Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Szegediek az Astoriánál

A szőregi Csodaszarvas Polgári Kör tagjai is részt vettek az Astoriánál tartott Fidesz nagygyűlésen október 23-án. A fővárosi zavargásokból, bár csak néhány utcával feljebb zajlottak tőlük, keveset érzékeltek.
Dobák Lászlóné egy korábbi budapesti nagygyűlésen. Fotó: Schmidt Andrea
– A nagygyűlés kezdete előtt, a távolból hallottunk tompa puffogásokat, de nem voltunk igazán tisztában azzal, hogy komoly gondok vannak a fővárosban. Csak később értesültünk arról, hogy a tüntetők ellen könnygázt vetettek be a rendőrök – mondta Dobák Lászlóné.

A Csodaszarvas Polgári Kör vezetője ötvened magával, bérelt busszal utazott a fővárosi Fidesz nagygyűlésre, az Astoriához. Oda, ahová a rendőrök előbb az Alkotmány utcáról és a Nyugati térről, majd a Bajcsy-Zsilinszky útról próbálták vízágyúval és könnygázzal szorítani a délutáni zavargásokban részt vevőket. – Már a tömegben álltunk, amikor több ismerősünk is felhívott minket, ugye tudjuk, hogy az Astoria felé nyomják az embereket? Mivel mi a Rákóczi út elején voltunk és a tüntetőket pont a másik irányból szorították az Astoriához, az említett puffogásokon kívül semmit nem érzékeltünk – mesélte Dobák Lászlóné. A szőregiek egyébként már délre Budapesten voltak, hiszen nemcsak a nagygyűlésre, a 301-es parcellához is ellátogattak. A városba fél egykor értek, buszuk a Vásárcsarnok mögött, egy nyugalmas helyen parkolt le.

Dobákné arról is beszámolt, hogy ők még nyugalmi helyzetben látták azt a tankot, amit később a tüntetők egy csoportja tisztázatlan körülmények között elindított, majd a Károly körúton haladtak vele a rendőrök felé. – A Harminckettesek terénél két teherautóval találkoztunk. A rajta utazók „Csatlakozzatok hozzánk" és „56 a miénk" jelszavakat skandáltak, de nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget ennek – mondta a polgári kör vezetője. A nagygyűlés eseményeit végül a Rákóczi úton felszerelt egyik kivetítőn keresztül követték, mindössze azt furcsállották, hogy folyamatosan helikopterek cikáztak felettük.

A szőregi polgári kör tagjai a nagygyűlés után a Puskin utcán haladtak végig, majd a Magyar Rádió épületét és a Kálvin teret érintve jutottak vissza a Vásárcsarnok mögé, ahol ismét buszra szálltak. – Az odavezető úton két-háromfős rendőri csoportokkal találkoztunk. Szerencsére pont olyan helyen parkoltunk, amit elkerültek a zavargások. A sofőrünk is ügyes volt, hamar kijutottunk a városból. A hazafelé úton már csak azon izgultunk, hogy a családtagjaink ne aggódjanak miattunk – beszélt Dobák Lászlóné.


Politikusok a hétfői eseményekről

Botka László MSZP-s országgyűlési képviselő szerint 1956-ban a forradalmárok a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek. A szabadság és a demokrácia pedig egymás tiszteletéről, sokféle értékrend egymás mellett éléséről szól, valamint arról, hogy nem az utcán és nem erőszakkal dőlnek el politikai kérdések. Akik hétfőn randalírozással elrontották az ünnepet, nem méltók 1956 szellemiségéhez.
Oláh János, a Fidesz-MPSZ szegedi elnöke az erőszak minden formáját elutasítja, úgy a rendőrség, mint a randalírozók részéről. Megdöbbentette, hogy Magyarországról ilyen képeket közvetítettek a világnak. Annak azonban, hogy idáig fajultak a dolgok, szerinte egy ember az oka, Gyurcsány Ferenc. A pártelnök szerint a Fidesz a politika eszközeivel próbál meg harcolni ellene.
Ványai Éva MDF-es önkormányzati képviselő azt mondta, október 23-án mindig azokra a hősökre emlékezünk, akik kivívták számunkra a demokráciát és a szabadságot. Az egész világ elismerte, és méltó módon ünnepelte ezt az ötven évvel ezelőtti eseményt. Aktuálpolitikai események miatti rendbontással nem lett volna szabad ezt a magasztos emlékezést tönkretenni – jelentette ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom