Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegedi variációk utcai ebsétára

A szegedi tanulónak a kutyasétáltatás szórakozás: ilyenkor barátaival is találkozik és megbeszélik a napi dolgokat. Az idős asszony annyi mozgást adhat a kutyájának, amennyit saját fájós lába elbír. Más kutyabarátok szokásaira is kíváncsiak voltunk, hiszen ahány gazdi, annyi kutya – és szokás.
A kutyasétáltatás szórakozás is lehet. Fotó: Frank Yvette
A kutyatartók sétáltatási szokásai elképesztően változatosak. Van, aki naponta kétszer-háromszor is leviszi házi kedvencét. Egyesek a Stefániára és a Korányi fasorra esküsznek, mások a kutyafuttatónak is nevezett nagyobb füves területekre járnak. – Az elmaradhatatlan egészségügyi séta Zsinórral rendszeres mozgásra késztet, naponta háromszor, reggel hétkor, kora délután és este – mondta Kató Judit, a négyéves west highland fehér terrier boldog tulajdonosa. – A szokásos körutunk nem komplikációmentes. Rakoncátlansága miatt kénytelen vagyok Zsinórt pórázon magam mellett tartani, mivel ha tehetné rögtön megkergetné a környéken ólálkodó macskákat.

A kozmetikus tanuló Judit baráti körében is számos kutyatartó van, így a sétáltatás egyben kikapcsolódás is számára. Ilyenkor beszélik meg a nap eseményeit. Judit azt mondta: az első és legfontosabb oka annak, hogy kutyát tart, az a kimeríthetetlen szeretet, amit Zsinórtól kap.
A hetvenéves Kovács Ákosné kétszer viszi törpe pincser kutyáját sétálni. A néninek fáj a lába, így ennél több mozgást a kutyának sem engedhet meg. – Sajnos már hét éve egyedül élek és számomra Perec jelenti a társat a magányos hétköznapokon. Ritkán, ha megbetegszem és alkalmatlanná válok a sétáltatásra, megkérem kedves fiatal szomszédomat, hogy segítsen egy kis zsebpénz ellenében megoldani ezt a problémát.

Futtatók


Az állattartási rendelet szerint Szegeden kutyát sétáltatni csak az arra kijelölt kutyafuttató területeken lehet. Ilyen például a Tisza árterének azon részei, ahol nincs kijelölve egyéb létesítmény, a Huszár Mátyás rakpart, a körtöltés melletti sávok, illetve az uniós szabvány szerint épült játszóterek mellett kerítéssel elkülönített területek, mint például a Puskás Tivadar utcai.

A kutyasétáltatás nem csupa öröm... Vajon környezettudatosabb lett-e az uniós kutyatartó? Sokan azt mondják: felszedik a kutyagumit, hiszen gyakran visszatérnek ugyanarra a helyszínre, és ugyebár senki nem szereti azt a bizonyos cipőtakarítást... Mások úgy vélik, ha lenne kéznél megfelelő eszköz – nejlonzacskó adagoló, vagy legalább kuka –, sokkal könnyebben megoldható lenne ez a probléma. A gazdikat megítélő kritika ellenére körutunkon találkoztunk számos kutyatartóval, akik kislapáttal és seprűvel, nejlonzacskóval, illetve kartonpapír darabbal eltávolították a piszkot. Két éve szigorodott a szegedi állattartási rendelet: a kutyaürülék megfelelő helyre való eltávolításának elmulasztása szabálysértésnek minősül és pénzbírsággal büntethető. A megkérdezettek közül számosan úgy vélik, hogy a magas pénzbírság nem megoldás, hiszen amíg általában az emberek eldobálják a szemetet, addig az állattartók is ott fogják hagyni a kutyapiszkot. Általános az a vélemény, hogy az állattartáshoz is fejben kell felnőnünk.

Odaadó gazdi persze bárkiből lehet, életkortól, nemtől függetlenül. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a hatósági főállatorvos adatai, mely szerint Szegeden jelenleg 10 ezer 400 kutya él. A kutyások szájhagyománya szerint ez a hivatalos adat a valóságos kutyaszámnak csak a fele, igazából 20 ezer lehet a Szegeden élő kutyák száma.


Kutyafütty

Nem a kutya fütyül, hanem az ő okos gazdája. Hajnali fél 5-kor! Valami szófogadatlan jószágról lehet szó, mert arra szoktam ébredni az említett időpontban, hogy egy nő üvöltözik az üres, visszhangos utcán az ablak alatt: Michelle! Michelle! (Persze nem így mondja, hanem úgy, hogy Miselll, Miselll!) A pórázától megszabadított kutya fütyül rá, ezért a nő is elkezd füttyögni neki. Az ember pokolba kívánja a sipítozó-füttyögőt szófogadatlan ebével együtt. Már majdnem visszaalszik a dolgozó, amikor megérkezik a következő sétáltatós, akinek borjú méretű kutyája lehet, mert olyan hangon üvölt, mintha a mamája egy szarvasbikával lépett volna félre. Lőttek a további szunyókálásnak.
Nos, így lesz az emberből passzív kutyás.

V. F. S.


Kancsár Tímea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom