Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi professzor keleti grafikái

A szegedi Kass Galériában ma délután fél 5-kor nyílik Sonkodi István orvosprofesszor Keleti grafikáim című kiállítása. A tárlatot Trogmayer Ottó nyugalmazott megyei múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe.
Sonkodi István indiai ihletésű grafikája egy benaresi páriáról
Sonkodi István, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika professzora 1962-ben kezdett rajzolni és festeni. Rajztudása fejlesztésére eleinte a Virág cukrászda teraszán és a kocsmákban ülők arcvonásait, valamint a dorozsmai cigánytelep lakóit rajzolta. Katonaorvosként börtönszolgálatot kért, ahol az elítéltek voltak a modelljei. Szájüregi rákos betegségekkel foglalkozó tudományos kutatóként mindig igyekezett keleti országokba, Indiába, Irakba szóló ösztöndíjat szerezni, ahol ez a kór gyakori.

A klinikai és a szövettani kutatások mellett lehetősége nyílt a rajzolásra is, és így távoli útjairól rendre teli vázlatfüzetekkel tért haza. Képeit már itthon festette meg. Első önálló kiállítása 1975-ben volt, azóta 12 egyéni és 27 kollektív tárlaton vett részt. Tagja a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének és a Szegedi Szépmíves Céhnek. Leánya, Sonkodi Rita ismert szegedi festőművész.

Sonkodi István Keleti grafikáim című kiállítása január 14-ig naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg a Vár utcai Kass Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom