Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Szegediesítik a sikerprodukciót

Gérard Presgurvic musicalje, a Rómeó és Júlia szabadtéri világpremierként kerül színpadra jövő héten a Dóm téren. A szegediekkel kiegészített tánckar már próbál a színházban, produkció rendezője, Kerényi Miklós Gábor és a főszereplők csak a következő napokban érkeznek. Nyilvános főpróbát nem tartanak.
Szinetár Dórát és Dolhai Attilát sokan szeretnék látni a Rómeó és Júliában Fotó: DM/DV
A Rómeó és Júlia a Szegedi Szabadtéri Játékok idei slágerprodukciója: az előadássorozatra már tavasszal elfogytak a jegyek. A tervezett haton kívül egy hetedik pótelőadást is hirdettek, de ez sem bizonyult elegendőnek, sokkal több belépőt is el tudtak volna adni. A Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban készülő hét előadás összesen 58 millió forintba kerül a szabadtérinek, tudtuk meg Bátyai Edina ügyvezető igazgatótól.

A musical rendezője, Kerényi Miklós Gábor, aki a Miss Saigonnal, az Elisabeth-tel és több operával már letette a névjegyét a Dóm téren, azt mondja: a szegedi verziót annak is érdemes lesz megnéznie, aki a budapesti teátrumban – ahol a 140. előadásnál tartanak – már látta a produkciót. Általános vélemény, hogy az izraeli származású, Franciaországban élő Gérard Presgurvic kifejezetten populáris muzsikát komponált a Shakespeare-drámából írt librettóhoz. A muzsika sokak szerint nem túl igényes, az viszont tény, hogy fülbemászó és roppant sikeres.

– A mi magyar szövegünk hűen követi Shakespeare eredetijét, sokkal inkább, mint az eredeti francia verzió. Technikai érdekességekkel, különleges hangulatokkal látványos, izgalmas színpadi megvalósításra törekedtünk. A rendezői koncepció a szerelemmel a gyűlölet ellen gondolatkört járja be, amit a mai világunkban különösen fontosnak tartok hangsúlyozni – nyilatkozta Kerényi Miklós Gábor, aki szerint a nagy sikernek az is az egyik magyarázata, hogy mostanra beérett az általa igazgatott Budapesti Operettszínház következetes marketingmunkája. A társulat sztárjaira, a Júliát alakító Szinetár Dórára, a Rómeót játszó Dolhai Attilára, valamint Szabó P. Szilveszterre, Janza Katára, Mészáros Árpád Zsoltra kíváncsiak a nézők. Közülük többen is a szegedi szabadtériről, Kerényi produkcióiból indultak. Sztárrá nevelésüket, ismertté tételüket fontos direktori feladatának tekintette.

Kerényi szerint a Dóm térnek fantasztikus hangulata van, ezért ha egy produkciót úgy állítanak itt színpadra, hogy odafigyelnek arra is: újjászülessen, akkor egészen más élményben részesülhet a néző, mint a kőszínházban. Szegeden távlatok, terek, csodálatos új világok nyílnak meg. Ennek érdekében persze a jóval kisebb operettszínházi színpadra tervezett díszletet megnagyítják, valamint szegedi táncosokkal, kórustagokkal és statisztákkal kibővített csapattal játsszák a musicalt. A tánckar már megkezdte a próbát a nagyszínházban, a főszereplők csak holnap, holnapután érkeznek. A műfaj specialistája, Makláry László dirigálja majd a közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart.
Több olyan technikai újításra is készülnek, amivel a szabadtérin eddig még nem találkozhattunk – a részleteket egyelőre titokként kezelik. Csak zártkörű főpróbát tartanak, azaz nem lehet majd úgy bejutni a nézőtérre, mint a Csárdáskirálynő esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom