Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Szegedi tűzoltók: volt, hogy védelem nélkül maradt a város

Szeged - A szegedi tűzoltók 2007-ben minden eddiginél több, 1049 esethez vonultak ki. A forró nyárnak köszönhetően legtöbbször tüzet kellett oltaniuk. Július végén olyan sok dolguk akadt, hogy a város védelme is veszélybe került.
Míg 2006-ban a szegedi tűzoltók műszaki mentéseinek – például a közúti balesetek utáni segítség – száma meghaladta a tüzek oltásának számát, addig a tavalyi 1049 esemény közül a száraz nyár miatt 627-szer kellett lángokat megfékezniük.

Védelem nélkül

Munkájukhoz a személyi feltételek adottak: a 135 hivatásos tűzoltóhoz idén még négyen csatlakoznak. – A fecskendős autóink számát egy tavalyi rendelet szerint csökkenteni kellett. Az eddigi négy vonulós és két tartalékjármű helyett három vonulós kocsival és egy tartalékkal gazdálkodhatunk – tájékoztatott Dudás Miklós parancsnok. Így fordult elő, hogy július végén egy rövid időre védelem nélkül maradt a város, amikor Kunfehértón hatszáz hektáron lángolt fel az erdő. A három szegedi fecskendős autóból kettőt kellett a helyszínre küldeni. Hat napig vissza se tudtak jönni a városba.

– Ugyanekkor Ásotthalmon történt egy tűzeset, amihez a maradék egy kocsinkkal kellett vonulnunk. Bár a tartalékautót csak akkor lehet beállítani, ha valamelyik elromlik, muszáj volt erre is embereket tennünk, hiszen védelem nélkül maradt a város. Szükség is volt rá az említett időszakban – mondta Dudás Miklós. Szegeden a gyufagyár egyik épületének oltása vette legjobban igénybe őket: a más megyékből kért erősítéssel együtt összesen húsz autóval vonultak ki június 30-án a Bakay Nándor utcába.

Gázolajtüzet oltanak a szegedi rendező pályaudvaron.
Fotó: Segesvári Csaba

Vaklárma és téves riasztás

Még mindig vannak olyanok, akik szórakoznak a tűzoltókkal. 2007-ben 28 esetben vaklárma miatt kellett kivonulniuk. Téves riasztásból pedig 61 volt.

– Ez abban különbözik az előbbitől, hogy az emberek jóhiszeműen telefonálnak be hozzánk. Például füstöt látnak egy erdőben, amiről később kiderül, hogy az erdészet emberei égettek szabályos körülmények között. De ide számoljuk azt a két bejelentést is, amelyet tavaly nyáron kaptunk: le akarnak ugrani a Belvárosi hídról. Mindkétszer munkások festették a pilléreket, amit a betelefonálók messziről öngyilkos ugrás előkészületeinek véltek – magyarázta Dudás Miklós. Egy vonulás megközelítőleg 40 ezer forintba kerül: a szórakozók közül tavaly senkin sem sikerült behajtani ezt a költséget.

Három új autó 2010-ig

A szegedi önkormányzat két új fecskendős és egy mentő autóra nyújtott be állami pályázatot. Ha elnyerik, önerőből körülbelül hetvenmillió forintot kell költeni az új kocsikra. A fennmaradó részt – a jármű árának nyolcvan százalékát – az állam fizetné.

 
Tavaly óta a megyei rendőr-főkapitányság orvosi szolgálatának pszichológusa segíti a tűzoltókat például egy halálos karambol feldolgozásban. A holttestek kivágása viseli meg legjobban a tűzoltókat. A parancsnok elmondása szerint nem egy kollégája az elmúlt években éppen emiatt szerelt le tőlük.

A macskát is lehozzák


Rendhagyó volt a tavalyi év abban is, hogy egy közúti balesetben tűzoltók sérültek meg. Július végén a Rókusi körút és a Szatymazi utca kereszteződésében egy személyautóval ütközött egy tűzesethez riasztott fecskendős autó, amely a karambol után oldalára borult és négy tűzoltó sérült meg benne. A nehézségek ellenére a tűzoltókról mindenki – lapunk on-line kiadványának fórumozói is – elismerően beszél.

– Két perccel a riasztás után már úton kell lennünk. Ha kell, veszélyesen lógó jégcsapokat verünk le közintézmények ereszéről, és ha éppen arra járunk, egy fára felmászott és onnan lejönni nem tudó macskát is lehozunk a magasból – magyarázta az ezredes.

Olvasóink írták

 • 2. $yrus 2008. január 29. 23:16
  „"Csak egészség legyen, meg fényerő!!!"

  "A Tűzoltó szíve nemesen érez,ha életet,értéket menteni képes"

  "Nincs jog, csak hatalom" Raymond E Feist

  "Csak az ÉL igazán, aki másoknak is ÉL!"

  "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen"

  "lényükbe rejtve homályosan és mélyen alszik az elmúlt veszedelmek rémülete....."

  "Azzal, hogy siet, perceket nyerhet, de mindent elveszíthet!"

  "A tűzoltó nem jutalomért oltja a tüzet hanem emberszeretetből!"

  Tiszteség, becsület az összes szegedi lánglovagnak!!!
  Kitartást és jó szolgálat teljesítést!”
 • 1. . 2008. január 23. 20:11
  „Hát ez a cikk több sebből is vérzik. Egyedül csak az 1049 esemény valós. Más nem. Volt olyan év, amikor még ennél is több vonulás volt.
  Kíváncsi lennék, hogy ki az a cikkben említett pszichológus, aki segít nekünk, mert még senki nem találkozott vele. Nagyon jól titkolják a kilétét.
  A gépjárműfecskendők számát meg nem 2007-ben, hanem 2006 közepén csökkentették eggyel. Ez is megérne egy misét, hogy miért is.
  Azon meg, hogy védelem nélkül maradt a város, nem utólag kellene sopánkodni, hanem fel kellett volna lépni ellene minden elérhető eszközzel, ha már felülről ilyen ésszerűtlen racionalizálást hajtottak végre.
  Három új autóra való pályázatnak már rég itt volt az ideje. A mostaniak lassan kiesnek alólunk.
  A balesetben megsérült kollégákról meg annyit, hogy "annyira" megbecsülték őket a baleset után, hogy az év végi kis pluszpénzből nem kaptak egy kanyi vasat sem, arra való hivatkozással, hogy mindannyian hosszú ideig voltak betegállományban. No comment.
  A jégcsap leverésen meg a macskamentésen már csak nevetni lehet. Kategorikusan tiltották mind a kettőt, amikor ilyen jelzések érkeztek.
  Úgyhogy ez a cikk Vágó István egykori műsorára emlékeztet mindenkit: Fele sem igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László Márai-díja

Szeged - Munkatársunk, Darvasi László József Attila-díjas író tegnap, a magyar kultúra napján… Tovább olvasom