Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi orvos vezeti az egészségügyi szolgálatot

Szeged – Szegedi orvos, Gion Gábor vezeti az ENSZ ciprusi missziójának egészségügyi szolgálatát, ők látták el szükség esetén a hétvégén Egyiptomból evakuált ENSZ-dolgozókat és a családjukat.
Csaknem utolsóként a hétvégén elkezdte evakuálni az ENSZ saját missziójának és társszervezeteinek munkatársait Egyiptomból. Az alkalmazottakat és családtagjaikat charterjáratokkal vitték a ciprusi Larnakára, ahol ha szükségük volt rá, egészségügyi ellátást kaptak. A háborúhoz közeli állapotban nehezítette a kimenekítést, hogy az Egyesült Nem zetek Szervezete, az WHO, a FAO és az UNICEF képviselői nemcsak a fővárosban, hanem szerte Egyiptomban dolgoztak. Az ottani mobiltelefon-hálózat és internetkapcsolat pedig időközönként működésképtelen. Emiatt nem mindenki értesülhetett az ENSZ ugandai Entebbe-ről indított gépeinek pontos indulásáról.

Az evakuáltakat buszokkal vitték a kijelölt ciprusi szállodákba. Fotó: DM/DV
Az evakuáltakat buszokkal vitték a kijelölt ciprusi szállodákba.
Fotó: DM/DV

– Többen nem is akarták elhagyni az észak-afrikai országot. Végül 325-en érkeztek meg a ciprusi Larnakába. A kötelező útlevélvizsgálat után csomagjaikkal a repülőtér elkülönített részén várakozó, ENSZ által bérelt buszokkal indultak a kijelölt szállodákba. Az első járattal több gyermek is érkezett, a felnőtt utasokkal együtt ők is jó hangulatban, megkönnyebbülten szálltak fel a rájuk várakozó buszokra. Mintha csak egy cserkészkirándulásról tértek volna vissza – számolt be lapunknak tegnap Gion Gábor. Az ENSZ ciprusi missziójának egészségügyi szolgálatfőnökét a szentesi, majd szegedi SBO vezetőjeként ismerhették meg olvasóink. Három éve vállalt NATO-megbízatást Koszovóban, később az ENSZ égisze alatt került Ciprusra. A magyar orvos elmondta: az utasok fogadását az ENSZ ciprusi állományának brit, argentin és magyar mobil tartalékerői, az ENSZ ausztrál, horvát és ír nemzetiségű ciprusi rendőrsége szervezte meg.

Gion Gáborék 21 fős, magyar, argentin, brit, szlovák összetételű egészségügyi szolgálatának csupán 5 embert kellett gyógyszerrel ellátnia a fáradtság és a stressz miatt. A kitelepített egyiptomi missziókból többségében amerikai utasok érkeztek, magyarokkal nem találkoztak közöttük. Voltak viszont egyiptomiak, akiket ugyancsak evakuáltak. Akikkel a magyar orvos szót váltott, mindnyájan átmenetinek látják a távozást, ki egy hétről, ki egy hónapról beszél. A ciprusi szállodákban most a helyzet jobbra fordulására várnak.

Olvasóink írták

  • 1. 6664 2011. február 12. 19:02
    „A foto nem DM/DV forrás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik vers díszítse az Árkádot?

Melyik Szegedről, a Tiszáról vagy az Alföldről szóló vers díszítse az épülő Árkád Szeged falait? Tovább olvasom