Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Szegedi szenzáció: nem Kolumbusz hozta a szifiliszt

Szeged - Egyedülálló szegedi lelet bizonyítja: nem Kolumbusz hurcolta be a szifiliszt Európába. Az orvostörténeti szenzációt egy középkori szegedi örömlány koponyája szolgáltatta, ami a várásatáson került elő.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Cesare 2008. május 19. 21:18
  „Tisztelt Pálfi György úr!

  Arra szeretném tisztelettel kérni, hogy dobjon meg maillel a verszivo@hotmail.com emailen, mert szakmai jellegű kérdés szeretnék feltenni a szifilisszel és ezzel a korszakkal kapcsolatban! Én is ezt a korszakot, illetve a szifiliszt kutatom, innen a heveny érdeklődés.
  Köszönöm!

  Cesare”
 • 28. szkeptikus 2008. április 29. 11:09
  „csanyiv
  ...azért neked sem kell olyan nagyon komolyan venni magad!”
 • 27. csanyiv 2008. április 29. 00:27
  „"ásványianyaghiányban küszködő éhes bogár"
  Folyton hülyére vesznek? Mondjuk így nem lehet olyan nehéz dolguk veled...”
 • 26. szkeptikus 2008. április 28. 14:42
  „...méghogy szifilisz, a képen is egyértelműen látszik, hogy vmi ásványianyaghiányban küszködő éhes bogár v rágcsáló majszolta össze ezt a koponyát! Nem kell minden ostobaságot készpénznek venni, ezért tudnak a "zseni" politikusok is folyton hülyére venni!”
 • 25. ajaj 2008. április 26. 13:47
  „épp kérdezni akartam, vajon melyik csontja árulta el a foglalkozását a szerencsétlennek?...
  és már csak azért is nagyon ciki, hogy ha az újságíró - nemtörődömségből, hozzánemértésből vagy utasításra, hogy "szenzációsabb" legyen a cikk/a cím - ír ilyesmit, mert a többi profi "újságíró" is ezt veszi át. Én péel azért olvastam el az itteni cikket, mert kíváncsi voltam, miennyiben saját az index.hu leadje a főoldalán, amiben "középkori szegedi örömlány koponyájáról" van szó... És a cikkben persze ők is tudósokra, nem tudatlan és/vagy etikátlan újságírókra (szerző, szerkesztő, főszerk.) hivatkoznak.
  ez a ciki, nem az az ostobaság, amit itt néhányan feszegetnek, hogy "milyen képest fest egy középkori szifiliszes nő Szegedről"....”
 • 24. Traktato 2008. április 26. 12:47
  „Szokásos csúsztatások... nem az volt véletlenül, hogy a régészek színesen szaftosan elmesélték a dolgot prostituálttal, Judittal, annyakinnyával, azután nem kérték vissza a cikket, így aztán bennemaradt a szakmai hiba is? Mert ez két dolog.
  Hogy a cikkíró összevissza kavarja a vírust meg a baktériumot, az szerintem szakmai hiba, amit azzal ki lehetne küszöbölni, hogy visszaadja a cikket ellenőrzésre. Csak akkor a marha régésze az utolsó olvasható mondatot is kiirtaná belőle, mert nehogy valaki megbántódjon.
  Az újságíró elmegy érdeklődni, és négyszemközt elmesélek egy csomó olyan dolgot, amit magam érdekesnek tartok - máskülönben honnan szopta Dombai, hogy örömlányról van szó - azután meg csodálkozom, hogy az újságíró azt írja le, nem a sivár szakszöveget.
  Ja, nem örömlány, csak mi ezzel pajkoskodunk egymás között. Elnézést kérünk a Juditoktól, egyébként, most hogy így bekerült az újságba, hogy a nő - akinek persze a jogait abszolút tiszteletben tartjuk, elvégre most dicsekszünk el vele, hogy szifiliszes - Judit névre hallgat, és ez minden normális ember szótárában azt jelenti, hogy Judit = kurva. Az Újszövetség szerkesztői pedig elnézést kérnek a Magdolnáktól. Egyébként elnézést kérünk Judittól, hogy azzal sértegettük, hogy örömlány volt, bár ezen igazán nem kellene megsértődnie a lelkecskémnek, miután a jó kis meleg sírjából kiturkáltuk, és műanyag zacskóban tároljuk, amíg nem jön egy újságíró, megnézni a lukat a fején, amit egyébként hamutartónak használunk. Ellenben morálisan menthetetlen dolog lennne a dolgok jelen állása mellett lekurvázni, amit mi ugyan megtettünk, röhögünk is rajta, de azért nyomtatásba nem adnánk, legfeljebb magnóra mondjuk.
  Vegyük már észre: ezeket a lájtos vonalakat nem véletlenül hozza fel minden szakember, ha újságírónak nyilatkozik. Azért mondja, mert fel akarja kelteni a figyelmet. Utána meg sír-rí, hogy mocskos szenzációhajhász sajtó.
  Amúgy meg jó, hogy van internet, mert a szakmai hibákat helyretették így is.”
 • 23. önző 2008. április 26. 11:46
  „hehe, megint délmagyar, megint a szokásos csúsztatásokkal.”
 • 22. Amic 2008. április 26. 11:41
  „Na ezt jol megkaptátok Palfi apátoktól...”
 • 21. egymás elfogadása! 2008. április 26. 10:56
  „Jucusmucus!
  A haverom apja a "Pesta bá´" még életében nem volt színházban, múzeumban, könyvtárban. 3 gyereket nevelt fel tisztességben és csukott szemmel megszereli a gyerekem bicaját, permetezik, fákat gyógyít és ismer minden madarat! Az élete párja isteni sütiket süt, finom házi tarhonyát készít és kézimunkázik...Őket ez érdekli, és nem hinném, hogy ezért Ők péniszek.
  Te nevezed magad kultúrált embernek, ha ilyen emberek járnak múzeumba, könyvtárba, színházba...akkor nem is akarok oda menni, mert szar társaság lehet ott!
  Mellesleg ezeket a kevésbé látogatott helyeket, hogy fennmaradjanak, azok adójából támogatják, akik könnyesre röhögik magukat a győzi ripacskodásán.”
 • 20. Palfi Gyorgy 2008. április 26. 10:54
  „Tisztelt Erdeklodok, Olvasok, Hozzaszolok,

  Teljesen egyetertek Ediacara (2008.04.26 01:55) hozzaszolasaval.
  A cikk valoban tobb szakmai hibat tartalmaz, melyek egyike a Cikkiro virusfertozessel kapcsolatos felreertese. A szifiliszt valoban nem okozza mas, mint a Treponema pallidum nevu bakterium, es ez a korokozo okozta nagyon nagy valoszinuseggel annak a 15. szazad kozepen Szegeden elhunyt fiatal nonek is a betegseget, akinek a koponyajat a cikkben bemutattuk. Csupan azert hasznalom a felteteles modot, mert az abszolut biztonsaghoz genetikai bizonyitek is jo lenne. Azonosithato DNS maradvany felezer eves Treponema pallidum-bol azonban sajnos nem nyerheto (legalabb is ma ugy tunik, hogy nem), a korokozo - es DNS-e - ´torekeny´, nem all ellen az idonek. A sokkal ellenallobb Mycobacterium-ok (pl. a lepra es a tbc korokozoi) sok esetben jol ertekelheto, azonosithato DNS maradvanyokat hagynak hatra, igy ezeknel a betegsegeknel az utobbi 10-12 evben sikerult a genetikai bizonyitekokat is felsorakoztatni a csonttaniak melle (5 ezer eves bizonyitott tbc-s leletunk is van mar). A szifilisz eseteben - egyelore - meg kell elegednunk a csonttani diagnosztikaval. Szerencsere a szoban forgo eset koponya-elvaltozasai annyira specifikusak, hogy fel sem merul a lehetosege, hogy masrol lenne szo...
  Az interju soran azon igyekeztem, hogy a 15. szazad vegi (Kolumbusz visszaterte utani) europai, jarvany-szeru szifilisz-megjelenes ket hipoteziset elmondjam. Ezeket gyurta ossze a cikk szerzoje egy, teves valtozatta. Mi is a ket hipotezis:
  A) Kolumbusz matrozai behurculhattak egy, a foldrajzi elkulonules folytan az europaitol eltero, az europaiak szamara ismeretlen Treponema-torzset. Sok ezer eves foldrajzi elkulonulesrol van szo, hiszen a szifilisz korokozojanak korabbi alakja az Eurazsiabol bevandorlo oslakokkal kellett hogy erkezzen az amerikai foldreszre. Leleteink - kozte a bemutatott szegedi - bizonyitjak, hogy az Ujvilag felfedezese elott is volt szifilisz Amerikaban is, es Europaban is (1991 elott CSAK amerikai leleteket ismertunk, ezen tamaszkodott a ´kolumbuszi dogma´). De az oket okozo Treponema-torzsek elteroek lehettek...
  B) Kolumbusz legenysege nem csak bakteriumokkal, hanem virusokkal is talalkozhatott az Ujvilagban, es behozhattak olyan, az immunrendszert megbetegito (az AIDS virusahoz hasonlo betegsege kivalto), nemi uton terjedo virust, amivel felulfertozve a korabbi ´bekes´ szifilisz sokkal´vadabb´, gyorsabb lefolyasu, jarvanyszeruen terjedo format oltott. Ezt a forgatokonyvet olyan immunologiaban-bakteriologiaban jartas szakemberek vetettek fel, akik a szifilisz-AIDS tarsfertozesben jelentkezo sulyos korformaval foglalkoznak.

  Nem tudjuk eldonteni ma meg, hogy a ket valtozatbol melyik a helyesebb. De az biztos, hogy a tudomanytalan, hibrid valtozat - amit a cikk iroja leirt-, teves

  Szinten tudomanytalan, es hibas, hogy a szoban forgo no szifiliszben halt volna meg. Azt tudjuk, hogy szifiliszes volt, amikor meghalt, de masban is elhunyhatott.

  Azt sem allitottuk, hogy nem tudott volna enni. Bizonyara komoly problemakat okozott szamara a csontokon is nyomot hagyo szajuregi fertozes, de az meg nem kellett hogy az evesben megakadalyozza.

  A tudomanytalansag mellett moralis problema is az, hogy Cikkiro kotelezoen oromlanynak tulajdonitja a szoban forgo szemelyt. Ilyet egyikunk sem allitott es nem is allithat - ilyen alapon automatikusan prostitucioval kellene vadolni minden, nemi uton terjedo fertozesben szenvedo szemelyt. Ami nyilvanvaloan NEM IGAZ.
  Kulonosen kellemetlen ilyen kontextusban, hogy a ´belso hasznalatra´, a munkatarsak kozott szemelynevvel illetett lelet ´becenevet´ Cikkiro a nagykozonseg ele tarta, ugy, hogy erre nem volt felhatalmazasa.

  A leletet tanulmanyozo kollegak - antropologusok es regeszek - neveben e helyen kerek elnezest minden szegedi holgytol, es kulonosen a Judit keresztnevet viseloktol, akiket e cikk joggal megbanthatott.

  Palfi Gyorgy”
 • 19. jucusmucus 2008. április 26. 10:32
  „itti !

  nem. felénk nincs. mi igyekszünk kereskedőknél vásárolni és nem multiknál.
  többségében megy, néha nem.

  Jó felejtést kívánok. Néha meg 2 győjzike között tessék múzeumba meg könyvtárba is járni.:)
  én meg maradok arrogáns kultúrmajom.”
 • 18. sakál 2008. április 26. 09:34
  „Szegednek népe, nemzetem büszkesége...

  Ha a mehmet családról írnak az a baj, ha a régészetről az a baj, ha a sportról az a baj...

  Sevenof9! Lehet, hogy a magyarokat a szifilisz hozta be a kárpát medencébe (ezért a poénért kár volt lediplomáznod), de téged tuti a pénzéhséged a kicsinyességed és az élhetetlenséged vitt ki amerikába. Ott még nem ismerenek és nem utálnak, talán egy ilyen szerencsétlen, mindenben a rosszat kereső ember is boldogul mint te. Becsüld meg a családodat, hogy egy ilyen embert szeretnek.
  Lehet, hogy nyertél azzal, hogy USA-ba költöztél, de mi szegediek biztos jól jártunk!”
 • 17. itti 2008. április 26. 08:45
  „jucusmucus kikérem magamnaka Szegediek nevében:))

  Gazdaságos T..o vodkával isszuk le magunkat minden este,hogy legalább arra a kis időre elfeledkezzünk az arogáns felsőbbrendüekről,akik közé te i tartozol...
  de felétek nincs ilyen nagy bót??”
 • 16. M@M 2008. április 26. 08:27
  „Emberek! Nem Lehet mindenki nyelvész!
  Amúgy meg százszor inkább olvasok egy régészettel kapcsolatos cikket, mint a Mehmet család kálváriáját! Ennek legalább van tudományos hír értéke!!!”
 • 15. jucusmucus 2008. április 26. 08:07
  „Mennyi diszpénisz lakik ott szegeden. Ahelyett, hogy örülnétek neki, hogy valami pozitív történik azon a szemétdombon, -ami tételesen nem az, hogy valaki ráfekszik a sínre, gerebjével fejbevágott valakit, rühelli a fotexet, stb., stb., -ti csak fikázni tudtok semmi mást.
  Az egyik nyelvészkedik, a másik csak simán cigánykodik.

  Gratulálok. Ez Szeged. Este azé´ berúgtok majd ugye, és végighánnyátok a placcot, meg a győjzikét is megnézitek videjóról az új tescós "electronika márkájú" 50 centis plazmatévé utánzatotokon, meg isztok hozzá 2L barátok borát is.. Na az nektek való hír-dolog lesz. Ezek vagytok ti. Szánalom. Kultúra? ugyanmár...

  A kutatáshoz sok sikert a régészeknek.”
 • 14. L.miki 2008. április 26. 04:57
  „Sevenof9! Mit szólsz, hogy az ősanyádat meglelték?”
 • 13. sevenof9 2008. április 26. 04:25
  „es ez a kutatas mennyivel noveli meg a magyar gdp-t?”
 • 12. Ediacara 2008. április 26. 01:55
  „Kedves Cikkíró!
  Tisztázni való hiba van a cikkben.
  "A szegedi csontokból arra lehet következtetni, hogy a középkori Európában is létezett ez a baktériumfertőzés, Kolumbuszék pedig egy másik vírusfertőzéses, hevesebb fajtáját hurcolták be."
  A szifiliszt kizárólag baktériumfertőzés (kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium!!!) okozza. Olyan nincs, hogy vagy vírustól, vagy baktériumtól fertőződik meg valaki EGY ADOTT betegségben. Vagy a betegség nem ugyanaz, vagy azonos a kórokozója...
  Szerintem egy olyan biológiai múlttal rendelkező város, mint Szeged, illene, hogy kissé precízebb újságírókat engedjen egy biológiát érintő cikkhez.
  A hír érdekes amúgy, és sok sikert a további kutatásokhoz!”
 • 11. siriusilant 2008. április 25. 22:37
  „sevenof9!

  Te egy korlátolt, cinikus bunkó vagy!”
 • 10. balazs_88 2008. április 25. 22:11
  „krsz miért nem mész máshova okoskodni?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbb a zene, aztán a szöveg - online interjú a Fiestával

Szeged - Péntek délután öt órától a delmagyar.hu vendége volt a Fiesta zenekar. A duót olvasóink… Tovább olvasom