Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Szegedi luxus nyugdíjasoknak

Szeged - Egyedülálló luxus nyugdíjas magánotthon kezdett működni Újszegeden. 5,6 millióért egy életre megváltható egy garzon, a kényelem és a biztonság. A megye szociális alapon működő otthonaiban a beugróknál 3 millió most a plafon, a havi térítési díj több mint 70 ezer, és hosszú a várólista.
Kuriózum Dél-Magyarország egyetlen üzleti alapon működő nyugdíjas lakócentruma. A Gesztenyeliget nem szociális otthon, tehát nem kap állami támogatást. Kérdésünkre, hogy jó üzlet-e a nyugdíjasház, az üzemeltető szegedi cég, a Hag Invest Kft. ügyvezetője Ambrusné Nagy Zsuzsanna azt mondta: hosszú távú befektetésnek szánják a komplexumot. Csak 60 év fölöttiekkel szerződnek. Ha valaki leesik a lábáról, – a kórházi kezelésen kívül – vállalják a gondozását, igény szerinti teljes ellátását.

Beugrónak az egy-két szobás (35-53 négyzetméteres) apartmanok – nem öröklődő – bérleti és használati jogáért 160 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként. Ezzel válthatja meg a beköltöző élete végéig a kulcsrakész luxuslakást. (Ez a fővárosi luxus nyugdíjasházak árainak fele.) A konyha berendezett, de szobájába mindenki a saját bútorait viheti. A 10-15 ezer forint körüli rezsit külön mérőórák alapján számlázzák a lakóknak.

Alapfelszerelésnek számít az összes klimatizált közös helyiség, a két lift, a nonstop recepció, biztonsági és nővérszolgálat, kábeltévé, internet és a házi klub programja. A „szériatartozékok" sora jövő ilyenkorra bővül; elkészül a park és a wellnessrészleg tornateremmel, szaunával, sószobával, úszó- és masszázsmedencével. Házon belül lesz pékség, kávézó, gyógyszertár, fodrászat, kozmetika és orvosi rendelő. Személyre szabott csomagokban „előfizethető" takarítás, mosás, gondozás és étkezés. A 11 ezer négyzetméteres komplexum megközelítőleg 1 milliárd forintból épül fel teljesen 2009 végére. Az első ütemben 66 lakásban nagyjából 80-90 nyugdíjassal és 10 fős állandó személyzettel számolnak. Eddig tízen költöztek be; Ausztráliából és a fővárosból is fogadtak lakókat a luxus nyugdíjas hotelbe.

Janáky Dezsőné makói lakását cserélte a szegedi Gesztenyeliget luxuskörülményeire. Fotók: Segesvári Csaba

Valamivel több mint egy hónapja lakik a második emeleti 35 négyzetméteres garzonban a makói nyugdíjas gyógyszerész asszisztens, Janáky Dezsőné Pancsi néni. – Szegedi születésű vagyok, hazajöttem. Rögtön otthon éreztem magam az új lakásban – mondta élete nagy döntéséről a 81 éves asszony. Eladta a régi emeleti lakását, hogy a fiáék „szomszédságába" jöhessen. Berendezni is a fia, meg a házi telefonon kérhető gondnok segített. Az új lakó nem ismeri még a társait, mert – azt mondja – ismerkedni nem ért még rá. Bevásárol, főz, takarít, rokonokat látogat. Unokahúgáékat várta vendégségbe. Nincs a szerettei terhére. Járt több amerikai és magyar nyugdíjas otthonban, és úgy látta, egyik sem veszi fel a versenyt új, szegedi otthonával.

Megkeresik a havi díjat

Egyedülálló a megyei önkormányzati fenntartású ópusztaszeri pszichiátriai otthon, mert 137 ápolt 10 szakképzett munkatárs segítségével rehabilitációs céllal irodaszereket, papírárut, fajátékokat, játékalkatrészeket készít. Keresetükből fizetik havi térítési díjukat. Az otthon lakóit a szociális foglalkoztatás születésnapja alkalmából tegnap Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

2016 idős ember él otthonokban

Csongrád megyében 20 fenntartó – megyei, települési, kistérségi, egyházi – 30 szociális intézményében 2016 idős gondozott lakik – a regionális közigazgatási hivatal honlapjának adatai szerint. A legtöbb időskorút a megyei önkormányzat 887 dolgozója látja el: 1138-at 6 intézményben. Legtöbben, 300-an – a megyei önkormányzat adatai alapján – Nagymágocson élnek. Összesen 334-en várnak bejutásra. A megyei szociális otthonok közül a legkisebb, másfél milliós beugrót Ruzsán kell fizetni, a legtöbbet, 3 milliót a csongrádi apartmanházban kérik. A havi térítési díjak 15 ezer és 70 ezer 200 forint között vannak.

Olvasóink írták

 • 20. geza 2008. november 09. 12:17
  „Elmesélek egy történetet, melyből semmi általánosságot nem akarok levonni.
  Adott egy idős néni (budapesten). Be akar menni egy otthonba, de kb 5 milliót ki kell azonnal fizetni.
  Ezért a lánya eladja a néni lakását, néni beköltözik az otthonbap .
  Ez idáig mind szép és jó.
  Viszont mielőtt beköltözött volna a néni orvosi vizsgálatoknak vetették alá. "Minden rendben volt".
  Beköltözött, és rá 1 hónapra meghalt.
  Azaz 1 hónap alatt az otthonnak lett 5 milla bevétele. Biztos összeesküvés-elmélet, de hogy az orvosok 99 %-ban tudták hogy a néninek nincs sok ideje hátra az biztos.
  Ettől függetlenül egyetértek a kezdeményezéssel, és csak bízom abban hogy megfelelő ellátást kapnak a idősek, mert megérdemlik.”
 • 19. maci52 2008. november 09. 08:34
  „Ez az épület mire elkészült már annyi "befektetői"pénz lett bele ölve,hogy azok szeretnék mielőbb vissza kapni.Az eredeti építőnek szerintem csak egy szoba jutott mire átadták.”
 • 18. nagypappa 2008. november 09. 04:21
  „Mint az öreg székely is mondja a feleségének: Te asszony , ha egyikünk meghal én beköltözöm a városba.

  Ha magamra maradnék, én is elgondolkodnék azon, hogy a gyermekeim nyakán lógjak vagy beköltözzek egy ilyen otthonba.
  Amit írtatok, drága. Nem örökölhető.
  De ha a gyermekeim nincsenek tekintettel rám, én miért lennék rájuk tekintettel, hogy nem örököltek?

  Az mellett, hangsúlyozva, hogy a gyermekimtől nem várom az ilyen negatív hozzáállást.
  Én is mindenben erőmön felül segítem, segítettem őket.
  A szüleim esetében is, azt hiszem nyugodtan tükörbe nézhetek. Az utolsó napjaikig mellettük álltam, gondoskodtam róluk
  Hiszen ezt láttam tőlük is.”
 • 17. benq11 2008. november 08. 19:07
  „klikk ide”
 • 16. haa 2008. november 08. 18:07
  „14-re: a Derkovits fasoron van az épület, nem messze a Kis Stadiontól.”
 • 15. SP 2008. november 08. 18:00
  „Szia! 9. hozzászólás theseus 2008.11.08. 13:16
  Hát igen, az ördög a részletekben lakozik. Túl szép, hogy igaz legyen stb. Akinek nincs pénze, annak bizonytalan a nyugodt kellemes öreg kór.”
 • 14. szoboszlai 2008. november 08. 17:46
  „Én jónak tarom, de milyen nagyságbeli lakásfokozatok vannak és hol van helyileg a park?”
 • 13. Gábor Tamás 2008. november 08. 15:13
  „Mike: amit említettél nem teljesen igaz. Végül nem sikerült teljesen önállóan, tőkeáttétel nélkül megvalósítani az épületet. Sok időbe és idegbe került. De végre elkészült a főépület, és várja a beköltözőket.

  Macs hozzászólásával teljes mértékben egyetértek. Európa, így Magyarország egy elöregedő társadalom. A babyboom nyugdíjba vonulásával lesz még gondja a magyar kormányzatnak.

