Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi kutatók is fedeznek föl új élőlényeket

Még ma is fedeznek föl kutatók olyan élőlényeket, amelyek létezéséről korábban sejtelmük sem volt. Az új fajok között akadnak, amelyeket szegedi kutatók találtak meg először – s vannak, amelyeknek lelőhelye Szegedhez közeli. A kutatók nem fejvadászok – hanem fajvadászok.
Még orchidea is van Magyarországon, amit csak az utóbbi években fedeztek föl – mondja Margóczi Katalin botanikus, a Szegedi Tudományegyetem ökológia tanszékének docense, akit a közelmúltban tartott biológiai sokféleség világnapja kapcsán kérdeztünk. Közülük a legújabb a bugaci nőszőfű. Virágai nem túl feltűnőek, zöldes-rózsaszínek, és egyáltalán, a növény maga kitűnően „elvegyül" a pusztai növényvilágban – de ha fölnagyítaná az ember, látná: a virágainak szerkezete pontosan ugyanolyan, mint a trópusok orchidea-virágcsodáié.

Magyar kutatók fedezték föl, s egy bécsi szakemberhez küldték el meghatározásra. Végül is ő tisztázta teljes bizonyossággal, hogy újonnan fölfedezett, a tudomány számára teljesen ismeretlen fajról van szó. Ő adott az új orchideának tudományos, latin nevet, melynek második tagja, a fajnév „bugacensis" lett, azaz bugaci. Egyébként a bugaci lelőhelyen kívül még alig néhány, szintén Duna–Tisza közi helyen találták meg – a világon sehol másutt nem fordul elő ez a nőszőfű. Rajta kívül még két további új orchideafajt is fölfedeztek Magyarországon az utóbbi években.

Évről évre világszerte

A biológiai sokféleség világnapja legfontosabb feladata arról tájékoztatni az embereket, hogy a Föld élővilága rendkívül változatos, ugyanakkor összetevői pótolhatatlanok. E változatosság megőrzéséért a saját területén mindenki nagyon sokat tehet – mondta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára. A biológiai sokféleség megőrzéséről szóló egyezményt 1992-ben írták alá Rio de Janeiróban. Azóta évről évre megszervezik a világnapot – világszerte.

Az állatvilágban szintén nagyon sok a fölfedeznivaló. Alig néhány évvel ezelőtt történt, hogy a Maros mentén, nem messze Szegedtől, egy nyelesszeműlégy-fajt fedeztek föl. Tudományos körökben óriási szenzációt keltett, nemcsak Magyarországon ismeretlen, hanem az egész világon, legközelebbi rokonai a trópusokon fordulnak elő – halljuk Gallé Lászlótól, az ökológia tanszék professzorától. Ő maga több olyan hangyafajt is fölfedezett, ami a tudomány számára újnak bizonyult. Fia, a szintén biológus Gallé Róbert pedig egy új pókfajt határozott meg, az ökológiai szempontból kincsesbányának bizonyuló Bugacon.

Tanács Lajos professzor, az SZTE mérnöki karának tanára, a Magyar Biológiai Társaság szegedi csoportja elnöke egy vadméhfajt, közelebbről egy földi méhfajt fedezett föl a nyolcvanas években Tiszaderzsnél, és Tiszafürednél is sikerült rábukkannia. Ő határozta meg, mint új fajt, ő közölte a hivatalos tudományos kiadványokban a fölfedezés tényét, s ő is írta le az új fajt a tudomány számára, latin nevét is ő adta. A latin név második tagja, a fajnév „moczari" lett: Móczár Miklósnak, a nagy rovarkutatónak állítva így emléket; magyar nevet még nem adott neki a fölfedező. Aki egyébként egy közel-keleti bányászméhet is meghatározott, leírt a tudomány számára. A Természettudományi Múzeum állattárában várta az idő múlását, csaknem száz éven át – Fridvalszki János gyűjtötte be annak idején –, míg Tanács Lajos ki nem derítette: nem azonos a világon addig ismert, egyetlen új fajjal sem.
Nem számít különösebb ritkaságnak, hogy olyan új élőlényeket fedeznek föl kutatók Magyarországon, melyek létezését már másutt kimutatták.

Tanács Lajos több mint tíz vadméhfajt is fölfedezett a Kárpát-medencében, melyek másutt már ismertek voltak, csak épp azt nem tudta senki, hogy nálunk is előfordulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom