Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegedi művészek a tüntetésekről

Lemondjon-e a miniszterelnök? Meddig tarthatnak a tüntetések? Szükség van-e szakértői kormányra? – kérdeztük ismert szegedi művészek, közszereplők véleményét.
Gyimesi Kálmán operaénekes:

„A miniszterelnöknek, aki miatt az egész helyzet kialakult, sürgősen le kell mondania. Gyurcsány Ferenc túlzottan extrovertált, s ez mindig komoly hibalehetőségekkel jár. Egy kormányfő nem mondhat mást kedden, mint amit hétfőn mondott. A tavaszi választások előtt egy vitaműsorban azt mondta Orbán Viktornak: Ön úriember, nem nyerhet választást hazugsággal. Ugyanez rá is vonatkozik! Legnagyobb hibájának azt tartom, hogy meg van győződve arról: az az egyetlen helyes út, amelyen ő elindult. Szakértői kormányra lenne szüksége az országnak, valamint egyenes beszédre és sokkal több gerincességre. Mindaddig nem érnek véget a tüntetések, amíg a kormányfő nem mond le. Új irányba kell elindítani az országot. Békének, rendnek, csendnek kell lennie. Egyedül a munka visz előre bennünket. Az önkormányzati választásoktól azt várom: ha kevéssel is, de nyer a Fidesz."

Janik László színművész:

„Összefogáspárti vagyok, mert a színházban megtanultam: egymás nélkül nem létezhetünk. Ugyanezt gondolom a politikáról is. Abszolút igazság nincsen: mindig meg kell hallgatnunk egymás véleményét. A fiatal éveim abban a felhőtlen őrületben teltek, hogy új világot teremthetünk. Most meg azt látom: amit eddig csináltunk, azt leromboljuk. A miniszterelnök lemondatását azért tartom problematikusnak, mert átmenetre lenne szükség, ami így megvalósíthatatlanná válna. A rendszerváltás óta folyamatosan azt hallom: létre kellene hozni egy szakértői kormányt. Miért nem tették meg soha? Ha szakértői kabinet alakulna, akkor a szakértőket tekintenék jobb- vagy baloldali- nak. Téves az a helyzetértékelés, hogy a jelenlegi helyzet forradalmi lenne. A köztársaság demokratikus alapjait meg kell védenünk. Bár a helyhatósági választások nem a pártszimpátiáról szólnak, mégis békét hozhatnak, mert utána új alapról indulhatnak meg a konszenzusteremtő tárgyalások."

Szuromi Pál művészeti író:

„Nem kell lemondania a miniszterelnöknek. Az ominózus beszédéből csak a hazugságot emelik ki, miközben valójában az utóbbi évtizedek legkritikusabb, legönostorozóbb bírálata a magyar politikáról. A bal- és a jobboldaliról egyaránt. Az ellenzék által javasolt szakértői kormány fából vaskarika. Ez a jobboldal finomkodó gesztusa. Nem vallják be, hogy egyértelműen az a céljuk, hogy ők legyenek a kormánykeréknél, amikor az uniós milliárdok bejönnek az országba. Alkotmánybírókat sem tudnak megegyezéssel választani, miért gondolják azt, hogy pont egy szakértői kormány összetételé- ben tudnának megegyezni?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom