Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szegedi panorámaképek a Google Earth-ön

Szeged - Virtuálisan nézhetünk körbe a világ nagyvárosaiban egy weboldalon – akár teljes képernyőn, kiváló minőségben. Az alkalmazott panorámafotózással foglalkozó, 42 éves Illés Tibor rendületlenül építi Szeged városimázsát.
Az alkalmazott panorámafotózással foglalkozó, 42 éves Illés Tibor rendületlenül építi Szeged városimázsát: fotóz, feltölt, prorgamoz, aminek köszönhetően a 360 Cities oldalain és a Google Earth-ön immár Szeged nevezetességeit is körbejárhatjuk.

A 360 Cities és a Google Earth szinte percről percre fejlődő és bővülő oldalain a világ számtalan nagyvárosában forgolódhatunk kedvünkre, megspórolva az utazás fáradságát és költségeit. Egy-egy városban általában több ponton is megállhatunk virtuális sétánk során, és szabadon mozgatva a kamerát nézelődhetünk egy adott pontból, és a hasonló panorámaképeknél megszokott módon, az egér segítségével „foroghatunk körbe". Ráadásul mindezt akár kiváló képfelbontással, teljes képernyőn is megtehetjük.

Szeged főutcáján már virtuálisan is végigsétálhatunk. Fotó: Illés Tibor
Szeged főutcáján már virtuálisan is végigsétálhatunk.
Fotó: Illés Tibor

Illés Tibor szegedi fényképész szerint a képeket feltöltők elsősorban saját munkájukat és környezetüket mutathatják be az interneten keresztül a világnak, és megismertethetik lakókörnyezetük érdekes pontjait olyanokkal is, akiknek nincs lehetőségük odautazni, hogy a valóságban is láthassák az adott várost. A vállalkozás nonprofit, anyagi haszna közvetlenül nem származik a kép készítőjének, de munkája révén ismertté válhat a világ számára. A fotósokat elsősorban a lokálpatriotizmus mozgatja.

– A fényképésznél jóval többet profitálhat egy-egy város, település, mivel az az elkészült képek által népszerűsíthető, az odautazó turista és az érdeklődő számára interaktívan bemutatható. Nem cél természetesen a teljes település méterenkénti bejárhatóvá tétele, inkább ízelítőt szeretnék nyújtani a nevezetességekből, lokális büszkeségekből, történelmi emlékekből – magyarázza a fényképész.

Panorámakép a Móramúzeummal. Fotó: Illés Tibor
Panorámakép a Móra-múzeummal.
Fotó: Illés Tibor

Szegedről eddig közel 200 kép került már fel az oldalakra. Ezek egy része köztereken, utcákon készült műemlékekről, a nagyközönség és az idelátogatók, illetve a külföldiek figyelmére méltó épületekről készült. Másik része templomok, érdekes épületek belsejét mutatja be – többek között a szegedi dómot, az új zsinagógát vagy a Lechner téri kápolnát. Rendszeresen készülnek képek eseményekről is, melyek szintén növelhetik a Szeged – tágabb értelemben pedig az ország – iránti turisztikai érdeklődést.

– Néhány hónappal ezelőtt, ha valaki ránézett a Google Earth rendszerében Magyarországra, azt tapasztalhatta, hogy 4-5 Budapestről készült képen kívül az országról egyáltalán nem volt ilyen jellegű, 360 fokos panorámakép. Nos, én ezen szeretnék a munkámmal változtatni, és szép fokozatosan elérni azt, hogy az ország ezáltal is ismertebbé váljon. Az oldalak látogatottsága megnyugtatóan visszaigazolta számomra azt, hogy jó úton járok, érdekes, népszerű és sokoldalúan felhasználható munkát végzek – mondja a fotós.

A Google Earth-ön akár a szegedi zsinagógába is bekukkanthatunk. Fotó: Illés Tibor
A Google Earth-ön akár a szegedi zsinagógába is bekukkanthatunk.
Fotó: Illés Tibor

Illés Tibort arról is megkérdeztük: milyen gyakorisággal kerülnek majd fel a Google Earth-re szegedi látványosságok? – A kültéren készített képek esetében mindig meg kell felelni az adott fényviszonyoknak, így Szeged esetében is igyekszem mindig napsütéses képeket készíteni, hiszen Szeged a napfény városa, de szinte napi rendszerességgel frissülnek Szeged képei.

Olvasóink írták

 • 8. prester 2009. február 18. 19:48
  „Éppen a napokban néztem a Google Earth-ön a szegedi 360 fokos panorámaképeket, nekem nagyon tetszettek, és kifogástalanul működtek. Ahogy ITB megírta itt csak a kiterített fotók láthatók, melyek a megfelelő rendszerben TELJES 360 fokos panorámaképet adnak. Biztosan készültek Szegedről, és a környező településekről "művészibb" fényképek, nyilván szebbek is léteznek Illés úr műveinél, de azokba nem lehet "beűlni" mint ezekbe, úgyhogy ne vegyük egy kalap alá. Én gratulálok és sok-sok kép készítésére buzdítom a fotóst!”
 • 7. kekeczke 2009. február 18. 08:25
  „szép !”
 • 6. virtualista 2009. február 18. 01:37
  „Nekem kb 30 képből 30nál fejre áll ha a széle felé megyek... amugy elég jó... :D”
 • 5. Byron67 2009. február 17. 22:54
  „Kedves CID!
  Magamat nem művésznek, hanem "igazi vész"-nek tartom 8)
  A Google Earth oldalain a cikkben található linkekre kattintva megtekinthető összes szegedi képet én készítettem.
  A Szegedről készült képek pedig: http://www.360cities.net/area/szeged címen, illetve a Google Earth felületén a http://www.360cities.net/ge_kml/area/szeged.kml címen érhetők el.
  A cikk keretein belül természetesen csak néhány kép úgynevezett "kiterített" változata kerülhetett csak bemutatásra. Az igazi látványt a mozgatható panorámák jelentik.
  Remélem sok szép képpel találékozik a szegedi oldalon.
  És ha más településre is kíváncsi, keresse fel az alábbi címek valamelyikét:
  http://www.360cities.net/area/hungary
  http://www.360cities.net/ge_kml/area/hungary.kml
  http://www.360cities.net/ge_kml/author/tibor-illes.kml

  Üdv:
  ITB”
 • 4. CID 2009. február 17. 22:23
  „Nyilván nagy művész Illés úr, de azért nem szeretném ha ezek a képek felkerülnének a Google Earth-re. Végignézve az oldalt, Szeged tekintetében, sokkal szebb képeket lehet látni. Gratulálok a készítőknek, csodálatos képeket készítettek.”
 • 3. SympleX 2009. február 17. 21:42
  „Csodálatos, ez a valóság, ennek van értelme, nem a felismerhetetlenségig retusált, agyon effektezett manapság divatos képeknek.”
 • 2. imola55 2009. február 17. 18:56
  „Gratulálok a fotókhoz!
  Remélem kis magyar gazdaságunkban,de akár külföldön is lesz valakinek annyira panoráma 8-)) a látóköre,hogy rájöjjön mekkora dolog ez...pl:ingatlanpiac,idegenforgalom
  További sok sikert kívánok!”
 • 1. ImuHUN 2009. február 17. 18:22
  „Klasszak a képek, bár nekem kicsit bugos, mert némelyik részén a képeknek fejjel lefelé látszanak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem bántották a hajléktalant?

Szeged - Csak figyelmeztette, de nem bántotta a turkáló hajléktalant a Szeged Plaza biztonsági őre… Tovább olvasom