  A project honlapja: http://www.gesztenyeliget.hu

  Apropó, a mai napon, azaz november 8-án nyílt nap van az épületben, várnak minden érdeklődőt szeretettel!”
 • 12. Martina 2008. november 08. 14:22
  „A 7sz. hozzászólóval teljesen egyetértek! Egy anya 5 gyereket is felnevel, és megrokkan az 5-ből senki nem törődik vele. Persze tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Van erre egy régi közmondás:Bolond tehén van de bolond borju nincs. Azért csak szép az élet.”
 • 11. fogadó 2008. november 08. 14:15
  „Ha ők mondják, biztosan megéri! Ha meg mégse, akkor annyi. Lesz még erről szó, fogadni mernék!”
 • 10. kérdező 2008. november 08. 13:44
  „Hol, hogyan fogják ápolni azokat, akik leesnek lábról? Mert ha berendezést nem adtak, akkor nem "szériatartozék" az emelhető/dönthető/kapaszkodós betegágy - ami betegnek és ápolónak is kényelmesebb -, a fürdőben kapaszkodó, esetleg magasított wc, a tolókocsi stb. Ha még ezeket is ki kell fizetni a kaján, gyógyszeren, ápoláson kívül, nincs az a pénz, pláne nyugdíj, ami kifutná....
  szerinte ezt sokan nem gondolják/ták végig!!!”
 • 9. theseus 2008. november 08. 13:16
  „160e Ft/nm, úgy hogy nem örökölhető?
  Ez bizony rablás. Jogilag ugyan nem, mert a beköltözők feltehetőleg maguktól fizetnek ki ennyi pénzt.
  Csakhogy ma Szegeden nem sokkal kerül többe egy használt öröklakás. Egy új öröklakás is max. dupla ennyi kulcsra készen.

  A cikkben egy 81 éves nő szerepel, akinek állítólag a fia segített beköltözni. Nos, a néni valószínűleg csak néhány évet fog élni ebben az otthonban, és közel annyit fizet érte, mint egy öröklakásért. Csak éppen ezt nem örökölheti sem a fia, sem mások.”
 • 8. FFFF 2008. november 08. 12:42
  „Macs, hát igen a lényeg ott van ,hogy betartják e amit ígérnek.Ez szokott ritkában előfordulni manapság,sajnos.”
 • 7. Macs 2008. november 08. 12:16
  „Szerintem szükség van ilyen intézményekre. Sok idős ember, amikor leesik a lábáról teher lesz a családjának. A környezetemben is ismerek olyanokat, akik nagyon szerették a nagymamát, amig hozta-vitte a gyereket oviba, suliba, külön órára. Vigyázott rájuk, amikor a szülőknek dolga volt és szükség szerint vissza nem térítendő hitellel segítette a családi költségvetést.
  Most már nehezen mozog, segítségre szorul. Csak hát nincs idő, nyűgös, hogy el kell menni hozzá, be kell neki vásárolni, segíteni kell a háztartásban. Minden családtagnak rengeteg fontos és halaszthatatlan dolga van, az időbe a nagyi már nem fér bele. Külső segítség pedig pénzbe kerül, erre pedig természetesen nics nincs keret.
  Az ilyen otthonok menekülési utat jelentenek az időseknek. Remélem betartják, amit igérnek és később, a magatehetetlen emberekkel is törödni fognak. Volt már rá példa, hogy amig nem volt gond, addig ott maradhatott az apartmanban, amikor leesett a lábáról, áthelyezték az épület hátsó szárnyába, többágyas kórterembe. A szobáját pedig újra eladták.”
 • 6. Pityi Palkó 2008. november 08. 09:37
  „"Beugrónak az egy-két szobás (35-53 négyzetméteres) apartmanok - nem öröklődő - bérleti és használati jogáért 160 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként."
  Akkor tehát az 53 négyzetmétert 8 és fél milláért vehetem meg????Hogy is van ez?”
 • 5. Mike3 2008. november 08. 09:01
  „G. Pista ezt abszolút saját erőből építette. Azért készült ilyen lassan, mert hitelt sem vett fel hozzá. Ez innentől kezdve tiszta profit. Nemsemmi.”
 • 4. radenkó 2008. november 08. 08:59
  „Hát aki hülye haljon meg.”
 • 3. Végre egy vállalkozás, amelyik nem kér állami pénzt 2008. november 08. 08:08
  „Szép épület, jó ötlet.”
 • 2. LukSzusz 2008. november 08. 06:17
  „Szerintem az első lakó G.Pista,aki elkezdte,mert bele rokkant mire elkészült.A sok román,aki ott melózott már mind magyar állampolgár,de azért szép volt fiúk.Van valahol Békés megyében egy ettől kiesebb,a tulajék milliárdosok a sok lenyúlt idős pénzéből.”
 • 1. várok 2008. november 08. 05:19
  „Nem tudom hogy jól értelmezem-e a cikket.Most akkor mindem Szociális otthonba kell beugrót fizetni? Ha igen akkor szeretném megtudni a nagymágocsiba mennyi a beugró.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz ütközött villamossal Szegeden

Szeged - A József Attila sugárút és a Római körút sarkán busz ütközött villamossal. Személyi sérülés… Tovább olvasom