Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szegediek munkájával bővültek a Wikipédia 56-os szócikkei

Szegediek munkájával bővültek a Wikipédia 56-os szócikkeiMészöly Tamás a Wikipédia használatáról beszél a jövő cikkíróinak. Fotó: Borbola Lilla
A vizsga című filmről és Szeles Erika Kornéliáról is olvashatunk mától a Wikipédián. A Klebelsberg Könyvtár kezdeményezésének köszönhetően az 1956-os forradalommal kapcsolatos információkkal is bővült az internetes lexikon.
Kibővültek az 1956-os forradalomról és annak szegedi vonatkozásairól szóló szócikkek a Wikipédia nevű internetes lexikonban.

A tizenkét órás szerkesztőmaratont a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai hirdették meg a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából. – Egy twitteres hír kapcsán jutott eszünkbe Csengődi Erikával az ötlet, hogy angolszász mintára itthon is kezdeményezzük a Wikipédia bővítését – mondta Szabó-Gilinger Eszter, a Klebersberg Könyvtár kommunikációs munkatársa.

A témát az emlékév adta, az írásban bárki részt vehetett. Főként a könyvtárosok, diákok és történészek éltek azzal a lehetőséggel, hogy a könyvtári forrásokhoz közel és szerkesztésben kapott technikai segítséggel bővítsék az internetes lexikont.

A munka eredményeként mától találhatunk leírást a Wikipédiában például A vizsga című filmről, amely „új szempontból ábrázolja a diktatúra embertelen működését". Ottjártunkkor az utolsó simításokat végezte Porkoláb Annamária a filmet bemutató szócikkén. A könyvtárost Krizsán Anna, a Wikipédia önkéntes szerkesztője segítette a szerkesztésben. – Ez az első szócikkem. Körülbelül egy-két nap volt az utánajárás és egy óra a megszerkesztés – mondta Annamária, akinek megtetszett a munka, így a jövőben akár további cikkekkel is hozzájárulhat a tudástár anyagához.

A forradalomban 15 évesen elhunyt, ápolóként dolgozó Szeles Erika Kornélia élete és története is bekerült a szerkesztőmaratonon a lexikonba. Laskay Krisztina – aki szintén a könyvtárban dolgozik – egy hétig kutatott azért, hogy megírhassa a Wikipédián a tragikus sorsú lány történetét, akinek a fotója bejárta 1956-ban a világsajtót.
Szabad a vásár
A szócikkírók szabadon választhattak témát, de a szervezők összeállítottak egy listát ajánlatként. Délben még több szegedi vonatkozású téma is kiadó volt, így Perbíró Józsefről, Horváth Jenőről vagy a Széchenyi rádióról is lehetett írni. Ami elkészült, az bármikor bárki által kibővíthető, ami nem, azt szintén bárki megírhatja ezután, akár otthonról is. – A szócikkek módosításai csak egy első szűrésen esnek át, de bízunk abban, hogy mindenki hiteles információt ad meg. A szerkesztőmaraton összességében a Wikipédiával való ismerkedésről és a tanulásról szólt – mondta Mészöly Tamás, a Wikimédia Magyarország elnökségi tagja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tojnak a tyúkjaink a kelleténél

Kevesebbet tojnak a tyúkjaink a kelleténél
Feleannyi tojást adnak a magyar tyúkok, mind a rendszerváltozás idején, pedig igény lenne rá. Tovább olvasom