Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Szegedi Vadaspark: több mint attrakció lett

A Szegedi Vadaspark igazgatója lett a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke. Veprik Róbert szerint a kinevezés az intézmény eredményeinek elismerését jelzi.
Veprik Róbert kinevezése az általa vezetett Szegedi Vadaspark szakmai színvonalának elismerését mutatja. Fotó: Frank Yvette
Az országos szakmai szervezet elnöki posztját olyan elődök után kapta meg Veprik Róbert, mint Gősi Gábor, az intézmény közelmúltban elhunyt, volt igazgatója, továbbá Persányi Miklós, és Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója – és ez magáért beszél.

– A szövetség célja az állatkertek magyarországi összefogása, a szakmaiság, az érdekképviselet megvalósítása, hogy az állatkertek minél eredményesebben töltsék be négyes céljukat – mondja Veprik Róbert.

E négy cél négy különálló, de az állatkertek által együttesen megvalósítandó feladatot jelent: mind növekvő szerep a természetvédelemben, az oktatásban, szórakoztatásban, és a kutatásban is. Az oktatáshoz nagyon sok szál fűzi a modern állatkerteket, de különösen a Szegedi Vadasparkot. A természetvédelemmel való kapcsolat sem szorul magyarázatra. Azzal, hogy egyre több állatfaj kerül közel a kipusztuláshoz a szabad természetben – például az élőhelyei megsemmisítése miatt –, az állatkertek egyre nagyobb szerepet kapnak e fajok megőrzésében, szaporításában, úgy, hogy majd visszatelepítésük is lehetővé váljék. Ebben is közismerten élen jár a Szegedi Vadaspark.
Az intézménynek a szórakoztatásban, a kulturált kikapcsolódásban betöltött szerepét jól mutatja: a vadaspark az egész dél-alföldi régió egyik legnagyobb, és minden ide látogató számára „legkihagyhatatlanabb" attrakciója.

Újdonságok

A Szegedi Vadaspark újdonságai közt lesz rozsomák: a világ legnagyobb termetű, már-már szinte medvére emlékeztető menyétféléje. Itt él majd a rendkívül ritka mocsári szarvas – szitutunga, más néven szitatunga – Afrikából és a bambuszmaki is. E kuriózumokat egész Magyarországon a Szegedi Vadasparkban láthatják elsőként majd a látogatók.

A kutatásban is növekszik az állatkertek szerepe, mert sok állat viselkedése nem figyelhető meg kizárólag a természetben. Ilyen például a rejtett életet élő vadmacska, egyes menyétfélék. Ahhoz, hogy ritkulásuk, eltűnésük okaira teljes bizonyossággal fény derüljön, állatkerti tanulmányozásuk sem nélkülözhető. E programok megvalósítása sok szakmai szervezettel való együttműködést igényel – a Szegedi Vadaspark a kooperációban is nagyon jó.

Nemzetközi funkciója is mind jelentősebb. Románia uniós csatlakozásával, és Szerbia hasonló terveivel az intézménynek nagy szerepe lehet az ottani – sok esetben idejétmúlt, még a régi „ketreces" hagyományokat őrző – állatkerti kultúra fejlesztésében. A temesvári állatkert fölkérte Veprik Róbertet: segítse szakmailag az intézményt. A vajdasági, palicsi állatkerttel pedig már régebbi, és eredményes az együttműködés.


Névjegy

Veprik Róbert Szegeden született, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett biológia–környezetvédelem szakos tanári diplomát. Első munkahelye a Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (Csemete) volt, ahol környezetvédelmi mérnökként dolgozott. A Szegedi Vadasparknak 1999-től munkatársa: területfelügyelő zoopedagógusként kezdett, volt gyűjteményfelügyelő, igazgatóhelyettes, megbízott igazgató, tavaly kapta meg az igazgatói kinevezést. A Magyar Állatkertek Szövetségénél eddig elnökhelyettesi feladatokat látott el, s ugyancsak a múlt év óta a Csemete társelnöke is. 

Olvasóink írták

 • 1. Varga Lajos 2007. október 31. 12:18
  „Súlyos kérdések vetődnek fel .
  Úgy mint:
  1.: Nem túl nagy felelőtlenség (volt!) tájidegen állatok betuszakolni a szegedi vadasparkba???!!!
  2.: Ha m ár így van, akkor miért nem alkalmaznak (alkalmaztak) hatásos és őshonos magyar területvédő és őrző kutyákat a vadaspark (külső) területén, a kerítések vonalában (pl. kuvasz, komondor, puli)???
  Ha ez fel sem merült az igazgató úr fejében (vagy bármely munkatársának fejében), sűrgősen vessék fel alkalmasságuk kérdését önmaguk tekintetében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom