Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szegedi támogatás a holtmarosi árváknak

Magánszemélyek mellett a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club is támogatja az erdélyi Holtmaros falucskában alapított gyermekotthont, amely 16 magyar gyermeknek jelent biztos gondoskodást, egészen felnőtt korukig.
Bartha József. Fotó: Schmidt Andrea
Marosvásárhelytől mintegy ötven fekszik a 650 lelket számláló Holtmaros, a faluban működik a Tulipán gyermekotthon, amelyben 16, főleg különböző romániai árvaházakból elhozott gyermek nevelkedik. – Az erdélyi magyar egyházak által 1998-ban készített nem hivatalos felmérés szerint ötezer magyar gyermeket nevelnek román állami intézetekben – mondta Bartha József református lelkész, aki az otthon vezetőjeként a Rotary Club meghívására érkezett Szegedre.

– A gyermekotthont azért hoztuk létre, hogy a kicsinyek magyar nyelvi környezetben, a magyar kultúrát megismerve és megőrizve kapjanak erkölcsi nevelést. Az otthont a Wass Albert gyermekei által alapított Czegei Wass Albert Alapítvány működteti, 14 alkalmazott gondoskodik a kicsikről. A teheneink adják a tejet, termesztünk búzát, amiből a pék mindennap megsüti a kenyerünket, vitaminhoz pedig a gyümölcsösünkből jutnak a gyerekek – összegezte a református lelkész. – A Rotary Clubtól kaptunk már ősszel segélycsomagot, de van még egy fontos, hosszabb távú feladatunk, amelyhez támogatásra van szükségünk. Azt tervezzük, hogy a gyermekeket taníttatjuk, lehetőség szerint egyetemre küldjük. Egészen nagykorukig maradhatnak nálunk, s reméljük, ha felnőnek, a lakhatásukat is meg tudjuk oldani.

Bartha lelkész azt is elmondta: a Tulipán gyermekotthon mellett a Mezőségben, Feketelakon óvodát is működtetnek magyar gyermekeknek, az iskolás korúak oktatása pedig – épület híján – a papi lakban folyik. Mivel sem ezt, sem azt nem ismeri el a román állam, saját pénzből fizetik az otthon, az óvoda és az iskola pedagógusait, munkatársait. Ezért anyagi segítségre van szükségük elsősorban, bár mindenfajta felajánlást szívesen vesznek. A református lelkész úgy véli: a fiatalokat csak akkor tudják Erdélyben megtartani, ha vannak munkahelyek, ha a gazdasági élet élénkül. A Rotary Clubbal megtartott találkozón megvitatták ennek lehetőségeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom