Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Szegedi panellakók tippjei a melegben

Vizes pelenka a tarkóra, nedves fejpánt és póló. Gyakori tusolás, lassú mozgás és a lehető legkevesebb idő a vécén – a szegedi panellakók tippjei afrikai melegben. Van, aki nem védekezik a hőség ellen, inkább süt egy kis húst a negyven fokban.
A digitális hőmérő még az autóban kiakadt, így délután kettőkor a Vértó környéki panel lakóitól érdeklődtünk: hány fok van a lakásukban. Kovácséknál az ablakok keletre és északra néznek, így a délutáni napsütésből nem kap a lakás. Mégis 33 fokot mutatott a termométer – a léghűtő berendezés mellett. Van ventilátoruk is, de nem kapcsolják be. Miért keringtetnék a forró levegőt? – kérdezték.

– Kegyetlen, iszonyatos – ezeket a jelzőket használta Kovácsné Máté Erzsébet a meleggel kapcsolatban, majd fiától arról érdeklődött: napszúrást kapott-e, hogy hosszú ujjú pólót vett magára. De csak felpróbálta.

– Néha azt tervezzük, hogy beülünk az autóba, bekapcsoljuk a klímát, és ott maradunk egész nap – jellemezte Erzsébet a panelpoklot. A család Szolnok megyébe vágyik a nagyszülőkhöz, akik vastag falú, hűvös parasztházban élnek. Az utazásig valahogy ki kell bírni, ezért vizes textilpelenkát terítenek a hátukra, tarkójukra. A puli-spániel keverék házőrző szőrét pedig lenyíratták, hátha így könnyebben viseli a kánikulát.

A legkisebb a legmelegebb

A legkisebb helyiségben a legnagyobb a meleg – panaszkodtak az egyik panellakás lakói. Hozzátették: igyekeznek csak a feltétlenül szükséges időt itt tölteni, hiszen nyitott ajtónál mégsem lehet...

A Gera család szerint náluk is hőség van, pedig az egyik szobát klíma hűti. A lakás többi helyiségében ettől függetlenül meleg van, így hát többnyire a hűvös nappaliban tartózkodnak mindannyian. Az ablakok délre néznek, mindegyiken behúzva tartják a függönyöket, lent a redőnyöket. Játszótérre nem viszik a gyerekeket, inkább klímás áruházakban sétálgatnak, nézelődnek.

– Nem nagyon mocorgok ilyen melegben – mondta Zölei Dániel, aki a lassú mozgás mellet még egy tippet adott: gyakori tusolás. Nála nincs klíma, de kereszthuzatot lehet csinálni.
– Nincs semmi a lakásban ami hűt? – érdeklődtünk a fiatalembertől, aki így válaszolt: a hűtőszekrény.

– Harmincnyolc fok van, éppen most mértük – közölte Enying Zsolt, amikor a hetedik emeleti lakás ajtajában arról érdeklődtünk: milyen az idő náluk. Édesapját a konyhában találtuk, csirkét sütött. Ebben a melegben? – vontuk felelősségre, de meggyőzött minket: enni ilyenkor is kell. A férfi vizes törülközővel hűti magát, ha pedig elhagyja a lakást, bevizezi a pólóját is. Zsolt szerint a nedves fejpánt is hatásos. A fiú barátja nem szólt hozzá a kánikula témához, inkább arról érdeklődött, nem fotóztunk-e félmeztelen lányokat is a forróságban. Nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom