Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Szegedi táncművész az indiai nyomornegyedben

Szeged - Táncolt nyomornegyedben és mozgó vonaton is a szegedi Lengyel Katalin Indiában, egy összművészeti fesztiválon. Szerinte az állandó változás izgalma kell az alkotáshoz, amely ennek hiányában rutinná válik. 24 másik művésszel olyan helyekre jutott el, ahová turisták nem.
Két hónapot töltött Indiában egy „vándorló" összművészeti fesztivál tagjaként a szegedi Lengyel Katalin, aki elsősorban táncművész, de sokat dolgozik együtt más művészeti ágak képviselőivel is, így készít fotókat és filmeket is.

A hétről hétre más helyszínre költöző karavánnak az volt a célja, hogy olyan helyekre vigye el a világ minden részéről meghívott 25 alkotót és a művészetüket, ahová egyébként nem jutna el. Kata azonban a szervezők szándékánál is tovább ment: elfogadta például az utcán megismert gyerekek meghívását, így személyesen tapasztalhatta a Gettómilliomosban is bemutatott slumot, vagyis nyomornegyedet. Kis alapterületen, nagyra nőtt patkányok között élnek családok, akik azért, hogy elkerüljék a járványokat és a fertőzéseket, naponta 2-3-szor mosdanak – az utcai csapoknál.

Kata még még utazás közben, a vonaton is improvizált. Fotók: DM/DV
Lengyel Katalin a változásban keresi az állandóságot.
Fotó: DM/DV

Kata táncolt a szűk folyosón, a nézők reagáltak, ez inspirálta a szegedi táncos improvizációját. Táncolt még utazás közben a vonaton is, ahol szintén használta a többi utast – szó szerint, de a gesztusaikat, mozdulataikat is.

Ez egyébként saját definíciója szerint művészetének kiindulási pontja is: az információfeldolgozás, a megértés és a kommunikáció. A művészetről vallott felfogása sem klasszikus. Szerinte az állandóan változás izgalma kell az alkotáshoz, amely ennek hiányában rutinná válik. Részben ebből következik, hogy nem társulatokban, hanem projektekben gondolkodik.

– Az állandóságot a változásban is meg lehet találni. Testi hasonlattal élve, ha bármely izmot, ízületet megfeszítünk, az sebezhetőbb lesz. Ez könnyen alkalmazható az élet bármely területére: ha megfeszítünk valamit, az könnyen törik, ha görcsösen ragaszkodunk valamihez, az törést okozhat. Ha képes vagy változtatni, stabilabb vagy – vallja. Az évek alatt kialakított alkotói folyamatáról egyébként több előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem pszichológia tanszékén.

Lengyel Katalin a változásban keresi az állandóságot
Őrület! Kata még utazás közben, a vonaton is improvizált.
Fotó: DM/DV

India után Ausztriában töltött két hetet, korábban Írországban egy évet – ott 9 másik művésszel egy stúdióvá alakított ír templomon „osztozott". Legközelebb Svédországba készül – két korábbi darabját hívták meg, ezeket fogja előadni.

Egyetemistaként döntött a tánc mellett

Kata gimnazistaként kezdett táncolni, és egyetemistaként lett biztos benne, hogy komolyan szeretné csinálni. Ekkor Budapestre utazott, egyszerűen azért, hogy felfedezzék. Megtörtént. Részt vett egy improvizációs esten, a produkciója alapján Hargitay Ákos koreográfus Ausztriába hívta, és ott végzett kortárs táncművészeti egyetemet.

Olvasóink írták

  • 1. török 2010. május 28. 14:02
    „Szép... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes kátyúk Újszegeden

Méretes aszfaltba vájt lyukak nehezítik az újszegedi Vedres és Csanádi utcában közlekedő autósok életét. A 9, egyenként 25–30 centis lyukat szándékosan marták ki. Tovább olvasom