazottak közül Kollár László a Pécsi Tudományegyetem, Simon István az MTA Szegedi Biológiai Központja, S. Varga Pál pedig a Debreceni Egyetem munkatársa. A méltatás szerint Kollár László jelentős eredményeket ért el a koordinációs kémiai alapkutatás, a fémorganikus vegyületek szintetikus kémiája, valamint újszerű, gazdaságos szintézisek kidolgozása területén. Simon István munkájának középpontjában a fehérjék szerkezetét meghatározó alapelvek feltárása áll. S. Varga Pál kutatási területe a klasszikus magyar irodalom, törekszik "a magyar irodalom és nemzettudat karakteres jegyeinek egzakt megragadására és nemzetközi összefüggésekbe helyezésére" - összegzi a méltatás.

Az oktatási és kulturális minisztert a díjátadáson helyettesítő Manherz Károly szakállamtitkár bejelentette: a kormány elfogadta, hogy kutatóegyetem minősítést kaphassanak a kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó egyetemek. A következő három évben erre a célra összesen 26 milliárd forint támogatást pályázhatnak meg az intézmények. További 8-8,5 milliárd forintot szán a kormány arra, hogy Magyarországon tartsa a kiváló fiatal kutatókat, akik 300 ezer és 1 millió forint közötti összegű ösztöndíjat pályázhatnak és kaphatnak meg - mondta a szakállamtitkár.

Olvasóink írták

  • 1. BagatElla 2009. december 01. 15:07
    „Gratula a díjazottaknak.
    Csak zárójelben jegyzem meg: Simon István nem szegedi biológus, hanem a Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetének munkatársa, ami Budapesten van. De ettől még büszkék lehetünk rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyó gázolót keres a szegedi rendőrség

Szeged - A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közlekedési baleset ügyében kéri… Tovább olvasom