Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szegedi műszaki kar – francia segítséggel

A mérnökképzést folytató 61 francia felsőoktatási intézményt tömörítő N+I hálózat jelentős segítséget nyújthat a Szegedi Tudományegyetem önálló műszaki karának létrehozásához – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Gábor rektor. Az EduFrance közhasznú szervezet pedig francia ösztöndíjakat kínál a természettudományi kar hallgatóinak is.
A francia–magyar kölcsönös együttműködés jegyeit viseli magán az a képzési program, melyet sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a szegedi egyetemen. Ezentúl – az EduFrance ügynökség révén – már magyar természettudomány szakos, illetve mérnökhallgatók is Franciaországban, a 61 felsőoktatási intézmény valamelyikében folytathatják tanulmányaikat, s a legjobbak számíthatnak a francia nagykövetség, illetve a Magyarországon működő francia vállalatok ösztöndíjára.

A programban részt vevő hallgatók számára ezentúl előzetes szaknyelvi képzést is indítanak, így megteremtik annak lehetőségét, hogy a magyar diákok két év alatt felkészülhessenek egy olyan francia állami mérnöki oklevél megszerzésére, mellyel akár Franciaországban, akár más európai országban vagy a magyarországi, francia tulajdonban lévő vállalatoknál munkát vállalhatnak. Az ugyancsak Szegedre látogató, s az egyetem vezetőivel tárgyaló N+I hálózat képviselői fölajánlották segítségüket az SZTE megalakítandó műszaki karának képzési terve kidolgozásához, Galliából vendégoktatók toborzásához – tudtuk meg Szabó Gábor rektortól. Az együttműködés jegyében ezentúl francia mérnökhallgatók is érkeznek Szegedre egy-két hónapos tanulmányútra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom