Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi művésztehetségek Cambridge-ben

Szeged - Három, a Szegedi Tudományegyetemen végzett fiatal művésznek nyílik kiállítása augusztusban az angliai Cambridge-ben. A tehetségeket Sófi József, a Sófi-alapítvány névadója segítette a kivételes lehetőséghez.
Nagyszerű lehetőséghez jutott három fiatal, szegedi kötődésű művész: Bubla Éva, Szakács Nóra és Márkus Róbert az angliai Cambridge-ben található Cambrigde Arts Movementben állíthatja ki alkotásait augusztus 18. és szeptember 1. között. A három fiatalt Sófi József, a szegedi tehetségeket támogató Sófi-alapítvány névadója köti össze, „modern kori mecénásként" ő segítette őket a külföldi bemutatkozáshoz.

- Mindhárom művészpalánta jelentkezett az alapítvány ösztöndíjára, így kerültem kapcsolatba velük. Igyekszem minden tehetséget a magam eszközeivel segíteni, így amikor egy-egy kiállításuk előtt hozzám fordultak, természetes volt, hogy minden segítséget megadtam nekik tehetségük kibontakoztatásához – mondta Sófi József. Bubla Éva, Szakács Nóra és Márkus Róbert a kezdeti nehézségek óta több kiállításon is túl van, az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat keretében például 2008-ban Róbert, egy évvel később Éva, míg idén májusban Nóra mutathatta meg alkotásait a TIK-ben.

Bubla Éva, Sófi József, Szakács Nóra és Márkus Róbert.
Bubla Éva, Sófi József, Szakács Nóra és Márkus Róbert.
Fotó: Márkus Zsuzsa.

- Biológusként végeztem Szegeden, és bármilyen furán is hangzik, fotóim is ezt a területet érintik. A mikroszkópos fotózással persze már korábban megismerkedtem, és később az is bebizonyosodott, ilyesfajta fotóim jól összeillenek a szakterületemmel – fogalmazott a 32 éves Róbert (fotók itt), aki korábban a Nikon és az Olympus direkt ilyen témában kiírt pályázatain világviszonylatban is jelentős eredményeket ért el.

Szintén fotózással foglalkozik Szakács Nóra (fotók itt), aki matematika szakon végez az idén az SZTE-n. – Képeim olykor sötétebb hangulatúak, de inkább úgy fogalmaznék, mindegyikkel igyekszem elgondolkodtatni, valamiféle csavart beléjük tenni – mondta a 22 esztendős Nóra, aki két éve foglalkozik komolyabban a fotózással, ám ez alatt a rövid idő alatt is több kiállítása volt már, legutóbb éppen a TIK-ben láthattuk önálló tárlatát.

Társaitól eltérően Bubla Éva festő (honlap itt): a 25 éves tehetség rajz szakon, festészet szakirányon végzett az SZTE-n, és ha tehetné, világ életében az ecsettel szeretne dolgozni. – Leginkább absztrakt képeket készítek, illetve újabban a zenével foglalkozom: a különböző zenei hangulatokat igyekszem vizuálisan, a vásznon is megjeleníteni – árulta el.

A három tehetség tehát Szeged mellett külföldön is bemutatkozhat a nyáron: a Cambridge-i kiállításukra fejenként 4-6 képet visznek majd ki augusztusban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogító igen

Szeged - Ezennel megnyitjuk esküvői fotótárlatunkat! Most először közlünk egész oldalas… Tovább olvasom