Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegediek a Kossuth téren

Oláh János, a Fidesz helyi elnöke vitte a Szeged feliratú táblát a tegnapi pesti tüntetésen, és közel a színpadhoz, a debreceniek mellé sikerült felsorakoztatnia a Tisza-parti szimpatizánsokat. Munkatársaink is velük utazhattak a bérelt buszon.
Fotó: MTI
Két busszal, a szegedi megyeháza elől indultak tegnap délután fél 1-kor a fővárosi Kossuth téri Fidesz-nagygyűlésre a párt szegedi szimpatizánsai. A 90 fős csapat lakhely szerint oszlott meg a két járműben: az egyikben a szegediek, a Tisza jobb, a másikban az újszegediek és a szőregiek, a folyó bal partjáról.

Az utóbbi buszban utaztunk, akárcsak Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke. Az első útbaigazítás: jegyezze fel mindenki a buszvezető telefonszámát, ha ne adj' isten valaki elkallódna a tüntetés hevében, visszataláljon. Aztán előkerültek az uzsonnászacskók, a Demokrata legújabb számát – címlapján Orbán Viktorral – többen is lapozgatták, mintegy ráhangolódtak a pesti tüntetésre. Műanyag felespoharak jártak körbe vodkával, vagy a szegedi elnök házi pálinkájával. Gazdát keresett két meszelőnyélre húzott nemzeti lobogó, Dobák Lászlóné akciójára első körben nem volt túljelentkezés. Pesthez közeledve a szőregi polgári kör vezetője önkéntest keresett, aki hajlandó a vállán vinni a Szeged feliratú táblát, ami mögé a többiek felsorakoznak. A feladatra végül Oláh János vállalkozott.

„Hajrá Szeged, ott se mindenki rossz!"– köszöntötte a buszról leszálló szegedieket egy budapesti járókelő. A Kossuth térig tartó utat gyalogosan tették meg a szimpatizánsok, hangosan skandálva a szegedi tüntetéseken már megszokott rigmusokat.

Vélemények a beszédről

Mint sokan mások, autóval ment a tüntetésre Szegedről Lázár András is, akit benyomásairól kérdeztünk. Nem tűnt elégedettnek, azt mondta, többet várt, radikálisabb hangvételre számított. „De talán majd Áder!" – mondta. Szerinte a charta semmiben nem különbözik a korábbi aláírásgyűjtési akcióktól – hatásában sem. Gyurcsány nem fog lemondani, bármit csinál a jobboldal. Pálinkó János viszont örült, hogy az Orbán-beszédet már hallotta – nem sokkal előtte leesett a vérnyomása, rosszul lett, kicsit pihent a téren egy mentőautóban. Szerinte Orbán azt mondta, amit elvártak tőle. Neki is az a véleménye, hogy Gyurcsánynak mennie kell, a szocialisták valaki mással csinálják végig a ciklus hátralévő éveit. 
A tér bejáratánál a Szeged feliratú tábla alatt bevonulókat tapssal üdvözölték a már ott lévők. A szegediek hamar beolvadtak a tömegbe, a csoport egyik fele Oláh János vezetésével egészen a színpadig nyomult. „Legalább egy szintre jutottunk Debrecennel" – jegyezte meg egy szegedi férfi, mikor a színpadig jutó különítmény a debreceniek egyik csoportja mellett vert tanyát.

„Hajrá Magyarország! Csak azért is: Hajrá magyarok!" – köszöntötte a tömeget Rákay Philip. Már moccanni sem lehetett, a szegedieket elsodorta egymástól a tömeg hullámzó amőbamozgása. „Magyarországon egyetlen ember érdeke, hogy káosz legyen, ez Gyurcsány Ferenc" – közölte Philip, mire kitört a pfujolás, a kereplők és a vekkerórák hangversenye.

Egymást váltották a színpadon a szónokok, egyszer csak előbukkant a tér fölött egy helikopter. „Megy a Kóka!" – kiáltott föl egy férfi, hatalmas hahotát kiváltva. Szűnni nem akart a „Viktor, Viktor" skandálás, amikor a képviselők gyűrűjében megjelent Orbán Viktor. A tömeg lelkesen reagált mondataira, a legnagyobb hévvel azt kiabálták: „Gyurcsány, takarodj!"
Nehezen, de egymásra találtak a szegediek a nagygyűlés végén.

Kirobbanóan jó hangulatban voltak, amíg a távolabb várakozó buszhoz sétáltak, mindenkit megszólítottak az utcán. Az autósok visszaintegettek, dudáltak, lengtek a zászlók, szóltak a kereplők... Hazáig kedélyes beszélgetéssel múlatták az időt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom