Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi vitorlázóktól hemzseg a magyar tenger

Egyre több szegedi tanul vitorlázni. A Balatonon szereznek jogosítványt abból, amit a Tiszán megtanultak. A tavasztól őszig tartó tanfolyamokon való részvétel sok kitartást és energiát igényel, de megéri, mert nincs jobb annál, mint a nyári hőségben a Balatonon ringatózni.
Szegedtől messze vannak a hegyek gyönyörű lankái és a tengerek végtelen kéksége. Talán ez az oka, hogy télen egyre többen mennek síelni, nyáron pedig minél nagyobb vízpartot keresnek az emberek. Aki nem jut el a tengerekig, óceánokig, a Balatonra megy, ahol a vízi sportoknak szentelheti szabadságát. Sok szegedi már nem csak szörfözik, vitorlázik is a magyar tengeren.

Hol lehet tanulni?
– Éppen egy hónappal ezelőtt vizsgáztam le a Balatonon. Szegeden
tanultam a hajós élet fortélyait. Nagyon élveztem a hathetes tanfolyamot, mely elméleti és gyakorlati részből állt. Megtanultunk elindulni, a széllel szemben cirkálni, manőverezni, csomókat kötni, a vízből menteni és kikötni. Így lett belőlünk legénységből kormányos. Eközben egészen megfiatalodtam, hiszen rengeteg egyetemista vett részt az órákon. Ők testnevelési kurzusként vették fel a vitorlázást – mondta élményeit az 56 éves gépészmérnök, Szenkovszky István, aki beszélgetésünk alatt éppen a Balatonon ringatózott családja és barátai társaságában, Kiwi névre keresztelt, 35 éves hajóján.

A Balaton kékszalagja

Az elmúlt héten rendezték meg A Balaton kékszalagja elnevezésű vitorlás túraversenyt. A Füred–Kenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Tihany–Füred útvonal megtétele még a gyakorlott vitorlázóknak is majdnem egy teljes napjába került. Az 508 résztvevő között szegedi hajók is részt vettek a rendezvényen. A KÉSZ Kft. hajója 57., a Persona névre keresztelt vitorlás a 63., a Káosz pedig a 281. helyen végzett.

Nevetve emlékezett vissza a tanfolyami sztorikra: – Előfordult, hogy március kellős közepén beleborultunk a tizenegy fokos Tiszába. Arra jött egy motorcsónak, segítséget akart nyújtani, de az oktatónk elküldte, pedig nem is sejtette, én úgy éreztem, az életemért küzdök. De tanítási módszerei hatásosnak bizonyultak: megtanultuk magunk visszafordítani a hajót, majd visszamászni bele.

A Szegedi Tiszavirág Sport Egyesület elnöke, Kipper György már 14 éve foglalkozik vitorlásoktatással. Egy szezonban három tanfolyamot indítanak: tavasszal, nyáron és ősszel. A gyakorlati oktatást hétvégente, a szegedi vízitelepen tartják. A tizenegy hajó időjárástól függően fut ki a kikötőből.

– Sokan mást várnak a sporttól, mint ami valójában. Nem olyan idillikus: nincs idő hideg koktélokat szürcsölgetni a fedélzeten. Rengeteg figyelmet és kitartást igényel. Ráadásul nehezebb folyón tanulni, hiszen a szélen kívül még a víz sodrására is oda kell figyelni – figyelmeztet az oktató, aki azt is elmondta, a vitorlázás kishajó forgalomnak számít, nincs korlátozva a Tiszán. És bár nagyon szeretne Szegeden vizsgáztatni, egyelőre csak a Balatonon lehet jogosítványt szerezni. Évente körülbelül 20-30 jelentkező van a tanfolyamokra, és a nyár folyamán előre bejegyzett időpon-
tokban tesznek írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát Siófokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom